Søg i 1200 opslag:

02/03/2024

Føtex: Italien og Spanien dominerer

Føtex har rigtig oppet sig i denne uge med en perlerække af gode vine, især fra Barolo og omegn  Italien og Rioja i Spanien. 

Men der er også andre køb, så jeg måtte i sidste øjeblik dele mit opslag i 2! 

    Barbera er en herlig vin, der er som skabt til solide gryderetter. Der er en ny Vinchio barbera på tilbud -den unge, fyrige Sori dei Mori (39), men den får akceptabel konkurrence af Gemma's fine Bricco Angelini (59). Og glem ikke Ruja, en baby-Barolo (59) foruden den hvide Arneis (49), som traditionelt er blevet kaldt "den hvide Barolo". Plus selve Barolo (109). 

    Toscana er stolt af Brunello Campone (139), mens jeg stadig hånes for at lægge læber til Amarone Righetti (99). 

    Faustino er noget med matterede, grimme flasker, og hele marts kan du få en stor én, Faustino I Magnum (199) foruden den klassiske reserva (46,50 v.6). Fra Spanien Kingpin (39,83 v6), som må være et topkøb, mens Mallorca's fine An/2 (159) er flot i en civiliseret, frugtig stil. 

    Chile leverer et topkøb i Montgras "de Vine" (33,17 v6) som også den solide australier, Tanunda Triathlon (45 med Føtex-app). 

    Endelig franske Ventoux Vidal-Fleury (50) og Chateauneuf du Pape fra Eugene Malbec (139). 

Bedste KØB:  Barbera "Sori dei Mori" - Tanunda "Triathlon" - Montgras "De Vine" rød/hvid/rosé - Kingpin rød/hvid - Campone Brunello - Ventoux Vidal-Fleury - Faustino V Reserva - Faustino I Gran Reserva 
Godt KØB: Gemma Barbera "Bricco Angelini" - Gemma Nebbiolo "Ruja" - Gemma Arneis - Gemma Barolo - Mateus rosé - Amarone Righetti - Chateauneuf du Pape "Bessac" - Faustino "Icon" Reserva - Portia Ribera del Duero - An/2 Mallorca

uge 10/2024

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Mere frugtig, men ikke så kompleks som Vescovi superiore (39 i sidste uge), men også superkøb. 2021 fik 90p/WineEnthusiast. 
    Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Ældre år har bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske.
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio's jord er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Gemma barbera eller nebbiolo... 59,-

Barbera "Bricco Angelini", Nebbiolo "Ruja", Italien 

Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Overses let, når du kan få Barolo'en til 100 (109 i denne uge, også god pris). 
    En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, pæn lang smag.  I stil mere poleret end 
    Jeg kan også lide den lidt tørre Nebbiolo, som er en "Baby-Barolo" med god frugt og fast eftersmag. Men skal nydes til mad! 

Arneis Langhe, Gemma... 59,-

Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung (gå efter 2022/23) -som ledesager til grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Gemma Barolo... 109,-

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. Den kræver 3-5 år og vil nok leve i 10-15 år. 
     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma’s kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.

    Føtex tilbyder også Barolo Giblin (249, 5*), som er Gemma's Riserva. Aldrig smagt desværre, men burde være god, om end ikke topkøb. Gå efter den ældste årgang! Den kræver også tid. 

Amarone Classico Righetti... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

En amarone for begyndere til samme lave pris som i Bilka i sidste uge! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). En ekstremt lav pris for vin tappet af hus i Classico. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

Campone Brunello 139,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

En vin fra marchesi Frescobaldi, det meget store 700-årige familiehus, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke vinen på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350). Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300. Ikke top, men topkøb til 139! 

Faustino og andet spansk! 

Faustino V Reserva, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279, Rioja, også hvid og rosé

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

God Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag.
Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.
    Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2022, som er frugtig og middelfyldig.
     Faustino er et af de største familiehuse i Rioja og skiller sig ud ved, at vinene i reglen er tappet "en la Propriedad" -på ejendommen- takket være et stort domæne på hele 650 hektar. 
    Vinene er 1-2 år ældre end f.eks. Baron de Ley, men det skyldes ikke kun lang lagring i eg, men ofte også et par år på tank. 

Faustino I Gran Reserva Magnum... 199,-

150 cl Rioja

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Faustino I er imponerende flaske og superkøb i Føtex til pris markant lavere end i Spanien (hvor prisen er tæt på Muga Selección Especial, som står til 399 -for 75cl!). 
      Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin. 

Faustino "Icon", Especial... 129,-

Godt KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

En mere moderne Rioja, som p.t. ikke får mere ros Faustino I, selvom den er markant dyrere. Desværre ikke smagt -2016 fik 95p/Gourmets og 91p/Peñin. Særligt udvalgte tempranillo druer fra 6 hektar i Malpica, Alavesa. Husets top-Reserva med 18 måneder i fransk eg (Gran Reserva får 30 mdr i mest amerikansk eg). Vinen koster 200 i Spanien! 


Portia "10 meses", Ribera del Duero... 79,- 

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Samme Fauistinos vingård i Ribera. En mørk, magtfuld, men ganske elegant vin, ikke crianza, men lagret 10 måneder i små egefade. Afrundet, flot og lang med pæn friskhed. 
    Ribera del Duero var engang området med sublime, kostbare vine (plus en masse skuffelser). I dag laves store mængder vin, langtfra alle i superklassen. Denne er i den bedre ende, 2020 har fået bl.a. 92p/JamesSuckling og 88p/Guía Peñin.
    Portia er en ret ny bodega med 160 hektar vin og imponerende kælder med 3 grene designet af arkitekten Norman Foster. 


An/2 Mallorca... 159,-

Godt KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Mange kender denne vin fra Mallorca, ikke mindst restauranterne. 

    Vinen er først og fremmest lækker, afrundet, fyldig, med rig frugt, med lidt syre under (fra druen callet, der udgør 65%).

    Unikke lokale druer dominerer. foruden Callet 10% hver af  mantonegro og fogoneu + 15% af Rhone-druen syrah. Vinen koster omtrent det samme på Mallorca (€21), men mon ikke vingården har givet en god pris. Men jeg kommer gerne ned næste år og drikker lidt "sort ånd"!

    Àn står for Ànima Negra (”Sort Ånd”) og er vingården, som ligger i den østlige del af øen. 34 hektar + køb af druer fra 73 hektar, så huset er nok Mallorcas største i dag. An/2 udgør 3/4 af produktionen, typisk 250.000 fl/år. Foto: Museet Son Marroux på Mallorca.

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239. Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3


Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

    Til samme pris Mateus rosé (6 fl 239, 3* + godt køb). Slet ikke ringe, en nydelig rosé lille brus, lille sødme og lidt bærduft. 

Tanunda "Triathlon"... 45,-*

*: med Føtex-app
Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 14/3

Triathlon er markant bedre end Tanundas billigste og vel lige så god som Matthew's Road, men i en anden, blødere stil. Vinene 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 


De Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl. 199. Montgras, Chile 

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

En utrolig god pris for mere end ok Chile vin, som også fås til 39 i Føtex på tilbud.  Alle vinene er druetypiske, ren smag, god frugt og pæn længde. 
Cabernet fra Maipo, Colchagua og naboer har nok mest fylde (2021 fik 89o/Descorchados), men rivaliseres af den gode Carmenere, mens Pinot Noir er blød, men lidt simpel (2021 fik 88p/Descorchados). 
    De hvide er næsten bedre, ikke mindst en sprød, frisk og ganske stilig sauvignon (2022 fik 89p/Descorchados). Chardonnay er kommerciel, frugtig og ren.
    Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 

Chateauneuf du Pape "Bessac"... 139,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

Set i 2021. Mange vil elske denne Chateauneuf. Indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og afrundet, lang smag. Årgang 2020 er meget ung, men vinen smager godt i al sin frugt.
     Vinen 
er kun  marginalt bedre end Lirac og Plan de Dieu, som jeg desværre ikke har set en god pris på i snart et år. Hvorfor? Bessac vinene er gode, men mangler dét ekstra, som en (god) domæne vin kan levere, mere koncentration og dybde.   

Ventoux "Vidal-Fleury"... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Set i 2020, som er rigtig god lige nu (vinen bør ikke være mere end 5 år). En ligefrem, fyldig, åben krydret duft med en masse blomme, pænt lang med lille kølig kerne nedenunder. Moden nu

    En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Da Guigal var kongen af Côte Rôtie, så købte han sin gamle læreplads, som fungerer som alternativ etiket til Guigal. 2019 og 17 fik ret højt  90p/WineEnthusiast. 2020 er lige så god -du får meget for pengene.