Søg i 1200 opslag:

09/03/2024

Herlig crémant og solid rødvin fra Oz

Igen i denne uge byder Føtex sig på med de nok bedste tilbud. En god crémant kan måle sig med Champagne, men meget crémant skuffer. Giersberger er dog rigtig god med både aroma og friskhed -og er lidt af et fund til 55. 

Fra samme Ribeauvillé kommer også pinot, riesling og andre Alsace vine til samme rimelige pris (55), mens du kan nøjes med 49 for den solide australske Matthew's Road cabernet eller shiraz fra gode områder i Australien.

    Og så har Føtex avis med forårsvine -gælder hele marts- som byder på rigtig mange gode køb. Se opslag fra sidste uge. 

    Bilka har ganske få tilbud i denne uge -og egentlig er kun italienske Piacentini Ripasso (50) og spanske KingPin rød/hvid (39) af interesse. Selvom Andresen's sent høstede LBV Port (109) også er godt køb. 

Bedste KØB: Giersberger Crémant brut - Traber Alsace - Tanunda Matthew's Road - Piacentini Ripasso - Kingpin rød/hvid 
Godt KØB: Banrock Station Reserve rød/hvid - Mucho Más 300cl box - Andresen LBV Port

uge 11/2024

Giersberger Crémant brut... 55,-

Traber gewurztraminer, riesling, pinot gris mv, Alsace  

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14/3

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem præget af hvid pinot, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. Syren balanceres af 9g/l restsødme -herlig vin til forår og konfirmation. 80% pinot blanc, 20% auxerrois, lagret 12 måneder før degorgering.

     Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace (1895), hvor vinen gror på blide skråninger langs den geologiske Ribeauvillé forkastning, der giver varieret mikroklima og mange typer jordbund.
    Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end GCF's mange crémant'er, selvom de har bedre designere og navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og andre. Og når prisen er så lav, er der ikke meget at betænke sig på! 

      Også hvid og rosé Alsace med etiket Traber, Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling + (lys) rød Pinot Noir (59, 3-4*). En riesling skuffede fælt forrige år, men har smagt en god pinot gris, så jeg var nok bare uheldig. Til prisen fortjener vinene en chance. 

Tanunda "Matthews Road" rød... 49,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa mv, chardonnay, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14/3

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var en mark i hjemegnen Barossa, men i dag hentes god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 
    Den hvide chardonnay ikke smagt. Kommer nok fra varmere områder, så jeg har ikke brugt penge på den. 

Mucho Más 300cl box.. 109,-

Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 14/3
Spanien. = 27,25 kr/75cl. 

Bestemt en af de bedre box vine (du bliver ofte snydt, hvis du tror, du får bedre boxvin til høj pris). Men check tappedato på karton -bør nødig ligger mere end 3 måneder tilbage! 

Nok samme vin som KingPin i Bilka (39 på glasflaske), da opskriften er ens og tappet af samme Felix Solis. Men boxvinen er mere poleret og let, gr en ekstra filtrering og lidt ekstra svovl for at beskytte vinen mod elementerne i en tynd plastikpose. 
      En frisktappet rød tempranillo var fyldig, frugtig, fast og interessant på den gode måde. 
      Den hvide ikke smagt -men kan meget vel være tør, frugtig, frisk, takket være gode druer som verdejo, der indgår i blend'et. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 39,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 14/3
Prisen var 35 i lillesøster Netto indtil fredag, men 39 er også godt køb. Men vent ikke mere end kommerciel vin uden kanter eller karakter fra varmt klima. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 14/3

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 


Silvano Piacentini ripasso..... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14/3

Oftest lidt dyrere (og bedre) end den normale Arche Ripasso fra denne 85-årige herre.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige rødvin end hans svulmende Rubens'agtige amaroner. Ripasso er rigtig god til en juleand -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 

Rhone Vidal-Fleury rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399. *** (3/5) Bilka, indtil torsdag 14/3

Bestemt ikke topkøb, men helt ok til prisen ("normalpris" 99 er hen i vejret). Den første tid så jeg mest årgang 2015, som nok er temmelig moden og uden den rige frugt, som karakteriserer grenache druen. Men nu er den set i 2020 (og snart 2021, håber jeg) -og så byder vinen på rund fylde og blid eftersmag præget af modne druer. 
     Den hvide er viognier + hvid grenache, lagret sur lie. Ikke smagt, men burde være frugtig med blomst, tør og frisk. nydes ung

     Elsker denne klassiske etiket fra historisk (1781) hus i Côte Rôtie. En ung Guigal begyndte sit arbejdsliv her, siden gik han solo, fik succes -og købte sin egen arbejdsplads. I dag bruges mærket til sekunda vine fra Guigal (men ofte er denne Rhone lige så god!).

    Bilka kan også tjene penge på "avistilbud", bl.a. Chablis "Chablisienne" (179, 4*), en helt ok vin, men jeg vil gå i Meny, når de sælger Chablis "Producteurs" til 99 -formentlig samme vin! Har smagt dem begge (ikke samme dag). I øvrigt en ganske god vin, om end Chablis i den blødere ende, måske pga varmere klima. 

Andresen LBV Port... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14.marts

Set i 2017. Andresen er et historisk mærke, som blev grundlagt i 1845 af danskeren Johann Henrik Andresen fra Sydslesvig. Familien ejede det indtil 2. verdenskrig. hvor de måtte sælge til de nuværende ejere, familien Flores. Huset er et af de få mindre familieejede huse og som sådan værd at støtte. Alle husets vine er gode, men jeg kan især lide husets tawnies (og gamle hvide Ports), som ikke er helt billige, men rigtig gode. 
      Men der laves også en del LBV, sent tappet Vintage, som er på vej op. Ufiltreret -og rigtig godt køb til 109 -måske marginalt bedre end Taylor's, Dow's, Offley og andre velkendte LBV'ere. Husets vinmager er i øvrigt Àlvaro van Zeller, søn er Fernando van Zeller fra Baron de Vilar (og Menéres). 
    Til samme pris også Andresen 10 år 50cl (109, 5*), både tawny og hvid. 109 for 50 cl svarer til 163,50 for 75cl. Stadig ok køb, for især tawnien er rigtig god.