Søg i 1200 opslag:

17/03/2024

Meny: flot portugiser og god riesling

Hvorfor ser vi ikke mere vin fra Portugal i Danmark? Landet har alle muligheder for at levere vine, som matcher eller overgår både Spanien og Italien. Alligevel bliver jeg ofte skuffet over vinene fra det smukke land. 

Meny tilbyder Piteira (2 fl. 110), som er en god vin, men næppe et topkøb. Portugal kan godt, men de gode vine fra landet er ofte dyre -du kan få lige så god vin fra Spanien, blot til lavere pris. 

    Meny tilbyder også klassisk riesling fra Kloster Eberbach i Rheingau (79,95) samt en god Chateauneuf du Pape fra Princes kooperativet (159,95). 

Plus endnu et par smukke italienske malerier (Mona Lisa og Michelangelo), som skjuler nogle ligegyldige vine.

Bedste KØB: -
Godt KØB: José Piteira Alentejo - Kloster Eberbach riesling - Princes Chateauneuf du Pape + Rhone Grande Reserve - Famous Grouse whisky -Chivas 12 år whisky

uge 12/2024

José Piteira, Alentejo, kr/fl v2: 55,-

2 fl: 110. Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 21/3
2022. Ikke smagt, men der er masser af ros til denne vin fra det lovende Alentejo område sydøst for Lisboa -meget tæt på grænsen til Spanien (med Guadiana området). Vent en mørk, afrundet kraftig vin med god frugt (kirsebær og krydderi), som kan nydes ung. Vinen ligner faktisk sin spanske nabo, Ribera del Guadiana. 

    Piteira er en ung vinmager. Vinen domineres af den meget produktive moreto, som får karakter fra den sarte alfrocheiro samt den sorte Alicante Bouschet og aragonez (alias tempranillo. 

Kloster Eberbach riesling... 79,95

Godt KØB + *** (3/5)Shop.Meny, indtil torsdag 21/3

Rheingau. En let sødlig riesling med god frugt og god syre til at holde balancen. Ikke smagt, men stoler på domænet + god pris. 
    Kloster Eberbach stammer fra 1116, hvor der blev oprettet et kloster (med vin til at sikre det daglige brød) for Augustinerordenen på Rhinens højre bred.  Kloster Eberbach ejer i dag stadig nogle af de bedste vinbjerge i Rheingau og Tyskland. Klostret har en rolle i både "Rosens navn" og "Games of Thrones". 

Caravaggio "Michelangelo" rød/hvid... 79,95

*** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 21/3

Den store maler Caravaggio fra Lombardiet er kendt for "Bacchus", men et andet værk pryder denne vin, ikke fra Lombardiet, men fra det mere ydmyge Emilia. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen      
      Vinene kommer fra de ret fede jorde ved Pò floden omkring Piacenza og Parma. Den røde laves af druerne croatina, barbera og merlot. Nogle druer er høstet sent, og noget vin ser eg. Den hvide kun smagt én gang, husker nydelig let aroma og ret fed, tør smag. 
      Den røde har fået 99p/100 af Luca Maroni i 4 årgange (!), men hans points er ikke svære at få. Ser dog, at 2020 har fået 88p/Decanter Award (svarer måske til 99p/Maroni?). 

Lisa "Renaissance" rød/hvid, kr/fl v2: 55,-

2 fl: 110, ** (2/5), Meny.dk, indtil torsdag 21/3
Mona, Mona... Endnu en etiket med maleri! Jeg er fra starten negativ, men vinen kan godt smage godt? Og du kan  garanteret få bedre vin til 55! Ejeren har sit kontor i Montalcino og henter den røde i Salento og den hvide på Sicilien. Måske er der lidt sødme i begge? Beholder dankortet i lommen.   

La Chasse des Princes, Chateauneuf du Pape... 159,95

2019, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 21/3 
Det meste vin fra Neuf's kooperativ hentes uden for Chateauneuf, men "Pavevinen" er deres bedste. De laver mange udgaver, men denne "Chasse" er rigtig god, kraftig, fuld af sød frugt og krydderi, bred, stor og lang. 2019 er herlig nu efter 4-5 år. 
      Bemærk også flasken -det er den "ægte" flaske med ikke kun pavens nøgler, men også ordet "Controlée" vandret under nøglerne. 
    Meny tilbyder også Rhone Princes Grande Reserve rød/hvid (59,95, 3-4* og godt køb). 

Famous Grouse Whisky... 89,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny.dk, indtil torsdag 21/3
Meny er sjældent billig, men faktisk er den Famouse billigst her (99 i Netto mv). Afrunde og frugtig, men uden voldsom karamelsødme, og igen ikke for sprittet til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.
    Til gengæld skal du af med 80 for Brøndums (69 i Bilka) og 140 for Linie Akvavit (99 i Brugsen og andre). 

Chivas Regal ”12 år” Whisky.. 159,95
Godt KØB + *** (3/5), Meny.dk, indtil torsdag 21/3
I min ungdom var Chivas den dyre whisky -sådan er det ikke længere, men 159 er tæt på duty-free pris! En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Sort Johnie er mere min smag, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019.