Søg i 1200 opslag:

04/03/2024

Brugsen har topkøb fra Spanien og Sydafrika

Spanien er mest kendt for den røde tempranillo drue, men en anden vigtig drue er garnacha, som også er hoveddruen i Chateauneuf du Pape. Nu kan du få gode udgaver af begge til særdeles rimelig pris i Brugsen.

Torres leverer i Coronas god ren tempranillo til blot 35. mens en ren garnacha er fra Rioja-huset Manzanos (49,50 v.2). Garnacha blev før brugt til konsumvin, men kom til ære og værdighed, da spanierne opdagede, at den var basisdruen i Chateauneuf du Pape. 

    Endnu bedre er Tosalet fra Priorat (79), hvor carignan (en anden spansk original) bruges sammen med garnacha. Losada laves tæt på Atlanterhavet (79), og her bruges den sjældnere mencía drue.  

    Spier i Sydafrika leverer 2 blends til lav pris: til P.S. (41,50 v6) bruges druetyperne fra Bordeaux + pinotage, mens økologiske Yellow Wood (45) er et rent Bordeaux-blend. Hvid er begge tørre, baseret på chenin blanc, PS. suppleret med chardonnay, Yellow Wood med viognier. 

    Brugsen har andre gode køb i denne uge. 

    Jeg holder meget af den fløjlsagtige Trivento (50) fra Argentina, mens  økologiske Novas fra Chile er fastere, men ikke mindre fin (45). HandCraft er fra det dyrere California (59), men faktisk et godt køb. 

    Den gode hvide Flaxbourne sauvignon (59) kan også anbefales, som også Gigondas Roc des Dentelles (119), som er garnacha på fransk og med klasse! 

uge 10/2024

Bedste KØB:  Torres Coronas - Manzanos Garnacha - Guv'nor rød/hvid - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - Spier "Yellow Wood" rød/hvid/rosé 

Godt KØB: Tosalet Priorat - Losada "mencia" - Novas Gran Reserva rød/hvid - Trivento Reserve rød/hvid - HandCraft rød/hvid California - Flaxbourne sauvignon - Gigondas Roc des Dentelles

Torres "Coronas" tempranillo... 35,-

Fås også som Viña Esmeralda hvid og rosé, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Sjovt nok kunne du i sidste uge købe "lillebror" Sangre de Toro i Rema1000 -til 59. Den er både lillebror og historisk markant billigere. Så kom ikke og sig, at discount er billigst! 
    Den røde Coronas er ikke poesi, men god pop! En rund kommerciel stil, blidt krydderi og afrundet styrke. Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den forrige år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter druer i hele Katalonien, nok mest i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 

Finca Manzanos Garnacha, kr/fl v 2. .. 49,50

2 fl. 99, Rioja, Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 31.marts

Spanien og især Rioja er mest kendt for druen tempranillo, men garnacha er der også og er så småt begyndt at levere flotte vine, som antyder, hvorfor det er druen bag Chateauneuf du Pape! Denne er glimrende -dyb farve, masser af frugt i næsen, fyldig, afrundet og pænt langLagret 4-6 måneder i små egefade
    Brødrene Victor & David Fernández de Manzanos (foto) var ganske unge, da de overtog et lille familiehus fra 1890. Victor (den ældste) var blot 20 år. Det er nu 13 år siden, og de har haft travlt. 
    Hus efter hus er blevet købt, bl.a. Berceo, Siglo Saco, Campanas, Luis Gurpegui Muga og andre. I dag sælger de 10 mill. fl/år og er i top 5 i Rioja, top 3 i Navarra).
    Vinene ses mest hos Brugsen, der sælger bl.a. Siglo Saco og Monte Ory chardonnay (Coop365) og senest Targa. 
    Skulle du komme til Rioja, har huset åbnet de gamle kældre i Haro (foto), som supplerer kældrene i Campanas i Navarra.

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

En meget drikbar vin på den kommercielle mådeGamle garnacha og cariñena vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. Fra dansk-ejede Hammeken. 

Losada "mencia", Bierzo... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Jeg holder meget af mencia, en ret ny stjerne blandt Spaniens druetyper, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød og styrke (14,5%). Senest smagt i 2019, som fik 5* og godt køb fra Rydberg (forfatter til Spansk Vin) samt 91p/GuíaPeñin.

      Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i nydelig lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Vinen er moden nu, hvor den unge frugt er blevet til bouquet -servér ved ca. 18 grader.  
      Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14/3

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre") ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex (hvor du dog skal købe 6 for at få prisen). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag.       Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har været mest kendt for Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". 
    De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder med eller uden egechips og -stave.

Pagos del Rey "409", Ribera del Duero... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Pagos del Rey er den fine afdeling i giganten Felix Solis og måske største leverandør af Ribera i dag. "409" er lagret præcis 409 dage i små egefade (som navnet antyder). En ganske potent vin med let præg af eg, men jeg tror på frugten bagved. Til solide retter. 

      Pålidelige Peñin giver 89p/100 til 2019, mens den helt unge Joven (samme 2019) får hele 93p, men af Decanter Awards, som ofte er gavmilde med deres karakter. Viser, at du skal tage ratings (også mine?) med et gran salt! 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 41,50

6 fl: 249, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Rød på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2020 fik 5* af Rydberg. "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 
       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 41,50 er næsten for billigt, for P.S. er en af de bedre vine fra Spier, Coops mangeårige leverandør. 

Spier "Yellow Wood" rød/hvid/rosé... 45,-*

*: med Coop-app, økologisk

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 49. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 

Novas Gran Reserva rød/hvid... 45,-*

*: med Coop-app, økologisk, rød Carmenère-cabernet sauvignon, hvid chardonnay, sauvignon, Chile

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil indtil torsdag 14/3

Lillebror til Coyam, også Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det -ikke alder (2020-2022), men kvalitet fra godt område. 
      Cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. 
      De 2 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. Vinene kommer fra Irma.

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3.

Argentina. Den røde malbec er rigtig god på en ukompliceret måde, maser af bær, middel fylde, lidt syre (men ikke for meget), en god allrounder. Ikke ulig Alamos, men ikke i klasse med Pure, som tilmed er bedre køb. 
Hvid malbec En unik tør hvidvin på den sorte drue, rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

HandCraft til 59 kr er anstændig pris på anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       
     En kraftig, afrundet cab og Zinfandel er bedst, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på. En ret frisk, ren chardonnay er også ok. 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet til ældre årgang.  

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Marlborough, New Zealand (tappet i Belgien)

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Bestemt ikke top, men så god som vine fra de store huse. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 

      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford mv og franske Pernod-Ricard med navne som Brancott og Montana. 
    Flaxbourne har navn efter fårefarm, som er del af Peter Yealand, der har kvindelig chefvinmager af dansk oprindelse. 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

Godt KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14/3

Set i 2020. Gabriel Meffre var Irma-leverandør gennem godt 50 år og ligger stadig på samme adresse i Gigondas, så vinen fra hjembyen er mere end ok. 
      2020 er mindst lige så god som ældre år, der fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2019) og identisk med den almindelige Meffre (2019 fik 91-93p/WineAdvocate). En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen.