Søg i 1200 opslag:

15/03/2024

Celeber vin har jeg ikke råd til, men...

Vi er en del stokkonservative vinnørder, der sværger til de franske klassikere -alt det nymodens med monsterdyre kultvine fra Spanien, Slovenien og California har aldrig helt overbevist os. 
Jeg ville egentlig helst drikke klassisk Margaux eller Pauillac (men har ikke råd). 

Vil du have et klassisk navn til "lav" pris er Føtex' Grand Vin Collection (149, 4*) slet ikke ringe.  Både Margaux og Pauillac er ganske gode -men de skal helst være 5-6 år gamle, så se dog om på hylderne eller gem dem under sengen i et par år. 

    Føtex' andre tilbud er fra forårstilbud omtalt tilbud -her er blot nævnt nogle af de bedste tilbud, hvis du ikke allerede har smagt den fine Barbera "Sori dei Morí" (39) eller KingPin (39,83 v6), så har du chancen endnu et par uger. 

Bedste KØB: Barbera "Sori dei Mori" - St Pauly-Bergweiler Riesling "Premium" - KingPin rød/hvid - Brunello Campone 
Godt KØB: Selaks New Zealand hvid - Grand Vin de Collection Margaux Pauillac -Linie Aquavit

uge 12/2024

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 2021 fik 90p/WineEnthusiast. 
      Ældre år har bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 50,-
2022 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

"Premium" er fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 

Selaks New Zealand hvid... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3, Bilka indtil torsdag 21/3

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  Ikke sikker, men måske er vinen tappet i England. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239. Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3


Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

    Til samme pris Mateus rosé (6 fl 239, 3* + godt køb). Slet ikke ringe, en nydelig rosé lille brus, lille sødme og lidt bærduft. 

Grand Vin "Collection"... 149,-

Pauillac eller Margaux (årgang varierer, gå efter 2019-20)

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14/3

"Grand Vin" fra Margaux burde være Chateau Margaux (foto), evt Palmer, Marquis d'Alesme og Ferrière! Og de koster ikke 149! Snarere 500-1000 kr eller mange gange mere. Og er markant bedre end denne vin! 
    Men de har lidt duft (og måske navn) af noget dyrt. Faktisk var 2015 og 16 Margaux rigtig flot (men stadig unge). Graveret flaske og flot etiket, men "Grand Vin"? 
      Etiketterne prydes af flot slot, men du leder forgæves efter et slotsnavn. Og vinene er slet ikke tappet på slot, men af Ginestet (med ejer, der ejer flere Cru Classé slotte i såvel som Margaux og Pauillac). 

      Så vinen er måske frasorterede fade fra familiens slotte, dvs. 3. eller endog 4.vine, som dog kan være gode i disse år, hvor slottets 1.vin kun udgør 40-50% af høsten (i min ungdom var det ofte 100%!).

Campone Brunello 139,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

En vin fra marchesi Frescobaldi, det meget store 700-årige familiehus, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke vinen på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350). Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300.

Lysholm Linie Aquavit... 99,- 

Godt KØB  + *** (3/5), FøtexSuperbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21/3 (også andre kæder) 

WineEnthusiast gav deb i 2016 95p (Hmm), men det bliver aldrig min snaps! En mild snaps med lidt karamel i næsen, men også vanilje og en blid smag, hvor man dog fornemmer de 41,5% i smagen. Bedre end jeg husker den, men ingen match for rød Aalborg.

      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg (dansk by tæt på Norge!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sned med skib til Australien og retur, dvs. den har passeret Linien -Ækvator- 2 gange. 
    Føtex tilbyder også Beefeater Gin (99, 3*) og Famous Grouse whisky (99, 3*), men vil du have Jameson (139), skal du i Brugsen (99, laveste pris set længe) for denne gode irske whiskey.