Søg i 1200 opslag:

15/03/2024

Bilka har fulgt Montgras i 27 af 30 år

Bilka's bedste køb i denne uge er nok Montgras, hvor du kan få gode bobler og herlig hvid og god rød til blot 49. Huset fejrer 30 års jubilæum, og Salling har været med i 27 år. Imponerende! 

Day One cabernet er bedst af de røde, mens Amaral sauvignon er bedst af de hvide -med den brusende Amaral sparkling som et topkøb. 

    Ellers er der (igen!) ikke mange topkøb i Bilka. Bedste bud er måske San Felice's superbe  supertoscaner Vigorello (149), som i 2019 får 95p/Parker samt 2 Gran'er fra Rioja, Faustino I (99) og Baron de Ley (85). Endelig lidt Champagne og snaps!

Bedste KØB: Amaral sparkling - Amaral hvid - Quatro rød/hvid - Day One rød - Vigorello Toscana - Faustino I Gran Reserva 
Godt KØB: Baron de Ley Gran Reserva - Gemma Barolo - Righetti Amarone - Champagne Montaudon brut - Brøndums snaps - Bornholmere Traditions Akvavit 

uge 12/2024

Amaral sparkling brut... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 21/3

Brus fra "Over There" er ofte dyr uden at være god. Denne er billig og dog glimrende med fint brus, rig aroma, stor friskhed og en vis elegance med kun lille restsødme. Drik inden for et år. For mig bedre end bilig crémant, cava eller Champagne, men check lot-nummer (vinen bør max. have 1-2 år på flaske). 

    Amaral er en vingård i det ret kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. 85% chardonnay og 15% sauvignon med gæring på tryktank som Prosecco og Asti, dog ligger vinen 4 måneder med bundfald (mod normalt nogle uger) før tapning under tryk, så bruset bevares. Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. Et godt bud på bobler til konfirmation eller anden forårsfest.
     Den første Montgras blev lavet for 30 år siden i februar 1994 af brødrene Gras sammen  med vennen Christian Hartwig. Blot 3 år efter blev vinen importeret af Salling's kæder Bilka, Føtex og Netto. Som altså har været med har været med næsten hele vejen. 
    Montgras leverer ikke -endnu- vine på højde med de bedste fra giganten Concha & Toro, men til gengæld er standarden generelt god. En del af æren skyldes vinmager Santiago (foto). 

Amaral hvid Leyda... 50,-

chardonnay eller sauvignon, Montgras, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Sauvignon er lækker, fjerlet, rig aroma og sprød syre (2021 har fået 91p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados). To klassiske hvide fra Montgras' vingård i Leyda. Vinene gror på granit og er lette sprøde og friske -slet ikke ulig rigtig god vin fra New Zealand!  

Montgras "Quatro" rød/hvid... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Quatro er (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998, og 25 år efter er vinen bedre end nogensinde. Vinen var tæt på topkøb til 55 (i oktober).
   Rødvin af Bordeaux-typen (80% cabernet sauvignon, carménère og malbec) + 20% syrah. Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. En udadvendt vin med frugt, fylde og pænt lang. Nye år roses (2021 91p, 2020 90p/Descorchados). 
    Den hvide er næsten bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma, ren og afrundet eftersmag -en herlig vin alene eller med mad.

MontGras "Day One" rød... 50,-

cabernet sauvignon, merlot eller pinot noir, Chile 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Cabernet har rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -tappet uden lagring i eg (!), frugtig, tør, ret stærk, men blød. 2020 fik 90p/Descorchados. Merlot ikke smagt, men skal være temmelig god, fra det lune Colchagua. 2020 fik 89p/Descorchados. 

    Pinot noir ganske ok i en blød, frugtig stil -som sydfransk pinot med lidt mere fylde, men uden balancen i god Bourgogne. Savner carmenère, en god udgave af den svære drue, som er Chile's signaturdrue.  

    Day One kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, merlot og carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

San Felice "Vigorello", Toscana... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 21/3
2019 har fået 95p/Parker mv, men denne vin er uanset år altid en af Italiens store vine. Pris på vingård er 46€ (345 kr), global snitpris er i snit 304 kr. Ofte bedre end Grigio Gran Selezione fra samme vingård. En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 
      Vinen er den ældste såkaldte "supertoscaner" (1968). Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså Vigorello.
    I dag er blend'et mere avanceret, med 35% af den unikke pugnitello drue, engang anset for uddød + 65% Bordeaux-druer, lagret 2 år i små egefade. 

Baron de Ley Rioja Gran Reserva... 85,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3
Set i 2017.. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 

      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. 

Gemma Barolo... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. Den kræver 3-5 år og vil nok leve i 10-15 år.
    Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi (og ikke har smagt vinen de sidste 3 årgange). 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Set i 2012 (92p/Guía Peñin, 90p/TimAtkin). Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år

    Faustino er et af de store huse i Rioja og nem at genkendere på flasken med det kunstige støv (grimt, synes jeg). Men stort set hele høsten kommer fra eget store domæne, og kvaliteten er mere end ok

Amarone Classico Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

En amarone for begyndere. Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke særligt sød (5,5 g/l). En ekstremt lav pris for vin tappet af hus i Classico. 

Champagne Montaudon brut... 149,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Denne Champagne tiltaler mange, men jeg vil egentlig foretrække Amaral herover (og du kan få 3 af dem for én Montaudon. Men slet ikke ringe -tør, let og frisk, diskret frugt, ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt. Lille sødme (11,2 g/l). Den fik for 4 år siden ros af Gilbert & Gaillard (88p) og var for en guide godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Vinbladet gav den 6*/6. 

   Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon (pga særtold, corona og andet) nok tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer!  Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin. 
     Fås også som Demi-Sec: sød (trods navn), god til desserter.  

Brøndums Snaps... 69,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

40%. Jeg har set web pris på 160 kr (!) for denne klassiske kommensnaps, så 69 er en god pris. Ren og klar, men med 40% ret mild. Fås også i klar udgave helt uden smag -bør sælges som vodka!  

Bornholmer Traditions Akvavit "1855"... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Denne snaps er næppe merprisen værd, men da den laves i små mængder på Bornholm (mens Aalborg, Brøndum osv laves i Norge), bør den anbefales. På flasken står årstallet 1855, og så langt går mærket tilbage, selvom det har været gennem meget ondt -i 70erne var det et billigt alternativ til rød Aalborg! I dag laves den igen på Bornholm og nyder excellent ry. Ret blød, mild snaps trods 42% alkohol.  
    Fås også som "1" (klar), Blond (lagret) og med rabarber/stjerneanis (119, men for 50cl), som ser flotte ud, men næppe er gode køb.