Søg i 1200 opslag:

04/03/2024

Bilka: Godt køb i hvidt og brus til foråret!

Står du og skal bruge en letbenet, men god hvid, er tyske Noble House et rigtig godt bud. Riesling er (for mange) verdens bedste druesort og Noble House fås som tør eller sødlig. Svær at slå til 33,17 for en flaske! 

Men ellers har Bilka (igen) ikke mange topkøb. Føtex har også Prosecco (50) og Selaks hvide sauvignon (50) -og her gælder tilbud til 30/3.  

    Ironstone Reserve er meget anstændig vin fra Over There (79), mens My Way fra samme California ikke er min vej (40), men de røde cabernet og zinfandel er dog drikbar vin.  

Bedste KØB: Dr Pauly Noble House hvid/rosé - Prosecco "le Arche"
Godt KØB: Selaks New Zealand - Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay - My Way rød California
uge 10/2024

Dr Pauly Noble House hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/3

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. 
    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

Prosecco "le Arche"... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/3, Føtex indtil 30/3

Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv). 
    Rosé ses også (farven kommer fra en smule rød pinot), som formentlig også er god (ej smagt). OK til velkomst og glas i utide. 
     Prosecco har overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves i Veneto's blide bakker nord for Venedig. Vinen får som Asti (men modsat cava) boblerne ved 2.gæring på ståltank og tappes under tryk, mens vinen er ung. En Prosecco bør i princippet nydes inden et år fra tappedato (som ofte kan ses på bagetiket).

Selaks New Zealand... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3, Bilka indtil torsdag 7/3

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 

    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  Ikke sikker, men måske er vinen tappet i England. 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 69,- 

California, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/3

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 


      Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke bedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 8000 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada med meget varme dage og kølige nætter), et kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay.

My Way, rød California... 40,-

rød zinfandel eller cabernet, hvid chardonnay (aft. i Danmark)
Godt KØB + ** (2/5), Bilkaindtil torsdag 7/3

Gå hellere efter Montgras eller -for blødere smag- Kingpin, som er anderledes god vin -og tilmed billigere!
    Men Læg mærke til prisen for 1 liter på My Way -vinen ca. 55kr/liter, parfumen 15.966 kr/l
    Ingen af dem er min vej i vin, men på tilbud er den røde zin og cab ok køb (til 56 kr/liter). Navn og udstyr fortjener mere ros end vinen, som end ikke Sinatra kan redde. Kun smagt rød zin, som byder på krydret styrke + lidt sødme, tæt på 3*, men ikke helt. Hvid er også trættende i længden. Kun smagt én gang -rigeligt.