Søg i 1200 opslag:

16/03/2024

Discount: herlig rosé og sjov græsk!

Denne rosé ser flot ud, fancy og anderledes. Vinen er også god -og viser, at hvorfor Frankrig stadig er nr 1, når det gælder en moderigtig rosé! 

Discount kæderne er i topform i denne uge, og du kommer vidt omkring -fra fancy rosé til vine fra sjældent sete lande som Moldova og Grækenland. Sjovest er p.t. Coop365, der har overtaget flere vine fra Irma. 

    Der er berømt (men lidt skuffende) hvid fra Rom (25), flot Carolina Assemblage (50) fra Chile samt både chardonnay og Retsina (25) fra Grækenland foruden ganske ok Bourgogne-kopier (40).     Discount vin er ofte kedelig. Men ikke i uge 12! 

Bedste KØB: Exhib Cap d'Agde rosé - For You & For Me rød/hvid - Carolina Gran Reserva rød/hvid - Paul Mas rød/hvid - 
Godt KØB: Falasco Garganega - Tesauro "R", Verona - Primitivo "Badia al Colle" - Riesling "Alte Reben" Rheingau - Garnier rød/hvid/brus - Frascati "Colle Papa" - Retsina 50cl - Chardonnay "Sterea Alleda" - Aalborg Taffel akvavit - O.P.Anderson Akvavit  

uge 12/2024

Exhib' Cap d'Agde rosé... 49,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365indtil onsdag 20/3 

Endnu en
Irma vin i Coop365: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. Om 2022 sidste forår. 
    Meget flashy udstyr, men det passer til rosé -og måske især et navn som Cap d'Agde,  som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 
      Cap d'Agde er som by lille og ikke flashy, men her er en masse klubber, en nudistferieby -og så var Cap d'Agde covid-smittespreder nr ét! Den lille by ligger tæt på smukke Sête ved Middelhavet præcis dér, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.


For You and for Me, Moldova rød/hvid... 39,-

Pinot Noir eller Riesling (tappet i Danmark)
Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 17/1 (tappet i Danmark)

Vinene er fra Moldova, dvs. i fredstid blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. Vinene er tappet i Danmark og er ok, især den hvide, der er tør, ren aroma, rimeligt frisk og middel længde. Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 

Falasco Garganega, Verona... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365indtil onsdag 20/3 

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. Her fra vinstokke omkring det lune Valpolicella. Ganske god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til en let sommerret. 

Tesauro "R", Verona ... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365indtil onsdag 20/3 

En blid ripasso-type fra kooperativet Cantina di Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er  slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Primitivo "Badia al Colle"... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 20/3
Badia kommer fra det lille Manduria i Puglia, som har en vis (italiensk!) kontrol med høstmængde og kvalitet. Ikke smagt, men vent en afrundet, kraftig, men ikke tung vin med åben frugt. Vinen er tappet af det store Piccini i Toscana. 

Carolina Gran Reserva rød/hvid... 50,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/3

Et par af Carolina's bedre vine -2 trin op fra bunden, men stadig langt fra toppen! De er igen begyndt at få gode ratings, bl.a. 90-91p/100 fra Descorchados til cabernet og sauvignon. For mig er Assemblage -uden ratings- dog bedst.  
Assemblage er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet er mindre frugtig, men samme solide fylde -og vil have godt af et par år på flaske. Den hvide sauvignon er ganske sprød, frisk og ren. Fra det kølige Leyda. 

Paul Mas "Reserve" rød/hvid ... 55,-

rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid viognier, rosé, Sydfrankrig
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/3

Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!
Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -bestemt ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr. 
      Hvid Viognier, frugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejer. 
      Vinene er "Single Vineyards", måske fra domæner i samarbejde med den begavede Paul Mas. 
      Foto: Paul Mas -gl. foto med døtrene er en dynamisk, begavet vinmager, der taler flydende engelsk med charmerende fransk accent efter mange år i England. Han bor i dag på familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers. 

    Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet. 

Riesling "Alte Reben", Rheingau... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/3
Er en smule skeptisk, for kan intet finde om "Weinhof 519" (nok 2023). Angives som Trocken, men andre angiver en del sødme (kan se, 2021 havde 8,5 g/l) og ikke meget syre. Har ikke smagt vinen, som bestemt ikke kommer fra en "lille familieejet vingård", da både Lidl.de og giganten Hawesko sælger vin herfra. Lucas Reuter har adresse i Oestrich-Winkel i Rheingau og er måske mærke fra større vinhus. Betegnelsen "Alte Reben" betyder præcis, hvad sælgeren vil, men stadig lav pris for Rheingau.


Jean-Marie Garnier rød/hvid/brus... 40,-*

*: kræver Netto-app, rød Pinot Noir, hvid chardonnay, blanc de blancs brus, Frankrig
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 23/3
Netto's navn til Martenot (Bilka, Føtex). Begge navne (og andre) er hentet i Sydfrankrig, men er hentet på samme tapperi i Bourgogne, som er del af giganten GCF.  

      Rød og hvid er helt ok landvin, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren.  Mousse ikke smagt, men skal være tør og ren. 

Frascati "Colle Papa" ... 25,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 23/3

Meget lav pris, men anonym. Lidt skuffende for Roms legendariske hvidvin! Men en meget lav pris gør næppe lettere at udbytte den gode malvasia drue! OK frugt, tør, letbenet og med lille syre. Det er et år siden, jeg har smagt den sidst. Bemærkede en del svovl, så giv vinen mere luft. Men balt andet god vin fra en udslukt vulkan nær den evige stad! 

Retsina, hvid græsk, 50cl... 25,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl fra søndag 17/3 

En praktisk 50cl flaske (= 30 kr/75cl) med 5 pæne glas tør hvid med en særegen aroma, hvor frugt og lidt nåletræ er blandet. Prøv den til pita gyros eller en krydret salat! Vinen er tappet af et af de store, anerkendte huse. 
      Jeg giver gerne denne en chance. Vinen er ung og frisk (undgå gammel retsina), og prisen er lav, ikke meget højere end i hjemlandet!       
    Den unge hvidvin blandes med harpiks fra nåletræ, som så fjernes, så den kun lige når at give vinen aroma. Druen er savatiano, groet i Attika, tappet i Grækenland. 

      Lidl har græsk tema og tilbyder også ren Savatiano (39, 2*), druen bag retsina, men her fra særligt område. Desuden Anessia brandy 40% (99, 3*) med ISWC sølvpris samt Korifeos Ouzo 40% (89), en pernod'agtig pastis med ISWC bronze. Du får en klassisk brandy med let sødme, som sikkert er god til prisen. 

Chardonnay "Sterea Ellada"... 45,- 

Godt KØB + *** (3/5), Lidl fra søndag 17/3 
Jeg må takke Lidl for at tilbyde mig vine fra f.eks. Grækenland, som ellers ikke ses meget (og slet ikke i supermarkeder). Formentlig er denne tørre chardonnay ikke i top, men til 45 er den sjov at smage. Kender ikke området Sterea og heller ikke aftapper Panthea. Men prøv den!

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto indtil fredag 22/3 
Jeg er nok puritaner, når det gælder syltede, marinerede og krydrede sild! Og det er svært at overgå den røde Aalborg med sine 45%, som får kommen aroma op (P.S: Hvordan kan det være, at i et land, hvor alkohol beskattes hårdt, ofte er dem røde 45%, der er den billigste?)
    Netto sælger også Ballantine whisky, Beefeater40% gin og Absolut vodka (alle, 99, 3*).

O.P.Anderson Original aquavit... 79,-*

Godt KØB + **** (5/5), Lidl, indtil søndag-lørdag 17-23/3

*: uden Lidl-app; 85. "Prima" ("1ma" = kælenavn og ordet før aquavit på etiket) er en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet 2019 fik hhv. 92 og 91p/100 -kun overgået af vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og samme karakter som Nordguld. Jeg sætter Taffel højere end Rydberg.