Søg i 1200 opslag:

11/03/2024

Meny: god Chablis og hvidvin fra Kolding

Bilka ka' ofte noget med vin, men når det gælder Chablis, skal du i Meny lige nu, hvor du kan få en god vin langt billigere. Plus en sjov dansk hvidvin! 

Meny's Chablis kommer fra det store kooperativ. Den koster 99,95 i Meny, mens du skal af med 179 -på tilbud- i Bilka. De kommer fra samme vingård! 

Meny sælger nu også de danske vine fra Lindely ved Kolding. Har ikke smagt dem, men de sidste par årgange har været god for dansk vin, og 150 kr er vel ikke galt for at købe dansk hvidvin! Desuden har vingården en Isvin (Eiswein) til 200. Ganske fair pris! 

    Men ellers er de bedste køb Faustino's Gran Reserva (99,95), Collosorbo Montalcino Rosso (99,95) samt Cockburn's Special Reserve Port (69,95). 

Bedste KØB: Chablis "Union des Vignerons" - Faustino I Gran Reserva
Godt KØB: Dauphins rød/hvid/rosé - Collosorbo Rosso Montalcino - Cockburn Special Reserve Port 

uge 11/2024

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 14/3

Du skal betale 179 for Chablis Pierrelée fra samme kooperativ, som er på "tilbud" i Bilka til 179 kr (som importeres af Philipson). Vinene kan meget vel være hentet i samme tank! 

God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis.

      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Forståelsen fremmes af overdrivelse, men der er rigtig mange penge i lidt fusk, og Chablis er så kendt, at alt kan sælges, den uægte såvel som den dårlige vin! 
      Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine kan matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  

Lindely "H...vid"... 149,95

Merzling, Kolding

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 14/3
Dansk vin er bestemt ikke billig, men denne er dog en af de mere rimelige i pris, som tilmed skal være ganske god, så derfor tør jeg tage den med i et opslag. 
    En hvidvin fra Kolding (ret tæt på Kryb-i-Ly kro), hvor Claus Møller Pedersen gennem de sidste 2-3 år har ejet denne 6 hektar vingård med 15.000 vinstokke. Har ikke smagt denne vin, der er lavet på druen merzling (Lindely staver den Mertzling), som er en krydsning af seyval med riesling og pinot gris. 
    Måske har din Meny også Lindely Frostklar, som er en Isvin (Eiswein, 199,95 for 375ml). Isvin skal høstes ved -8 grader, dvs. med meget lavt udbytte (typisk 1/10 af det normale). En vin med høj syre og sødme. 

Les Dauphins rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 41,67

3 fl: 125. rød grenache-syrah, hvid grenache-viognier, rosé, IGP
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 14/3
OK rød landvin fra Rhone, glat og let frugtig med lidt krydderi og middel fylde -en ok landvin- rosé ikke smagt, men vent ikke meget frugt og friskhed. Den hvide heller ikke smagt, men 60% hvid grenache og 40% viognier lover godt! Og en hyggelig fransk bistro'agtig etiket. 
      En fransk kronprins ("Dauphin") ejede engang en god del af Rhone-dalen nord for Orange. Vinen kommer fra et 2. grads kooperativ i Tulette, som har flere kældre med ialt 12.500 hektar og et salg op mod 100 millioner liter/år, hvoraf en god del dog sælges videre til andre huse. Så dette er seriøs masseproduktion! 

Collosorbo Rosso Montalcino... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 14/3

Set i 2021. Collosorbo er ikke en af stjernerne for Brunello, men deres vine er altid gode -både Brunello og den mere ydmyge Rosso. 2021 fik 90p/Falstaff og vistnok 92p/Jyll-Posten med ordene: "Smager som Brunello. Kaskade af fuldmoden, forførende frugt. Flot dybde, perfekt doseret fad, store søde tanniner. Imponerende koncentrationen og bundtræk her, men vinen er stadig frisk og flot balanceret".. 

Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino i området Sesta. Vingården ejes af Giovanna Ciacci og døtrene, Laura (foto) og Lucia Sutera Sardo.

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 14/3

Kender ikke aktuel årgang, måske 2012 (92p/Guía Peñin, 90p/TimAtkin) eller 2011(93p/Guía Peñin).    
      Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år
    Faustino er et af de store huse i Rioja og nem at genkendere på flasken med det kunstige støv (grimt, synes jeg). Men stort set hele høsten kommer fra eget store domæne, og kvaliteten er mere end ok. 

Bourgogne rød/hvid, Laborde... 149,95

Cote Chalonnaise

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 14/3
Noélie Laborde er godt nok ikke domæne, men tæt på -som del af Knud Kjellerup's vinhus i Rully i Bourgogne. Bestemt ikke topkøb, men god Bourgogne. Den røde 2016 fik 89p i Vinbladet. Den hvide er måske endda bedre.

Cremant "Maison du Crémant", kr/fl v 2: 79,50 

2 fl. 159, Bourgogne Brut, demisec eller Brut rosé
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 14/3

Et mangeårigt Irma mærke (de solgte den dog til 69,50 på tilbud). Jeg foretrækker Giersberger i Føtex (p.t. 55!), men slet ikke ringe. Og pænt udstyr! 
    Minder dog nok om Moillard (Coop), Francois Martenot (Føtex) fra samme tappehal hos giganten GCF. Så vent en tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen.


Peyrassol "la Croix" rosé... 99,95

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 14/3

Økologisk. Peyrassol er godt domæne i Provence, men dette er en landvin (IGP) Méditerrannée (dækker Provence og god bid af Rhone), så vent ikke fund til prisen (den er faktisk kun en smule dyrere i Norge!). Formentlig frugtig, middelfyldig med let druesødme i eftersmagen over syre. 2021 fik 87p/WIneEnthusiast. 

Cockburn's Special Reserve Ruby Port... 69,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 14/3
En 5-årig ruby af god kvalitet, som er husets bestseller. En simpel Vintage Character i stil uden at have dybden eller duften, men pæn og nydelig, kommerciel og et godt køb -og bedre end den standard-ruby eller tawny, som du ofte må betale 60-70 kr for.  

Grant's Whisky "Triple Wood"... 99,95

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 14/3
79 i Netto i januar (men også næsten for lav pris). En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg + fade brugt til Bourbon + ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men samlet kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro.