Søg i 1200 opslag:

24/03/2024

God italiensk vin og sauvignon på steroider!

Brugsen går ind for italienske klassikere og bestsellere som Amarone, Barolo, barbera, Toscana og Zinfandel. Men glem ikke New Zealand, som tilbyder en sauvignon på steroider. 

Superbrugsen og Kvickly fejrer også Påske med en masse vin. Jeg elsker den klassiske Fontanafredda Barolo etiket, som Brugsen har importeret i op mod 30 år. Og glæder mig over, at vinene de senere år har fået mere pondus og frugt -både Barbera d'Alba og Chardonnay (59) er topkøb, mens Barolo (149) kræver 7-8 år. 

    Mange vil dog gå efter blødheden i Why Not (49,83 v6) og Memoro (40 med Coop-medlemskab) -begge bedst i rød- men til mad bør du få efter Chianti Classico "Familiglia" (59) og Mazzei's prisbillige Fonterutoli nr 10 merlot (79). 

    Yealand's Sauvignon fra New Zealand (59) er et godt valg til den sjældne stenbiderrogn og de første asparge. Netop nu kan du også få enkeltmarksvinene S1 og L5 (79), som er sauvignon på steroider. Imponerende vin fra den "danske" vinmager. 

     Topkøbet er dog fortsat sydafrikanske Red Note (33,17 v6) og Casillero del Diablo (35), mens ugens bedste vin kan være Coyam (119), også fra Chile.  

    Jeg slutter med en god Cognac og omtaler (modvilligt) alkoholfri vin, som kan drikkes. Dog ikke af mig, som har andet at bruge mine hårdt tjente penge på! 

Bedste KØBChianti Classico "Storia di Famiglia" - Fontanafredda rød/hvid - Fonterutoli "Nr 10" Toscana - Yealand's sauvignon blanc + S1 og L5 Single Block sauvignon - Spier "Red Note" rød/hvid - Casillero del Diablo rød/hvid/rosé - Coyam Bordeaux-blend

Godt KØB: Why Not? rød/hvid - Borgogno Barolo - Annaberta Amarone - Memoro rød - Mascota rød/hvid - Normandin XO Cognac

uge 13/2024

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

"Familien" er meget bedre end Cecchi's normale Chianti, men ikke helt i klasse med San Felice i Føtex (p.t. 59). Men familien er rundere i smagen, så mange vil gå foretrække denne vin. En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese.. Har ikke smagt den siden 10erne, men respekterede Falstaff gav 91p/100 (årg. 2019 og 21) og 92p til 2020, mens 2021 fik 89p/WineEnthusiast.
     Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. De laver mange gode vine, men også en masse af de middelmådige, desværre og er derfor vokset voldsomt i de senere år

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro-zinfandel, hvid pinot grigio, rosé, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

Jeg sammenligner ofte disse vine med burger contra tournedos Rossini. Burgeren er ikke forfinet og perfekt -men en god burger smager sgu godt! De røde er uforskammet kommercielle, udadvendte, ret simple vine med stor frugt og velsmag
    Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Jeg foretrækker den økologiske med "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale). Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 

      Også set som brus og rosé (ikke for min pengepung)Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l), kun smagt én gang. 
    Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.
    Fås også som Premium Zin (69, 3*), hvor præmien er endnu højere procenter. 


Fontanafredda rød/hvid.... 59,- 

Barbera d'Alba eller Chardonnay Langhe, Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

Altid meget typisk og pålidelig rød barbera med rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde med tanniner skjult af frugten.  Senest fik 2022 89p/Spectator. 

    Hvid chardonnay er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, ren aroma, sprød syre og god stil.
    Fontanafredda er et af Barolos historiske huse, købt i 1858 af kongen af Savoyen, der i 1861 blev den første konge af det nye land, Italien. Få år efter blev de første vinstokke plantet, og ejendommen blev med 300 hektar egnens største.  

    I dag er der "kun" 85 hektar, men så der købes masser af druer og vin til 7 mill. fl/år. Standarden er dog god, som ses af *** (3/3) fra Doctor Wine, en rimeligt pålidelig guide. 

    Huset har siden 2008 tilhørt Oscar Farinetti (bl.a. kæden VinEataly), som har gjort meget for at føre ejendommen til tops. 

Fontanafredda Barolo.... 149,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

Husets normale Barolo, egnet til middellang lagring. Mere pålidelig end storslået, men med god frugt, middel fylde og god længde -klassisk 10-12 års Barolo. Nye årgange er bedst -2019 fik 91p/Spectator, 2018 92p/WineEnthusiast osv. 

Fonterutoli "Nr 10" , Toscana... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

Mazzei er en superstjerne i Chianti Classico. Men denne laves dog på 90% af Bordeaux-druen merlot + kun 10% sangiovese. Vinen er noget blødere, federe og mere tilgængelig end den lidt stramme, men sindssygt flotte riserva. Men stadig med herlig frugt og drikbar allerede nu
      Markis Mazzei leverer fremragende vine, som er belønnet med 3 stjerner i Gambero Rosso som en af Italiens fineste. 

    Ser Lapo Riserva (129, 5*) var et superkøb til 89-99 i Irma-dagene. Siden er prisen krøbet op. 120 er stadig rimelig for vin med 94p/JamesSuckling, men næppe fund til prisen. 

Amarone "Villa Annaberta" ... 149,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

2020 er god, magtfuld med koncentreret frugt, lidt fersk måske, pæn dybde, tannin, med kun lille sødme i eftersmagen. Vingården er en af de større i Valpolicella, men leverer ganske klassisk flot vin. Personligt foretrækker jeg husets ripasso. 

Memoro rød/hvid, kr/fl v 3: 40,-*

*: med Coop-medlemskab, Piccini, Italien
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklytil lørdag 30/3

Ikke et tilbud, der kan få mig til at betale medlemskab af Coop (men nu er jeg allerede medlem)! 

    Memoro har nok flere fans, og jeg har da også fundet den røde god til prisen med rund fylde og nydelig frugt og afrundet eftersmag. 

    Memoro er blend fra hele Italien -men nok mest fra Syditalien -og det gælder både rød, hvid og rosé. En pleaser, som vel er bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også kan levere). Jeg fornemmer en let sødme i de lysere farver, men jeg gider ikke købe en flaske for at smage efter! 


"Dansk" New Zealand og andre topkøb


Yealands sauvignon blanc... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

New Zealand. Typisk aroma af passionsfrugt, lime og krydderi, tør, fyldig, pænt lang -nydes nu for frugten. Vinen er husets gode basisvin fra eget (stort) domæne. 2022 har fået 90p/WineEnthusiast.  
      Chefvinmager er Natalie Christensen, som er tipoldebarn en dansker, som tog den lange rejse til New Zealand i fodsporet på statsminister (grundlovsfader og siden biskop) Monrad, som var skuffet over nederlaget i 1864. Her grundlagde de kolonien Dannevirke. 
       Hun blev sidste år valgt som "Verdens bedste hvidvinsmager" af IWC i London. Hun har en fortid med bachelor i klassisk musik og master i psykologi, for hun fandt vinen. Hun lavede albariño i Spanien og sauvignon på andre gode vingårde i New Zealand, før hun i 2018 kom til Yealand. Og det har hjulpet på husets vine, som i 2010erne ikke imponerede. 

    Yealand's Single Block "S1" og "L5" (79 + bedste køb) er sauvignon på steroider. Vildt imponerende, men måske for meget for sarte sjæle! 

La Mascota, Argentina rød/hvid... 59,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina 
Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil 30/3.

Jeg foretrækker rødvinene: lækker malbec med frugt og friskhed, god fylde, afrundet, men cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 

    Malbec får 90p/Descorchados (2020) og 89p/TimAtkin (2021), mens Cabernet får 90p og 91p/Descorchados (hhv. 2022 og 2021).
      Den hvide chardonnay er ikke helt samme klasse, men har dog lidt rygrad trods sin bløde fylde og milde aroma. (2022 fik 90p/Tim Atkin).

      Vinen er baseret på Mascota ejendommen (foto), som ligger i det kølige Uco syd for Mendoza. Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. 

Spier "Red Note" rød/hvid, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Rød pinotage-syrah, hvid chardonnay, Sydafrika (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3
Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. Hvid ikke smagt. 

      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes sorte Pinot og druen cinsault (kaldet Hermitage efter fødestedet ved Rhone). 
    Pinotage har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil, her med lidt ekstra klasse fra Rhone-druen syrah.

Casillero del Diablo rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3 

Til prisen er vinene uovertrufne. De røde cabernet (90p/JamesSuckling) og carmenère (guldmedalje) har solid fylde, frugt og pæn længde, måske med lille snert af grønt i næsen, mens jeg er lidt forbeholden med merlot.

    De hvide  er af samme klasse -tørre, friske og rene, egefri smag, så du også får friskhed i chardonnay -nye årgange har fået omkring 90p/100 af lokale Descorchados, som også den hvide sauvignon, som må være svær at slå til denne pris! Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. 

Coyam biodynamisk Chile...  119,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3

Set i 2019/20. For mig er denne biodynamiske Emiliana vin måske Chile's bedste eksempel på Rhone-type vin, selvom druerne er syrah og carmenère (ialt 70%) suppleret med et væld af druetyper fra tempranillo til carignan. 
    Ret flot, magtfuld og fed, men ikke lad, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet og lang -moden nu og nok et par år frem
      Vinen var i 2001 pioner for Rhone-stilen, og Coyam er i dag en klassiker, som har banet vejen for f.eks. Ninquén fra Montgras. 
    Pålidelige lokale Descorchados giver hhv 94p og 95p/100 (2020 og 19), mens den engelske Tim Atkin MW giver hhv. 06 og 94p/100 til samme årgange. 
    Vinen laves af Noelia Orts, der kom fra Alicante i Spanien til Chile og blev der. 

    Til samme pris J.Lohr Paso Robles California (119, 4*), rød cabernet/hvid chardonnay. Rigtig god, men til 119 ikke topkøb
Nature0 0,0 rød/hvid/rosé... 59,- 

alkoholfri rød syrah-cabernet, hvid moscato eller rosé (syrah mv), Spanien
(1/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3
Torres påtager sig ansvaret for disse vine, der laves som normal vin. Bagefter destilleres alkoholen væk ved lav temperatur, så vinen ikke mister for meget duft og smag. 
     Jeg ville aldrig bruge penge på disse vine, selvom flere anser dem for blandt de bedste vine uden alkohol. Jeg har ikke smagt, da andre ikke har lyst til at betale for mig. Den hvide moscato skal være helt ok, mens hvid og rød er mere hule i smagen trods en portion restsødme (typisk 38 g/l). Men skal du have vin uden alkohol, er disse nok bedre end de fleste!  

Normandin XO Extra, Cognac ... 229,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 30/3

For mig et af de bedste tilbud i Cognac, da denne Cognac  ikke kun er lagret de 5 år, som loven kræver af XO (mens en VSOP kan nøjes med 4 år), men hele 10 år, som det fremgår af etiketten. 
    Men i øvrigt en glimrende Cognac med rig bouquet med rancio snarere end karamel og afrundet, pænt lang smag.
    Huset ejes af Gautier (igen ejet af likørhuset Marie Brizard) og ligger omkring en nedlagt vandmølle i udkanten af Cognac området.