Søg i 1200 opslag:

10/03/2024

De bedste fra uge 11: Foråret er på vej!

Uge 11: Foråret er på vej med bobler og hvidvin! 

En flot crémant til næsten ingen penge (55), herlige hvidvine og solid rød fra især Spanien og Australien -men såmænd også flotte vine fra såvel Italien, Sydafrika, Chile, Tyskland, Californien, Østrig og New Zealand. 

    Plus en sjælden, men velkommen forårsbebuder i form af god Chablis (99,95), som formentlig kommer fra samme tank som en Chablis til 179!     

    Også uge 11 har mange tilbud fra Føtex, som har taget forskud på foråret, og det luner hos mig, der savner samme forår!  

    Men Brugsen også rigt repræsenteret i form af Torres' gode Coronas (35), en nydelig californier som HandCraft (59) og en flot Gigondas (119)

    Alle kæderne har tilbud i uge 11, men Lidl. Netto og Coop365 røg ud af listen ved sidste sortering. 

    Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.

uge 11/2024

8 vinkøb under 50,-

De Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl. 199. Montgras, Chile 

*** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

En utrolig god pris for mere end ok Chile vin, som også fås til 39 i Føtex på tilbud.  Alle vinene er druetypiske, ren smag, god frugt og pæn længde. 
Cabernet fra Maipo, Colchagua og naboer har nok mest fylde (2021 fik 89o/Descorchados), men rivaliseres af den gode Carmenere, mens Pinot Noir er blød, men lidt simpel (2021 fik 88p/Descorchados). 
    De hvide er næsten bedre, ikke mindst en sprød, frisk og ganske stilig sauvignon (2022 fik 89p/Descorchados). Chardonnay er kommerciel, frugtig og ren.

Torres "Coronas" tempranillo... 35,-

Fås også som Viña Esmeralda hvid og rosé, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Sjovt nok kunne du i sidste uge købe "lillebror" Sangre de Toro i Rema1000 -til 59. Den er både lillebror og historisk markant billigere. Så kom ikke og sig, at discount er billigst! 
    Den røde Coronas er ikke poesi, men god pop! En rund kommerciel stil, blidt krydderi og afrundet styrke. Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den forrige år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedès tæt på Barcelona, men henter druer i hele Katalonien. 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Mere frugtig, men ikke så kompleks som Vescovi superiore (39 i sidste uge), men også superkøb. 2021 fik 90p/WineEnthusiast. 
    Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Ældre år har bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske.

Kingpin rød/hvid, Spanien... 39,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 14/3

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Kingpin fås også som Guv-nor i Brugsen (40), begge er mere end en smuk etiket. En flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 41,50

6 fl: 249, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Rød på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2020 fik 5* af Rydberg. "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 
       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 41,50 er næsten for billigt! 

Faustino V Reserva, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279, Rioja, også hvid og rosé

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

God Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag.
Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.
    Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2022, som er frugtig og middelfyldig.
     Faustino er et af de største familiehuse i Rioja og skiller sig ud ved, at vinene i reglen er tappet "en la Propriedad" -på ejendommen- takket være et stort domæne på hele 650 hektar. 

Tanunda "Matthews Road" rød... 49,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa mv, South Australia

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14/3

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var en mark i hjemegnen Barossa, men i dag hentes god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 

Finca Manzanos Garnacha, kr/fl v 2. .. 49,50

2 fl. 99, Rioja, Spanien 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, hele marts

Spanien og især Rioja er mest kendt for druen tempranillo, men garnacha er der også og er så småt begyndt at levere flotte vine, som antyder, hvorfor det er druen bag Chateauneuf du Pape! Denne er glimrende -dyb farve, masser af frugt i næsen, fyldig, afrundet og pænt lang. Lagret 4-6 måneder i små egefade. Fra det dynamiske hus Manzanos. 

7 vinkøb 50-70,-


Silvano Piacentini ripasso..... 50,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14/3

Oftest lidt dyrere (og bedre) end den normale Arche Ripasso fra samme firma, ledet af den 85-årige Piacentini.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige rødvin end hans svulmende Rubens'agtige amaroner. Ripasso er rigtig god til en juleand -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. 

Selaks New Zealand... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

**** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 50,-
2022 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland


****
 (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

13.marts er det "International Riesling Day", og det fejrer Føtex med et par gode Riesling vine til rimelige priser. 
    "Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 

Sant Thias hvid/rød... 55,- 

Hvid grüner veltliner, riesling, Gemischter Satz eller Pinot & Co, rød pinot noir, Østrig

**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 16/3

Kunne i februar fås til 50, men også til 55 er Thias et af de bedste køb i Rema. Den grønne veltliner har DAC (appellation) Weinviertel, et stort, men godt område for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. 6*/6 i Ekstrabladet og 5*/6 fra Vinbladet. 
     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og meget appetitvækkende med god balance -god vin til stenbiderrogn og rejer. 

    Gemischter Satz er fra 60 år gamle vinstokke, Welschriesling, Veltliner, Traminer og Pinot Blanc. Mere aroma, fyldig, med ganske lille (4 g/l) sødme, balanceret af syre. 
    Pinot & Co er baseret på de hvide Bourgogne-druer, blanc og gris. Formentlig tør, let, frisk og sprød. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt. 

Giersberger Crémant brut... 55,-

Traber gewurztraminer, riesling, pinot gris mv, Alsace  

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14/3

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem præget af hvid pinot, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. Syren balanceres af 9g/l restsødme -herlig vin til forår og konfirmation. 80% pinot blanc, 20% auxerrois, lagret 12 måneder før degorgering.
    Også hvid Alsace på bl.a. riesling og pinot gris -nok bedst- og en let sødlig gewurz, alle med etiketten Traber

    Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace (1895), hvor vinen gror på blide skråninger langs den geologiske Ribeauvillé forkastning, der giver varieret mikroklima og mange typer jordbund.
    Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end GCF's mange crémant'er, selvom de har bedre designere og navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og andre. Og når prisen er så lav, er der ikke meget at betænke sig på! 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

HandCraft til 59 kr er anstændig pris på anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       
     En kraftig, afrundet cab og Zinfandel er bedst, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på. En ret frisk, ren chardonnay er også ok. 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet til ældre årgang.  

Tanunda Riesling "Grand Barossa"... 69,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3 

Druen riesling leverer Australiens arketypiske hvidvin, som engang var sødlig, men i dag ofte er tør, ren og præcis -men stadig langt fra Alsace og Tyskland i stil. 

    Herlig hvid med intens aroma (blomst, urt), let til middel fylde og god syre til sidst. Nye årgange har fået 90+p, senest 93p/JamesSuckling. 

 

    Tanunda er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide. Barossa er et af de ældste områder i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. Er vinen fra Barossa Valley, vil navnet som her stå på etiketten.

3 vinkøb over 70,-

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

En meget drikbar vin på den kommercielle måde. Gamle garnacha og cariñena vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. Fra dansk-ejede Hammeken. 

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

***** (5/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 14/3

Du må betale 179 for Chablis Pierrelée fra samme kooperativ, på "tilbud" i Bilka til 179 kr. Vinene kan meget vel være hentet i samme tank! 
      God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis.  Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine begejstrer sjældent, men måler sig med vin fra mindre domæner. 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14/3

Set i 2020. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagenGabriel Meffre var Irma-leverandør gennem godt 50 år og ligger stadig på samme adresse i Gigondas, så vinen fra hjembyen er mere end ok. 
      2020 fik 90p/DecanterAward og er nok lige så god som ældre år, der fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2019) og identisk med den almindelige Meffre (2019 fik 91-93p/WineAdvocate).