Søg i 1200 opslag:

04/03/2024

Discount: Herlig Rioja er ugens bedste køb

Baron de Ley er en rigtig god Rioja, som ofte er topkøb. 50 er dog ekstremt lav pris, så den er ugens bedste køb i discount markederne. 

Som ellers har en lidt tynd uge, hvor Spanien (igen) er bedst. 

    Fra den ny Verden er der en frugtig, fast Indomita fra hus nær Stillehavet (35), mens Banrock station (35) gror i en varm del af Australien, som vil være for meget selv for solhungrende danskere.  

    Der er ingen gode køb fra Lidl i denne uge. 

Bedste KØBBaron de Ley Reserva - Faustino VII rød/hvid 

Godt KØB: Riesling "Ribeauvillé" Alsace - Banrock Station Reserve rød/hvid - Indomita rød/hvid/rosé - 1659 merlot + chardonnay - Grant's whisky

uge10/2024

Baron de Ley Reserva... 50,-

Rioja rød 2018/19, hvid og rosé 2022

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 8/3

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til 50.
     Set i 2019 (90p/Spectator, 90p/WIne&Spirits) og 2018 (91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin). 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Også rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Riesling "Ribeauvillé" Alsace... 50,-


Godt KØB + ***
 (3/5)Netto, indtil fredag 8/3

Ikke en stor riesling, men bedre end Metz, Helfrich, Laugel osv. Tør, frisk og ren, med rig frugt og sprød eftersmag. Vinen kommer fra kooperativet i Ribeauvillé, som ligger i et af Alsace's smørhuller. Ikke langt fra kælderen ligger Trimbach. Og hans vine er nok bedre, men slet ikke merprisen værd. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 8/3
Jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima til en god pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 


Faustino VII rød/hvid... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 6/3

En god pris på den unge Faustino. Modsat de "normale" reservas Faustino V og I sere vinen næppe eg.
     Den røde garnacha er blot "Spain", dvs. næppe fra Rioja, nærmere nabo Navarra, hvor Faustino også har et hus. En enkel vin med åben bærnæse, fyldig og blød -men langt fra Rioja i intensitet! Jeg ved, at den røde Rioja "VII" også fås. Druen grenache får 96 timers maceration før en kølig gæring -derfor ganske meget bær i duft og smag.
     Den hvide er Rioja, også en simpel landvin, som dog er tæt i kvalitet på den dyrere hvide Faustino V.

Indomita rød/hvid/rosé... 35,-

Pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Godt KØB + *** (5/5), Coop365, indtil onsdag 6/3

En basisvin fra et stort, godt firma i Chile, som laver vin som på fabrik, men med vist talent.
      De røde pinot er god til prisen, men ærligt talt totalt forglemmelig i sin søde bærfrugt og lidt vage smag. Den hvide sauvignon er klart bedre -rig aroma og ren, tør smag med lidt citrus og hav.

FotoRihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med lige netop vinene herover? Måske har besøget have noget at gøre med, at huset sælger en masse vin, om end kun 1/10 af Concha & Toro (hos Coop). Huset er ganske nyt (2006), har mest vin fra de gode områder nær Stillehavet og ejes af giganten Bethia.

Antaño Rioja... 59,-

rød reserva eller crianza, Spanien 
*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 9/3
Vinen maler sig slet ikke med f.eks. Baron de Ley eller el Coto til omtrent samme pris, men jeg har kun smagt Antaño et par gange. Der kan på webben ses en "normalpris" på 109,95, hmmm, mens Nemlig.com tager 70 for crianza. I Spanien er prisen ca. 35-40 kr for crianza og 50-55 kr reserva. Da prisen på de 2 vine er identisk, er årsagen måske, at vinene udgår. Dvs. de har fået tid på flaske. Reserva er bedste bud af 2 ret middelmådige vine. 
    Vinene leveres af García Carrion, det største vinhus i Europa (bl.a .Don Simon, Pata Negra, Jaume Serra, frugtsaft mv). Rioja laves i ny kælder med kapacitet på hele 50 millioner fl/år. Stordrift har ikke altid fordele. 


1659, merlot eller chardonnay... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 9.marts, Sydafrika
Kendte ikke denne vin, men ved nu, at den leveres af et stort engelsk firma med kældre i Frankrig (hvor vinen er tappet). Den røde har dog ikke fået kritikerne op af stolen, mens jeg selv har fundet den hvide chardonnay ok på en  uinspirerende måde? Og sydafrikanere er ofte god til hvid, så den hvide er nok bedst. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 8/1
En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg + fade brugt til Bourbon + ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men samlet kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro.
    Grant's hed i mine unge dage Stand Fast (ikke god, så jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde). I dag hedder den igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"

    Hvorfor koster Smirnoff vodka (99, 3*), finsk vodka og Gordon Gin (99, 3*) mere end Grant's? De er markant billigere at lave. Lige som Captain Morgan, som er "Spiced", og ikke må kalde sig rom (99, 2*), da den rene rom er blandet med krydderier (vanilje, nød mv) og holder vist nok kun 35%.