Søg i 1200 opslag:

04/03/2024

Ugens vine: 19 tilbud i top

Uge 10 domineres af en lang række tilbud fra Føtex, som har taget forskud på foråret, og det luner hos mig, der savner samme forår! 

Listen kommer godt rundt om både priser og vinlande. 

Ugens bedste køb er fra Spanien -hvor alle tilbud er potentielt "Best": 

    Torres' gode Coronas (35), den gode Guv'Nor (40) og 2 Rioja vine, Faustino V Reserva (46,50 v.6) og Baron de Ley Reserva (50).

    Italien er dog godt med, takket være den fine Barbera Sorí dei Mori (39) og Campone Brunello (139). Der er også rigtig gode køb fra Frankrig (crémant, Rhone og Alsace), Tyskland, Amerika (nord og især syd), Australien, Sydafrika og New Zealand. 

    Men en uge hvor Salling dominerer (især Føtex), selvom Brugsen er godt med efter en pause (især med billige vine). 

    Tilbud fra Meny nåede ikke frem i tide, mens tilbud fra LidlCoop365 og Rema1000 ikke er attraktive nok til denne liste over ugens bedste. 
    Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.

uge10/2024

8 vinkøb under 50,-

De Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl. 199. Montgras, Chile 

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

En utrolig god pris for mere end ok Chile vin, som også fås til 39 i Føtex på tilbud.  Alle vinene er druetypiske, ren smag, god frugt og pæn længde. 
Cabernet fra Maipo, Colchagua og naboer har nok mest fylde (2021 fik 89o/Descorchados), men rivaliseres af den gode Carmenere, mens Pinot Noir er blød, men lidt simpel (2021 fik 88p/Descorchados). 
    De hvide er næsten bedre, ikke mindst en sprød, frisk og ganske stilig sauvignon (2022 fik 89p/Descorchados). Chardonnay er kommerciel, frugtig og ren.

Torres "Coronas" tempranillo... 35,-

Fås også som Viña Esmeralda hvid og rosé, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Sjovt nok kunne du i sidste uge købe "lillebror" Sangre de Toro i Rema1000 -til 59. Den er både lillebror og historisk markant billigere. Så kom ikke og sig, at discount er billigst! 
    Den røde Coronas er ikke poesi, men god pop! En rund kommerciel stil, blidt krydderi og afrundet styrke. Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den forrige år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedès tæt på Barcelona, men henter druer i hele Katalonien. 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Mere frugtig, men ikke så kompleks som Vescovi superiore (39 i sidste uge), men også superkøb. 2021 fik 90p/WineEnthusiast. 
    Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Ældre år har bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske.

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  40,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14/3

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  fås med navnet Kingpin i Føtex (men her skal du købe 6 for at få prisen). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 

      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har været mest kendt for Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha.

      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 41,50

6 fl: 249, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

Rød på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2020 fik 5* af Rydberg. "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 
       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 41,50 er næsten for billigt! 

Tanunda "Triathlon"... 45,-*

*** (3/5)Føtex, indtil torsdag 14/3

*: med Føtex-appTriathlon er markant bedre end Tanundas billigste og vel lige så god som Matthew's Road, men i en anden, blødere stil. Vinene 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 

        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 

    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Faustino V Reserva, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279, Rioja, også hvid og rosé

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

God Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag.
Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.
    Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2022, som er frugtig og middelfyldig.
     Faustino er et af de største familiehuse i Rioja og skiller sig ud ved, at vinene i reglen er tappet "en la Propriedad" -på ejendommen- takket være et stort domæne på hele 650 hektar. 

Finca Manzanos Garnacha, kr/fl v 2. .. 49,50

2 fl. 99, Rioja, Spanien 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, hele marts

Spanien og især Rioja er mest kendt for druen tempranillo, men garnacha er der også og er så småt begyndt at levere flotte vine, som antyder, hvorfor det er druen bag Chateauneuf du Pape! Denne er glimrende -dyb farve, masser af frugt i næsen, fyldig, afrundet og pænt lang. Lagret 4-6 måneder i små egefade. Fra det dynamiske hus Manzanos. 

7 vinkøb 50-70,-

Baron de Ley Reserva... 50,-

Rioja rød 2018/19, hvid og rosé 2022

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 8/3

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     Set i 2019 (90p/Spectator, 90p/WIne&Spirits) og 2018 (91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin). 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Også rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Selaks New Zealand... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

**** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3, Bilka indtil torsdag 7/3

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 50,-
2022 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland


****
 (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

13.marts er det "International Riesling Day", og det fejrer Føtex med et par gode Riesling vine til rimelige priser. 
    "Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 

Riesling "Ribeauvillé" Alsace... 50,-

*** (3/5)Netto, indtil fredag 8/3
Ikke en stor riesling, men bedre end Metz, Helfrich, Laugel osv. Tør, frisk og ren, med rig frugt og sprød eftersmag. Vinen kommer fra kooperativet i Ribeauvillé, som ligger i et af Alsace's smørhuller. Ikke langt fra kælderen ligger Trimbach. Og hans vine er nok bedre, men slet ikke merprisen værd. 

Crémant Calvet, Brut/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

*** (3/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (og nok også vin) som Netto's Alexis Lichine (65-70) og Louis Bresson (ca. 70 i Meny).  
    Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

    Føtex tilbyder også Prosecco "Arche" (55, 3*), Extra Dry, dvs. noget sødere, mindre karakter, men ganske charmerende med eller uden Aperol o.l. 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

HandCraft til 59 kr er anstændig pris på anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       
     En kraftig, afrundet cab og Zinfandel er bedst, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på. En ret frisk, ren chardonnay er også ok. 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet til ældre årgang.  

Tanunda Riesling "Grand Barossa"... 69,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3 

Druen riesling leverer Australiens arketypiske hvidvin, som engang var sødlig, men i dag ofte er tør, ren og præcis -men stadig langt fra Alsace og Tyskland i stil. 

    Herlig hvid med intens aroma (blomst, urt), let til middel fylde og god syre til sidst. Nye årgange har fået 90+p, senest 93p/JamesSuckling. 


 

    Tanunda er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide. Barossa er et af de ældste områder i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. En stor del af vinen laves dog af druer fra andre områder (South Eastern Australia på etiket). Er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn stå på etiketten.

4 vinkøb over 70,-

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14/3

En meget drikbar vin på den kommercielle måde. Gamle garnacha og cariñena vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. Fra dansk-ejede Hammeken. 

Amarone Classico Righetti... 99,-

*** (3/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

En amarone for begyndere til samme lave pris som i Bilka i sidste uge! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). En ekstremt lav pris for vin tappet af hus i Classico. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14/3

Set i 2020. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagenGabriel Meffre var Irma-leverandør gennem godt 50 år og ligger stadig på samme adresse i Gigondas, så vinen fra hjembyen er mere end ok. 
      2020 fik 90p/DecanterAward og er nok lige så god som ældre år, der fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2019) og identisk med den almindelige Meffre (2019 fik 91-93p/WineAdvocate). 

Campone Brunello 139,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3

En vin fra marchesi Frescobaldi, det meget store 700-årige familiehus, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke vinen på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350). Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300. Ikke top, men topkøb til 139!