Søg i 1300 opslag:

01/03/2024

Vinkritikerne: en guide til guider!

Når jeg skal købe en god vin, har jeg som andre brug for en ved hånden -f.eks. en af de mange guider, der har smagt mere end mig. Herunder er mit bud på, hvem du kan stole mest på af udenlandske kritikere... 

  • PROBLEMET er, at en sælger i et supermarked eller vinhandel ikke altid vil give os det bedste tilbud. Ofte vil de helst sælge den vin, de tjener mest på. 
  • Der er ingen mangel på ros, når du læser skiltet eller bagetiketten på vinen: Vinene roses til skyerne og kan nydes til stort set alle retter. 

  • MÅLET er at finde det bedst mulige tilbud. Køber du altid samme vin, er du dømt til at betale for meget. Dels er vinen ikke altid på tilbud, dels kan du blive træt af vinen. 
  • LØSNINGEN er at have en ekspert ved din side, som kan hjælpe dig til de bedste tilbud -helst på en vin, du kan lide. 

For snart 100 år siden udkom det første Revue du Vin de France, som stadig leverer en af de mest respekterede vinguider. Men der er kommet mange flere til. 

    Du skal tage enhver vinguide med forbehold. Vin udvikler sig på flaske -så kort tid efter, at en begavet smager har smagt en vin kan vinen smage anderledes. Til det gode eller det værre -men anderledes. Det gælder alle vine, rød, hvid, i plastik eller glas. 

    Jeg har prøvet at give en vurdering af de udenlandske kritikere, så godt som jeg nu formår. Jeg vil opdatere denne side med mellemrum. 

100p skala: de fleste bruger denne amerikanske skala, om andet ikke er nævnt. 
    70-80p/100: ikke anbefalet, 
    80-90p -god til meget god vin, 
    90+p/100 -stor eller exceptionel vin. 

VERSAL: kender jeg og har p.t. mest tillid til -  *: disse guider kræver abonnement. 

Guider fra Det store Udland!

5StarWines -måske bedre end jeg troede! Italiensk guide, der laves af Vinitaly, den gigantiske årlige vinudstilling i Verona. Kun vine med 90p/100 eller mere kommer med i den årlige bog. Dommerne hentes formentlig blandt gæster ved Vinitaly og omfatter en række kendte Masters of Wine.  

BETTANE & Desseauve -ekstremt respekteret fransk guide (100p skala, indtil 2018 20p-skalaen). Begge ledede Revue du Vin i årrække og startede den årlige guide, le Classement, her. Siden 2005 har de haft deres egen guide og web: mybettanedesseauve.fr/ 

Burghound*- amerikansk guide specialiseret i Bourgogne o.l. Meget kræsen og pålidelig.

CellarTracker -lidt à la Vivino, dvs. karakter (100p/100) gives af besøgende med vidt forskellig smag -i sidste ende får de fleste vine omtrent samme rating. Grundlagt 2003 af Eric Levine, ex-ingeniør hos Microsoft, der egentlig ville lave et program for en vinkælder. Web: cellartracker.com/

Decanter* -dette engelske vinmagasin (1975) har nok gjort mere for Europæisk vin end noget andet magasin. Bladet er stadig højt troværdigt, men et par skår er der kommet. Decanter Award drives separat og synes ekstremt gavmild med sine medaljer. Web: decanter.com/ 

Descorchados
 -mest kendte guide til vine fra især Chile, Argentina og Uruguay, som Patricio Tapia har smagt gennem 25 år. Også smagere for bl.a. Wine&Spirits og Decanter. Meget pålidelig. 

DoctorWine* -italiensk guide fra dr Cernelli, en højt respekteret smager, medstifter og ansvarlig af guide Gambero Rosso, indtil han i 2011 gik solo. Den årlige guide vurderer vin (100p max), mens de enkelte vinhuse kan få op til 3* -som dog gives mere for husets anseelse end vinens kvalitet.  

Falstaff* -vigtig og pålidelig guide til hhv. Tyskland og Østrig (og forresten også gastronomi mv). Vingårde kan få op til 5* og deres vine op til 100p. Den årlige guide er en guldmine. Web: Falstaff

GamberoRosso -"Den røde Reje" var i 1987 med til at starte den italienske vinrevolution og var oprindelig med i Slow Food bevægelsen. Mere end 20.000 vine vurderes hvert år,. De gode får 1 glas, bedre 2, mens topvine får 3 glas -og de røde glas er bedre end de røde. Har et hus 10 år i træk fået 3 glas, får selve huset en stjerne (man kan få op til 3 stjerner). 

Gault-Millau* -franske Gault & Millau stod bag "Nouvelle Cuisine" og lavede også en guide for fransk vin. I dag er det dog den årlige Weinguide Deutschland, der skiller sig ud. 100p skala, mens vingården kan få op til 5 klaser (ca. 10 vingårde). Ekstremt pålidelig.     

HACHETTE guide* -nestor for smagning af vin, som siden 1970 var forløber for stort set alle guider i Verden. Stadig ekstremt pålidelig, da vinene bedømmes blindt af lokale professionelle (som er uden navn og svære at bestikke). Til den årlige guide smages 35.000 vine, hvoraf 8000 vine bedømmes og kan få op til 3*. Web: hachette-vins.com/ 

Hugh Johnson's Vin* -den årlige lommebog om vin (1.udgave 1977) fra nestoren, der har betydet mere for vinen end næsten alle andre. Den lille bog er på 320 koncentrerede sider omfatter vine fra hele Verden, inkl. Danmark (afsnit skrevet af Thomas Ilkjær). Generelt ekstremt pålidelig og et must for enhver vinelsker.  

InsideBurgundy* -Jasper Morris' engelske online blog er kun Bourgogne. Pålidelig, desværre sjældent læst.

Italian Wine Guy -er målløs. Har smagt flere 99p-vine fra denne kritiker og fundet vinene akceptable

eller gode -men bestemt ikke tæt på perfekte. Betaler leverandørerne for points? Så må de miste en del kunder, når en kostbar (og bedre) Felsina Classico får mindre end en billig Chianti! 

JamesSuckling* -var i 30 år en af redaktørerne af WineSpectator, før han sidst i 2010 lancerede sin egen portal. Hvert år smages ca. 25.000 vine af 9 smagere, hvoraf jeg bedst kender engelske Stuart Pigott. Synes, ofte vinene får lidt for høje ratings. web: jamessuckling.com

Maroni Luca -var engang en rimeligt respekteret smager, som roste drikbare vine -selv vine med 71p/100 var ofte gode. I dag får stort set enhver vin 98-99p/100. Ikke seriøst. Og problemet er, at rigtig mange 98-99p vine ikke smager mig -16+% supersværvægtere med mudder og alkohol i næsen snarere end vin. Suk. 

PEÑIN Guía* -den vigtigste guide til spansk vin, der siden 1990 har haft stor betydning for den gode vine, som Spanien leverer i dag. Den årlige guide er på 1200+ sider og vurderer 10.000 vine fra 2000 vinhuse. Der er kommet meget business ind i firmaet, hvor grundlægger José Peñin har overladt ledelsen til Javier Luengo. Men stadig ekstrem pålidelig guide, der ikke ødsler med points (i 2023 var der 0 vine med 100p). Web: Peñin

REVUE DU VIN de France -er Verdens ældste vinmagasin (1927) og er stadig meget aktuelt og læseværdigt med fyldige, spændende artikler. Den årlige guide, oprindelig le Classement (og med passende grøn farve), startede 1997 og dækker vigtige franske vinhuse. Vine kan få op til 20p/20, vinhuse op til 3*. Web: LardvdF.com

ROBERTPARKER-advokaten fra Maryland startede det hele i 1978 med sin 100 p skala (nærmest som 13-skalaen i danske skoler). Han fik hurtigt succes i en verden, hvor ros ofte kan købes for en kasse vin eller to. Han gav vin 50 point fra start, og så går det hurtigt op -alt under 80p/100 er uden interesse, 80-84p er middel, 85-89p er god, og med 90+p er du hvor det hele sker! Parker gik på pension i 2019, men han har fået 9 begavede afløsere, der dækker hver deres område med stor kompetence. Guiden er i dag 100% ejet af Michelin. Mest vin, der fås i USA og sjældent dagligvine. Stadig generelt ekstrem pålidelig. Web: RobertParker.com

TimAtkin -engelsk MW (Master of Wine), der er uafhængig og generelt nyder stor respekt.  

Vinous* -amerikansk guide med Antonio Galloni (ex-skribent for Parker). Meget pålidelig og generelt fin til vine fra Europa. Kender ham bedst fra Rhone vine. Vinousmedia.com´

Vinos Gourmets* Guía -spansk guide fra Grupo Gourmets, dvs. især smagt af sommeliers. En grundig og pålidelig guide.  

Vinum* -schweizisk gastronomisk magasin med fint ry, især i Tyskland og Schweiz. Generelt pålidelig, men kender det ikke så godt.  

Wine&Spirits* -stort amerikansk vinmagasin (8 gange/år siden 1986) med vigtig web del med abonnement. Kender det ikke så godt, men synes, de er lidt for gavmilde af og til. web: wine&spirits

WineAnorak -biologen Jamie Goode er selverklæret "Vinanorak" (dvs. vinfanatiker). Ikke stor, men uafhængig og pålidelig. Web: wineanorak.com

WINECELLARINSIDER -californiske Jeff Leve er en vinnørd, som de seneste 20 år har specialiseret sig i Bordeaux, som er hans speciale. Ekstremt pålidelig og troværdig (og endnu gratis). Web: WineCellarInsider.com

WineEnthusiast -vigtigt amerikansk magasin (1988), som dog står i skyggen af Parker og Spectator. Respekterede Roger Voss er en af smagerne (især Bordeaux). Meget troværdig. Web. winemag.com

WinesCritic
 -nyere italiensk web (2019) fra Raffaele Vecchione, som i år leverede noter til James Suckling. Kender den ikke så godt endnu. Web: 
WinesCritic.com

WineSpectator* -også 100p skalen. Verdens største vinblad og har kompetente smagere, der generelt er pålidelige. Lidt flere vine end Parker, men stadig næsten kun vine, der sælges i USA. Web: winespectator.com