Søg i 1200 opslag:

27/03/2024

Klassisk Lalande Pomerol og godt køb i Rhone

Meny har en svaghed for de klassiske vine som Bordeaux, Rhone og Alsace. I denne uge er der en ekstremt rimelig pris på en klassisk Lalande Pomerol, dvs. fra den lille by nord for selve Pomerol. Vinen bør være flot og topkøb til 80 kr. 

Et andet godt køb er Grand Cru Riesling fra Alsace (79,95), men prøv også Nitthaus' fine sauvignon fra Østrig og den mousserende Weinbach Sekt på druen riesling. 

    Plus et par klassikere fra Rhone -den mere jævne Palais (40) og og Olivier & Lafont (59,95). 

Meny har andre tilbud, men også et par vine, som ville være gode køb -hvis prisen blot var lavere, f.eks. le Ragose Ripasso (96,33 v3). Suk.  

Bedste KØBJean Gué Lalande de Pomerol - Riesling Grand Cru Moenchberg
Godt KØBNitthaus sauvignon "Exquisit" - Weinbach Riesling Sekt - Reserve Palais Rhone - Olivier & Lafont Rhone

uge13/2024

Jean Gué, Lalande de Pomerol... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil lørdag 30/3

Kender ikke årgang, men formentlig 2016. En ganske lille vingård (5 hektar) på fint grus plantet med 100% merlot. Ejeren er familien Darnajou, som også er kendt fra nærliggende fine Moines. De laver rigtig god vin i alle årgang, så vent en ganske magtfuld vin med frugt og længde, måske lidt lukket endnu, selvom bouquet og rundhed må være på vej. Vil tro, vinen skal have et par år mere. 

Riesling Grand Cru "Muenchberg"... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil lørdag 30/3

2021 Muenchberg er en af de mindre kendte Grands Crus, som ligger ved foden af Haut-Koenigsbourg i det nordlige Alsace (ej at forveksle med det fine Moenchberg ved Andlau!). Har ikke smagt denne vin, men med en "normalpris" på 159 får du meget for pengene Formentlig en tør, middelfyldig vin med friskhed og en ren aroma. 
    Familiehuset Biecher er normalt ret middelmådigt. Men denne bør være bedre, fra Grand Cru, som Biecher har interesse i. 

Nitthaus sauvignon "Exquisit", v.3 fl: 66,67

3 fl. 200. Burgenland, Østrig 
Godt KØB + **** (4/5), shop.meny.dk, indtil lørdag 30/3

    Den hvide sauvignon er helt tør, aromatisk og frisk, middel fylde og pænt lang. Har mistet lidt primær frugt, men er ren og god med ret blød smag. 

    Nitthaus ligger i Gols på søens nordside ikke langt fra Wien. Vingården ledes af Hans og Anita Nitthaus og er mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som ikke er fra egne marker, men lavet af druer købt hos andre i området. 

    Neusiedleer søen er 36 km lang fra nord til syd (hvor en del er i Ungarn). Du kan næsten gå tværs over søen, da den i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!). Søen er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. Burgenland omkring den lavvandede Neusiedl sø syd for Wien er den varmeste del af Østrig, hvor selv cabernet kan modne perfekt. en halv times kørsel syd for Wien. 

Rhone "Reserve Palais"... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny.dk, indtil lørdag 30/3

2020. En basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Princes, Sabon, Olivier & Lafont eller Guigal, men godt køb.
    Vinen laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (centralkælder for 13 kooperativer). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. Jeg har ofte set Dauphins vinene, desværre ofte ret dyre. Denne pris er mere korrekt, synes jeg. 

Olivier & Lafont Rhone... 59,95

rød 2020 og hvid 2022 Cotes du Rhone

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil lørdag 30/3

Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smager egefri, og eg vil ikke gavne vinen! Kun få andre har smagt vinen, men kan se, at Rolf Madsen i okt.20 gav en årgang 5* og bedste køb. 
       Hvid på viognier (+ lidt clairette og grenache) -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er begge vine rigtig gode køb!  Hvid skal drikkes ung. 
      Vinen fra de to vinmagere Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er ofte gode køb. De tilhører en ny generation vinhandlere, der kører rundt til forskellige kældre og laver vin, som de sælger under eget navn. De har fortid i flere kældre i Europa og USA, før de i 2011 købte en kælder i Lirac, hvor denne vin kommer fra.  

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... kr/fl v.3: 96,33

3 fl: 289, **** (4/5), Meny, indtil lørdag 30/3
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Både 2015 og 2017 fik 90p/100 af RobertParker. 

Marius Peyol, Provence rosé... 79,95

*** (3/5), shop.Meny.dk, indtil lørdag 30/3

Måske mere design end vin! Ikke smagt, men man fortæller mig, at det ere en typisk letbenet rosé uden dikkedarer, men desværre også uden stor frugt. Baseret på grenache. Fra giganten GCF. 

Weinbach Riesling Sekt... 59,95 

Dry "Trocken", Tyskland

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny.dk, indtil lørdag 30/3

"Trocken" betyder let sødlig, men sukkeret holdes i skak af druen Riesling's syre. Ikke smagt desværre, men kender Weinbach's gode riesling vine fra Mosel. Huset er ejet af GCF i Alsace og leverer ikke vin i top, men god vin til prisen.