Søg i 1200 opslag:

01/12/2023

Klassisk riesling og Bordeaux!

Meny har spændende tyske vine i denne uge -hvor især den fine Riesling Michelmark fra Kesseler er et topkøb. Som også den forrygende Recougne fra Bordeaux. 

Jeg er glad for at se klassisk kvalitet i Meny, som for mig ellers har haft sin rigelige andel af sødladne, kedsommelige Rip'Amarone vine! 

    Kesseler's Michelmark er klassisk riesling, som jeg aldrig kan få nok af. Den er måske ikke i top, men kan nydes nu og fås til utroligt lav pris (89,95). . 

    Meny har også andre gode tyskere, bl.a. Kloster Eberbach (99,95) samt Baron von Meydell fra det sjældent sete Baden. Har ikke smagt dem, men til 66,67 (v 3) er de værd at smage. 

    Derimod er de franske vine sikre køb -og Muscadet Bel-Air (49,95) er et must som også Recougne, en flot merlot fra Bordeaux (59,95 med 91p/100). Endelig en prisbillig Rhone (40). 

Bedste KØB: August Kesseler Riesling Michelmark - Recougne Bordeaux - Bel-Air Muscadet "sur lie" - Lagarada 10 år Port
Godt KØB: Casalforte Ripasso - Maydell Baden rød/hvid - Reserve Palais Rhone - Roi de Passage Rhone  

uge49/2023

August Kesseler Riesling Michelmark... 89,95

2022 trocken "Erste Lage", Bedste KØB + **** (4/5),  Meny, indtil torsdag 7/12 

Har kun smagt 2020 og 21: En rig, koncentreret tør hvid med lang smag. Det er tæt på barnemord, men overlegen i duft og sprød eftersmag -og er endog bedre den følgende aften med nogle asparges. 
       Kesseler leverer superb rød pinot noir (spätburgunder), men mindst lige så fine riesling-vine. For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og unde August dækker vingården i dag 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. 
"Erste Lagen" kommer fra nogle af de bedre vinbjerge, som defineret af VDP (Deutsche Prädikatsweingüter, en forening af førende vingårde). Michelmark er ok, men ikke i klasse med naboerne, Marcobrunn eller Hohenrain, de bedste skråninger i Erbach. 
      Kesseler har et stort ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3) og hvidvin (2/3). Vingården har siden 1995 været medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen. 

Meny tilbyder også Kloster Eberbach rød/hvid (99,95, 4*) også fra fornemme Rheingau. Stor vingård, men god vin, Rauenthal Riesling nok bedste køb. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95
Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 7/12

Set i den fine årgang 2019 med hele 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
    Slottet ligger i Fronsac ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac som Mayne Vieil. Vinen til os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har anerkendt slottet! 

Casalforte Ripasso... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7/12

Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men gode takter loves i en middel-Ripasso. I Valpolicella er kælderen dog vest for sit kerneområde. Kender ikke år, men 2019 fik 5* sidste år af Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Pæn ripasso karakter med tørrede bærnoter, varme krydderier og vanilje. Pæn intensitet og lang krydret afslutning" -noget bedre til and & kål end Recougne herover, men ikke så god vin! 

Maydell Baden rød/hvid, kr/fl v 6: 66,67

3 fl: 200. Rød Spätburgunder, hvid Riesling eller Grauburgunder (Pinot Gris), Tyskland
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 7/12

Jeg har ikke smagt disse vine fra Bimmerle, en stor privat vingård i det nordlige Baden med en årlig produktion på over 1 million fl. fra eget domæne + 40 druedyrkere. Jeg vil vælge  de hvide, især riesling -og "godt køb" er på prøve! 
    Houlbergs vinblog var ikke glad for den røde pinot (i 2016), hvor en lille restsødme generede ham. 
Nye år har fået ros i Berlin og Mundis, hvor typsk vin til supermarkeder præmieres. Derfor kan du også finde restsødme (5 g/l i rød, ca. 7 g/l i hvid, hvor der dog også er markant syre). 
    Maydell er trods det adelige fornavn Baron vine til kæderne, bl.a. Lidl i Tyskland, hvor vinene sælges til ca. 40 kr.  

Bel-Air Muscadet "sur lie"... 49,95
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7/12

Lidt skræmmende, at Meny tilbyder en totalt ligegyldig sauvignon (Kamona Bay) til højere pris end denne klassiker! 
    En knastør, let, neutral, men umådeligt sprød hvidvin. Har alt det, som de ofte tunge chardonnay'er fra den "Ny Verden" mangler!
     Jeg opdagede den tørre Muscadet i 70erene, da vi gr frost ikke kunne få Chablis. Denne var en god erstatning -og er det stadig!  Kender ikke årgang, men herlig ung, efter 2-4 år nydelig i en ren tør stil med neutral næse.  

    Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -"lie"- som giver vinen mere frugt end ellers. 

Cotes du Rhone "Reserve Palais"... 40,-
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 7/12
Sjovt nok er denne -normalt langt dyrere- Rhone billigere end den letbenede Dauphins IGP (landvin til 49,95). Samme kælder - 
    Set i 2020, som bør være i topform efter 3 år -en fund, fyldig vin med lidt krydderi. Cellier des Dauphins er et 2.grads kooperativ (med 13 kooperativer under sig), det suverænt største hus i det sydlige Rhone med 18.000 hektar. De har aldrig begejstret mig og er ofte for dyre. Denne pris er mere korrekt, synes jeg. 

Roi de Passage, Cotes du Rhone... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7/12
Jeg har ikke stor tillid til vine lavet i samarbejde med en celebrity, men... Hyldest til Cassidy, dressurhest for Cathrine Laudrup-Dufour. Men 60 kr er ganske fair, da vinen laves af det pålidelige kooperativ Princes. Formentlig identisk med den normale Vieille Vigne -og den koster også 60 på tilbud. En ung (2022), fyldig Rhone fuld af frugt.  

Lagarada 10 årig tawny Port.... 89,95
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7/12
Lagarada er ét (af flere) navne fra Baron de Villar, som ejes af den dygtige vinmager, Alvaro van Zeller, som startede Quinta do Noval, som dengang var ejet af hans familie i 14 generationer, en sjælden rekord. 
    Den dynamiske vinmager sælger sin vin under navne som Barao de Vilar, Maynard's og Ménéres (100 kr i Føtex og Bilka). Lagarada har fået 89p/100 fra Rydberg i DinVinguide + bedste køb.