Søg i 1200 opslag:

04/12/2023

Ugens vintilbud: 20 bud på en julevin

Hvad skal du servere juleaften? Du skal vælge vin efter kål og surt, hvis der skal and, gås og gris på bordet. Og vinen skal være ung og kælderkold, gerne med frugt og lidt syre. 

I denne uge vil Italien byde sig til med Ripasso Falasco (49) eller Righetti Amarone (99), og hvorfor ikke en Vanitá Primitivo (45). 

Spanien svarer fluks igen med herlig reserva Museum (79) eller Baron de Ley (50) -som er uden den sødme, som kan genere sarte ganer i italienerne.

Frankrig melder sig med mere "aristokratiske" (læs: stramme) vine ud af juleræset, selvom den fine Tertre du Moulin (99) vil være helt ok. Til gengæld ville jeg personligt gerne servere den superflotte Unaminé (79) fra Argentina til anden som også Sydafrikas First Stone (66,50 v6) 

Mens de kirsebærdækkede mandelris fortjener en ung Vintage Port (Rozès til blot 99). 

Mens sneen langsomt forsvinder fra vejene, nærmer vi os Jul -og rent vinmæssigt er kæderne (altså butikskæderne!) i julehumør med et væld af gode tilbud, så det har været meget svært at nøjes med "kun" 20 vintilbud. 

Europa dominerer helt med 15 vine (heraf 7 fra Italien). Og igen flest vine fra Salling (Føtex, Bilka), fulgt af Coop (365, Kvickly og Superbrugsen), mens Meny denne uge har fået hele 3 vine med.

Tilbud fra Rema1000, Netto og Lidl var ikke fundet interessante nok. 

    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt. 

uge49/2023

6 vinkøb under 50,-

Villa Borghetti rød/hvid/rosé... 29,- 

rød Bardolino eller La Paccino, rosé Bardolino, hvid pinot grigio, Italia

Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, kun torsdag-lørdag 7-9/12 (max. 12 fl. til denne pris)

Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -til samme pris kedelig rød Ripasso-type fra Puglia "La Paccino" (kan få selv en pizza til at døse). Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet tør rosé Chiaretto. 
      Den hvid pinot grigio til samme rimelige pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. Tilbud lød på 25 kr sidste år -men 29 er stadig en ekstremt rimelig pris. 

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-

*** (3/5)Coop365, indtil onsdag 6.december (tappet i England)

Den røde er bedst med rund fylde, åben frugt og en lidt tørrere smag end mange. Prisen er rigtig god! Kender desværre ikke hvid og rosé. 
      Hardy er traditionsrigt (1853) hus og den vigtigste hus ejet af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 

de Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 36,50

6 fl: 210. Bedste KØB + *** (3/5)Føtex , indtil lørdag 23.december

Rigtig gode køb til denne pris, men vent ikke en "lille Day One" o.l. Reserva er trods navnet reelt en basisvin, dog af ganske god kvalitet i forhold til mange andre. 
       Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en mest fra det kølige San Antonio og Leyda. Etiketten viser et vinblad og skal muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter...  Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 

Cotes du Rhone "Reserve Palais"... 40,-
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 7/12
Sjovt nok er denne -normalt langt dyrere- Rhone billigere end den letbenede Dauphins IGP (landvin til 49,95). Samme kælder - 

    Set i 2020, som bør være i topform efter 3 år -en fund, fyldig vin med lidt krydderi. Cellier des Dauphins er et 2.grads kooperativ (med 13 kooperativer under sig), det suverænt største hus i det sydlige Rhone med 18.000 hektar. De har aldrig begejstret mig og er ofte for dyre. Denne pris er mere korrekt, synes jeg.

Day One Chile... 45,- 

rød Cabernet, Merlot eller Pinot Noir, Montgras Chile  

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Day One kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

      P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -frugtig, tør, ret stærk, men blød, god til prisen. Merlot desværre ikke smagt (2020 får 89p/Descorchados). 

Vanitá rød/hvid, øko... 45,-

rød Primitivo Puglia og Nero d'Avola Sicilia, hvid Pecorino Chieti, Italien 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/12


Kraftigere, men stadig ganske balanceret rød fra Puglia med nydelig bærfrugt. 
Hvid er en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i topform efter  længe at være anset for uddød. 

Falasco Ripasso Valpolicella... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 6/12

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. til en pris, som er ekstremt rimelig -det seneste tilbud på denne ex-Irma vin var 69!. Og kan se, at du kan betale 14,5€ på webben for samme vin (og det endda i Italien, ca. 110). Kender ikke 365' alder, men kan se, at 2020 har fået 94p/100 af 5StarWines, endnu en (for gavmild) italiensk guide, sådan lidt Maroni'agtig. 
    Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. 

Bel-Air Muscadet "sur lie"... 49,95
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7/12

Lidt skræmmende, at Meny tilbyder en totalt ligegyldig australsk sauvignon (Kamona Bay) til højere pris end denne klassiker! 
    En knastør, let, neutral, men umådeligt sprød hvidvin. Har alt det, som de ofte tunge chardonnay'er fra den "Ny Verden" mangler!
     Jeg opdagede den tørre Muscadet i 70erene, da vi gr frost ikke kunne få Chablis. Denne var en god erstatning -og er det stadig!  Kender ikke årgang, men herlig ung, efter 2-4 år nydelig i en ren tør stil med neutral næse.  

    Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -"lie"- som giver vinen mere frugt end ellers. 

6 vinkøb 50-70,-

Baron de Ley Reserva... 50,-

rød 2018, hvid og rosé 2021/22, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/12, Føtex, indtil lørdag 23/12

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     Set i 2018 med 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Både hvid og rosé er også rigtig gode, både rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Gemma rød/hvid... 59,-

rød Barbera "Bricco Angelini" eller Nebbiolo "Ruja", hvid Arneis

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/12 

Lillesøster til Barolo, som (måske!) kommer fra særlige Crus omkring Barolo. En herlig frugtig barbera, kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag
    Nebbiolo har en intens hindbærduft og fast syre omkring en middel fylde -god madvin. Den hvide drue arneis blev engang brugt til at give Barolo mere finesse og blødhed, men sælges nu ren. Var lidt skuffet sidste gang, jeg smagte den, men huskere også en vidunderlig elegant 2020.  
     Bricco betyder skråning, og både Angelini og Ruja er særlige skråninger. Angelini ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma, der ejes af Silvano Piacentini (også bl.a. le Arche) og ledes af sønnen Luigi (foto). Huset ejer 30 hektar omkring Barolo og leverer generelt god vin. 

Poggio Forte, Rosso Montalcino... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/12 
Officielt en "baby-Brunello", dvs Rosso samme Brunello drue, lagret et år i stedet for lovens 3 år. Som regel bruges dog andre marker til rosso, og vinen laves til at nyde ung. 
      En lidt blidere, lettere udgave, som nok ligner Chianti mere end brunello! Slet ikke et dårligt valg til en vildtret. 
    Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95
Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 7/12

Set i den fine årgang 2019 med hele 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
    Slottet ligger i Fronsac ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac som Mayne Vieil. Vinen til os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har anerkendt slottet! 


Spier "First Stone", kr/fl v.6: 66,50*

6 fl: 399, Stellenbosch. Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Set i 2020. En af de rigtig gode vine fra Spier. Og et fund til prisen - normalprisen er 199,95, i Tyskland er prisen 260 kr, mens du kan "nøjes" med 140 kr på vingården i Sydafrika.
     Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke. Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. 
      En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Kan sagtens gemmes, men hvorfor egentlig? 

Unaminé Gran Vino... 69,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 7/12

Jeg er glad for vinene fra Mascota, lige fra OPI over Mascota til Unaminé, blandt de bedste fra huset. Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt disse vine. "Unaminé laves dog stadig i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco. 
     Meget dyb, overdådig åben frugt med lidt krydderi, magtfuld og lang, pænt nuanceret, men først og fremmest en overdådig, brugervenlig vin, der måske mangler det sidste for at imponere. 
      Unaminé kommer fra San Carlos, den bedste del af Uco, cabernet + malbec.2018 fik 95p/Descorchados og 93p/Tim Atkin -utroligt for vin til så lav pris. 

6 vinkøb 70-100,-

Museum Reserva, Cigales ... 79,-

***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12, Bilka, indtil torsdag 7/12

Set i 2019 med 92p/Guía Peñin. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot ung og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind. 
     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg, og siden et år på flaske.

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12
Set i 2020, 92p/Parker og 93p/Spectator. "Den grå" er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød -sjov at smage sammen med den lidt kraftigere Ser Lapo. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag  7/12

Set i 2019/20. En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (se også vinen herunder!). Men vinen er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

La Croix des Vignes, St Estèphe... 99,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag  7/12

I flere år nu set i 2017, en "lille" årgang. Men vinen er god. Mørk, nydelig bouquet med pæn dybde, middel fylde, fast, men med god karakter og bredde i smagen. Nydes inden for 1-2 år, inden vinen tørrer ud. 
      Holder meget af vinen, som også har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 
      "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
       Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har været på Lestage i mange år, siden hun forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også det store Cartillon og andre ejendomme i Médocalle ejet af  ”Grands Crus de France”, som ejes af giganten GCF, takket være penge tjent især på konsumvinen JP Chenet (+ Cromwell whisky og det, der er værre).

Amarone Classico Righetti... 99,-

*** (3/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Denne pris er meget lav for både Righetti (som ligger midt i Classico) og Amarone. Men jeg har fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.

Rozès Vintage Port 2016... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 7/12

Et ekstremt favorabelt tilbud på klassisk Vintage i den blidere ende (kan nydes inden for 20 år). Den globale pris for vinen er .... 310 kr i snit (og 458 kr i Portugal!). 92p/Parker og 94p/WineEnthusiast.
    Jeg vil dog nyde den om godt 3 uger (til ris à l'amande) -og måske resten til julegodter de følgende dage -for den koncentrerede frugt og søde styrke. Server kælderkold og dekantér for at undgå bundfald. Kan gemmes 10-30 år på flaske, men den er svær at modstå lige nu!