Søg i 1200 opslag:

08/12/2023

Julevinen 1: en god ripasso

Mens du venter på årets helt store gennemgang af julevinene, er her ugens nye tilbud fra Føtex, som byder på en Ripasso, som vel egentlig er en perfekt julevin... 

Føtex har i forvejen et stort magasin med vin og meget andet, så der er ingen mangel på tilbud i Føtex. 

    Piacentini er storebror til den velkendte le Arche serie og faktisk rigtig god -så 50 er en rigtig god pris. Den røde er fyldig og frugtig med blød tannin -faktisk et godt bud på vinen til kål og ribsgelé! 

Bedste KØB: Piacentini Ripasso + Soave Classico
Godt KØB: G.S.M. Vidal-Fleury - Grant Whisky

uge50/2023


Silvano Piacentini rød/hvid..... 50,-

rød Ripasso Valpolicella eller hvid Soave Classico, Italien 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14/12

Normalt lidt dyrere end den normale Valpolicella fra denne 85-årige herre.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige rødvin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en juleand -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. 
    Den hvide Soave er også ganske god, tør, ren og neutral, pæn syre, ganske frisk -typisk god Classico. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (se herunder) i spidsen. 

G.S.M. Vidal-Fleury... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 14/12

Set i 2020. Vidal-Fleury er del af Guigal. Som er kendt for Rôtie, men disse vine udgør i dag under 1% af salget. GSM står for druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre, dvs. typisk Rhone-blend. 
    Vinen var i 2009 husets første spæde skridt ud af Rhone, da vinen købes ind i Languedoc. En ok Rhone-kopi, men smager bestemt ikke af Rôtie!
     En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men 2020 var ikke i top. Ganske fyldig, frugtig med fint krydderi, rimeligt rund, men ikke helt bund/dybde i smagen. 2020 fik 85p/JancisRobinson. 
    Vidal er grundlagt sidst i 1781 og var lærested for Guigal, som dog startede for sig selv og blev "konge af Côte Rôtie" i den grad, at han i 1984 overtog sit gamle lærested. 

    Til samme pris Orso d'Oro, en sødladen syditaliener, hvis største plus (eller minus) er den sindssygt tunge flaske. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 14/12

Jeg gik længe i en stor bue uden om Grant's. Engang med tilnavnet Stand Fast (jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den overlod jeg til familien) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood". Og slet ikke så ringe længere, bl.a. 89p/WhiskyAdvocate i 2018.
        En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, brugte Bourbon fade + ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-4 år i eg. 

    Til samme pris Aalborg Eksport snaps (89, 3*), engang en stolt 45%, nu 39% -så gå hellere efter Linien i Rema1000 (99) eller rød Aalborg (69 i Coop).