Søg i 1200 opslag:

08/12/2023

En god Brunello og 40% på supertoscaner

Bilka har som søster Føtex altid haft god vin fra Italien. Et godt eksempel er weekendens tilbud på den superbe Vigorello, som fås til 120 kr. Den koster 345 kr -på vingården! Og der er andre gode vine... 

Indtil søndag er der 40% på italiensk vin (og Bilka mener at have 40% på over 70 vine -på normalpris). Der er tilbud på mange i forvejen, så jeg har aldrig set 70 -men vil da gerne anbefale Turaia, den unge friske Bolgheri (82) eller Nobile og Montepulciano fra Vecchia Cantina (Magnum Rosso 65,40!). 

    Resten af ugen kan du lægge mærke til Frescobaldi's Remolè (44,50 v 2) og Brunello Poggio Forte (119 -men den kunne du får til 99 sidste år) samt den fine Corte Manara Amarone (149). 

Bedste KØB: - 

Godt KØB: Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Brunello Poggio Forte -  Pater eller Remolè Toscana - Corte Manara Amarone - Charles de Fère Crémant - Smith Woodhouse Lodge Port - Grand Marnier Liqueur - Johnie Walker Gold Label

Italiensk med 40% indtil søndag 10/12: 
Bedste KØBVigorello Toscana - Montepulciano Magnum - Godt KØB: Turaia Bolgheri - Taremi nero d'avola 

uge50/2023

Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus... 39,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, SparklingAustralien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Begge er uskadelige vine, hurtigt glemt, en slags vinøs Coke. Rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. Også sparkling, som er til den tørre side uden at være helt tør, med pænt brus. 

    Bilka tilbyder også Noble House Riesling Spätlese (59, 3* + godt køb), en sødere udgave af den normale riesling, hvor nogle fine syrer balancerer sødmen med en positiv frugt. God til f.eks. frugt.

Brunello "Poggio Forte"... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. Prisen var 99 sidste år, 109 i foråret, men selv til 119 er den et rigtig godt køb. 
    En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er rigtig godt køb til denne pris med dyb farve, intens aroma med krydderi, urter og tobak. Solid fylde og pæn længde -formentlig endog bedre om et år eller to. 

Frescobaldi "Remolè" eller "Pater", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Remolè er udmærket toscanaer af sangiovese og cabernet fra det meget store Frescobaldi domæne, et af de største og ældste familieejede i Chianti. Nydeligt bærpræg, lidt syre og friskhed + rund eftersmag gør vinen til en nydelse sammenlignet med de mange primitivo/zinfandel vine i samme klassePater er ren sangiovese med lidt mere friskhed. Vinene formodes at være lagret 3 måneder i eg. 

Corte Manara Amarone... 149,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Manara er en god vingård i Classico, et nøk op fra Righetti & Co. 
      Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16 %), med koncentreret bær, ganske elegant og med kun meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften eller blot en mortensand. 
      Vingården Manara er familieejet siden 1950, men begyndte først at tappe selv i 1990erne. Den  ledes af 3 brødre og ejer 12 hektar i Classico. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i ca. 3 måneder før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. Den blev for 4 år siden valgt som årets julevin i Vinbladet. Den koster 24€ på vingården, 180 kr.

Smith Woodhouse Lodge Reserve Port... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Denne vin var oprindelig en gammel tawny (sådan cirka 10 år!), men er i dag en rigtig god ruby. Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til dessert med chokolade eller en gammel ost. 

Crémant Charles de Fère 79,-

Bourgogne Brut
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 14/12

Åbnet i 1980 i Fère, en lille by mellem Reims -Champagne- og Paris, blot 10 km fra Champagne's vinmarker! Vinene var dengang ikke meget ringere end Champagne (men til anden pris!). 

      I dag er huset del af Boisset og rykket til Nuits, så sortiment er udvidet med crémant de Bourgogne.  Denne minder til forveksling om Maison du Crémant (nu Meny, før Irma) eller Pierre Ponnelle's crémant, to af mange (rigtig mange!) mærker i Boisset's stald. Dem har jeg begge smagt -de er ganske ok, men ikke mindeværdige. God friskhed, men lidt ufokuseret næse med lidt grønt. Men tør og ren. 

Italiensk med 40% indtil søndag 10/12

San Felice "Vigorello", Toscana... 119,40 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 10/12 (199 -40% rabat)

Pris på vingård er 46€ (345 kr), den globale pris er i snit 304 kr. Og for mig i reglen bedre end Grigio Selezione fra samme vingård. En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 
      Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså Vigorello, en vin af samme sangiovese + cabernet osv, som i 1968 var den første "supertoscaner" fra Classico området. 

    I dag er blend'et mere avanceret, med 35% af den unikke pugnitello drue, engang anset for uddød + 65% Bordeaux-druer, lagret 2 år i små egefade. 

    Bilka tilbyder også San Felice "Grigio Selezione" (129, 5* + bedste køb), som er en særlig Classico Riserva med lidt mere raffinement end den ellers gode normale Grigio.

Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina" MG... 65,60*

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil søndag 10/12 (109 - 40%)

150cl. Montepulciano er en billedskøn by i det sydlige Toscana, hvor den lokale prugnolo drue giver vine meget lig naboen brunello (= sangiovese). Den bedste vin er Nobile, næstbedst er denne rosso -mens de inferiøre vine sælges som Chianti! Så 33 kr (for 75cl) er en rigtig god pris! 
      Jeg har før kaldt vinene fra byens kooperativ for lige lovlig "kender'agtig", dvs. med voldsomme tanniner. Men i dag er tanninen blidere og vinen rigtig god til mad, gerne serveret kælderkold. 

Tareni Nero d'Avola, Siclia... 44,10*

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil søndag 10/12 *: rabat fratrukket 
Vi er måske på 4*, men vinen er en god basisvin fra Sicilien, lavet ved Trapani af Pellegrino, et af de historiske huse i Marsala. Ganske vellavet, med god frugt (kirsebær), middel fylde, fine, afrundede tanniner -en god madvin, som gør Sicilien ære. 

Bolgheri "Turaia"... 82,-*

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil søndag 10/12, *: rabat fratrukket 
Bolgheri hører for mange nok til Italiens bedste sammen med Brunello og Barolo. Turaia er ikke Sassicaia, den mest kendte Bolgheri, men du kan få 20+ flasker Turaia for én Sassicaia! Rigtig spændende. Set i 2020 som er fremragende: 
      Solid fylde, positiv frugt, lang smag uden at blive overdøvet af tanniner. Flot nu, men nok værd at gemme 2-3 år. 

    Check også Franciacorta Spumante, som ikke ses på web længere, desværre! 


Grand Marnier Liqueur... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Den røde Grand Marnier er den originale baseret på Cognac og destillerede oranger. En klassisk flot likør, som kan bruges i cocktails, men egentlig er lige god alene og med sin 40% alkohol har kant nok til at balancere orangesødmen. 

      Bilka tilbyder også Zubrowka Bison Vodka (99, 3*, 37,5%), en skygge af den bisongræs vodka, jeg husker fra ungdommen. Men en original vodka med lige et drop af aroma. 

Johnie Walker Gold Label.. 249,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14/12

Mange skriver, at dette blend er lagret minimum 18 år, men det står ikke på etiket (og heller ikke på Johnies web). Men en ganske lækker whisky, rigere, blødere men måske også mere anonym end den sorte Johnie. Den fås ofte til 150 -en latterlig pris. Gold Label sælges i reglen omkring 350-450 kr, så dette er en god pris.