Søg i 1200 opslag:

08/12/2023

Et kendt navn til lav pris: Vær forsigtig!

Rema1000 reklamerer med "den laveste pris på Grand Cru St Emilion i mange år", men den slags gør en gammel kendisser som mig skeptisk. Især når vinen ikke kommer fra hus ganske langt fra grostedet og er i ældre årgang. 

Men mange har rost vinen, som kan være helt ok. Og der er en seriøs krise i Bordeaux, hvor salget under covid19 styrtdykkede, så der er fyldt pænt op i kælderen på især de mindre kendte slotte. Jeg ville hellere give lidt ekstra for at få slotsnavn på, men giv den en chance! 

    Jeg er nok for kræsen til Rema1000's billige Chile, Vistaña (25), men vil da gerne give min ris à l'amande Rema's Kopke LBV 2018 (99 -selvom prisen har fået en 10er siden sidste år). 

    Discount-ugen byder også på en anbefalet julevin, Righetti Ripasso (55) i Netto, men selv Coop365's prisbillige Mariella's fra Sydafrika (29) er faktisk rigtig god til julemaden. 

    Desværre ingen interessante tilbud fra Lidl i denne uge.  

Bedste KØB: Carolina "Vistaña" rød/hvid/rosé - Mariella's rød/hvid/rosé
Godt KØB:
 St Emilion "Libarde" - Kopke LBV 2018 Port - Maynard 10 år Port - Righetti Ripasso - 

Faustino V Rioja Reserva - Ricarico "Prestige" - Alfredo Primitivo - Linie Akvavit 

uge50/2023

Grand Cru St Emilion "Marquis Libarde".. 79,-

Godt KØB + ** (2/5), Rema1000, indtil lørdag 16/12

2018. Hvis du ser et kendt navn til meget lav pris, bør du være skeptisk. Der er tilbud, der er for gode til være ægte! Men denne kan være ok, men... 
    Libarde ligger i Bourg 40 km fra St Émilion. Intet navn på slot (marquis), og vinen er tappet af  huset Gabriel, der ligger i Blaye (endnu længere væk). Vinen ses ikke på husets web (det gør forgænger Marquis de Villebourbon 2018 nu heller ikke. Ses i Meny). For at kalde sig Grand Cru skal vinen passere en smagepanel, som ser blidt på kravene. 
    Jeg har ikke smagt vinen, men den kommer med en masse høje points fra smagere, men jeg stoler mest på den lave 90p fra Houlberg, som noterer nogle tørre tanniner og duft af grønt -dvs. formentlig sekunda vin fra slot, som ikke vil lægge navn til vinen. Men. Ok, en god pris. Men jeg vil hellere gå i Føtex/Bilka efter Tertre de Moulin 2019 (ofte 99) eller især Viramon 2020 i Brugsen (109). 


Carolina "Vistaña" rød/hvid/rosé... 25,- 

Rød cabernet-sauvignon og merlothvid chardonnay og sauvignon, rosé, Chile
Bedste KØB + ** (2/5), Rema1000, indtil lørdag 16/12

Udpræget basisvin fra det store, respekterede hus Santa Carolina, men rigtig godt køb til 25. 
    Der er lidt grønt i den røde cabernet (smagt én gang), men slet ikke ringe, enkel, tør, rund og frugtig. Har ikke så stor tillid til merlot. Hvid chardonnay mangler karakter, men positive noter i smagen. Hvid sauvignon og Rosé ej smagt. 

Rema1000 tilbyder også LZC (40, 3*), californisk basisvin med sødme i næse og mund. Ikke min smag (kun smagt med anden etiket). Dansk tapning. 

Kopke LBV 2018 Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000. indtil lørdag 16/12

Har som Maynard herunder fået 10 kr op i pris. En mørk, fyldig, meget frugtig vin, som er tæt på perfekt til ris à l'amande (his du ikke kan finde en Recioto Valpolicella, og det er svært i dag!). Forgænger 2016 fik 92p/Wine&Spirits og 91p/Decanter. 

      Kopke stammer tilbage til 1638 og anses af mange for det ældste Portvinsfirma af alle -men bortset fra de mange år er Kopke et moderne firma, som ejes af den spanske bank, Sogevinus, som også ejer Burmester, Hutcheson, Càlem osv, så hver kæde kan få sit eget navn!

Maynard's 10 år aged tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 16/12
Huset Baron de Vilar leverer denne vin, (måske) er identisk med Menéres 10 år, som sælges til samme pris af Føtex og Bilka (tilmed præ-Putin). En god 10-årig med nydelig bouquet og pænt lang smag. 
    Walter Maynard har lagt navn til vinen. Han solgte sin første vin fra Oporto i 1652 og er stamfader til van Zeller familien, der skabte deres ry på Quinta do Noval, som de solgte til fordel for Barao de Vilar. 


Ripasso Classico Righetti... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 15/12

En rigtig god pris for denne vin, som jeg drikker lige så gerne som Amarone (99 som i Føtex)-. 
Jeg har nydt ripasso'en et par gange for sin runde fylde og positive frugt, der fører til en nydelig pæn eftersmag.
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.
    Jeg har ikke smagt Righetti særligt ofte siden 90erne, men fundet Amarone uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. (Amarone fås til 99 som i Føtex). 

Golden Zin, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, California (aftappet i Danmark)
** (2/5), Netto, indtil fredag 15/12

Morten fra København skriver: "Gider du sige et par ord om Golden Zin, som er på tilbud lige nu. Jeg har dog en feeling for, hvad du mener". Og det har han ganske ret i.
    Jeg kan ikke rose denne vin (uagtet kun smagt én gang -i Bilka). En superkommerciel vin med lidt sødme, styrke og krydderi og ikke andet. Skal jeg sige noget pænt -det er en rigtig god begyndervin med sin bløde sødme. (check dog tappedato på bagetiket -frygter dog aktuelt tilbud måske er lidt mindre god vin end jeg smagte). 

    N.B: Vinen kan være identisk med LZC Zinfandel (40, 2*) i Rema1000, som kommer fra samme danske tapper, der ofte sælger samme vin under flere etiketter. 

Faustino V Rioja Reserva... 55,-

6 fl: 279, fås også Rioja hvid og rød (3*), Spanien
Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 15/12

Prisen er lige steget med 5 kr/fl, men er stadig prisen værd (og lidt til). 
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 

Savanha "Mariella's" rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 13/12

Letbenede, men ok vine fra Savanha, et mærke fra Spier, Coop's mangeårige leverandør i Sydafrika. 
    Alle vine er blends, den røde bl.a. pinotage og shiraz. En ret blød, middelfyldig vin uden større ambitioner, men helt og. Den hvide er især chenin blanc og chardonnay og var bedste køb + 5* af Skovenberg i Vinavisen for et par år siden (til 35) med ordene: "Vinen er let cremet, med god druefrugt og med noter af modne æbler og pærer. Lang og blød eftersmag."  
    Mariella's er også en posh restaurant, som ligger i Swartland en god halv times kørsel nord for Cape Town på vej mod Lesotho og Johannesburg. 

Ricarico "Prestige" Puglia... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 13/12

En typisk syditaliensk Puglia tappet af hus i Barolo. Kun smagt én gang uden større indtryk. Primitivo og negroamaro, 4* hos Rydberg, der noterer tørhed og kirsebær i næsen. Dvs mindre sødme end (alt for) mange. Giver et ekstra plus! Bestemt ikke den bedste vin fra Irmas sortiment. 

Piccini "Barrelaia", Toscana... 49,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 13/12

Navnet skal nok lede tankerne hen på både lagring i eg (Barrel) og Sassicaia -men vinen er ikke andet end en daglig toscaner på supertung flaske. Smagt sidste vinter i min Irma uden at vække begejstring. God fylde og blød tannin, men duften passer ikke til smagen. 

Alfredo Primitivo.... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 13/12

Har ikke smagt denne vin, men fået den anbefalet af en ven + af BT -en typisk, fuldfed, men rimeligt tør zinfandel/amarone type med lidt balance. Ikke ren sødsuppe, men ren frugt -og så får den et ekstra plus, da vinen ikke er tappet på supertung flaske.  

Lysholm Linie Aquavit... 95,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 15/12

Den koster 165 i min lokale Rema1000. En mild snaps med lidt karamel i næsen, men også vanilje og en blid smag, hvor man dog fornemmer alkohol i smagen.  Ikke min smag, men andre er begejstrede (bl.a. WineEnthusiast, som i 2016 gav den 95p! Hmm). 

      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg og Gl Dansk Bitter Dram (knap så dansk, ak ja!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sendt med skib til Australien og retur, så den når at passere  Linien -Ækvator- 2 gange. 
    Netto sælger også O.P.Anderson snaps (95, 4*), ikke så godt køb (set til 85, og normalt markant billigere end Linien. 
    Rema1000 sælger Aalborg Høker Snaps 32% (49, 2*), som kaldes "mild". Det har nok noget at gøre med 32% i forhold til 45 i rød Aalborg. For mig ikke en snaps!