Søg i 1200 opslag:

15/12/2023

Jul fra "Den ny Verden" i Brugsen!

Brugsen er svær at overgå, når det gælder vin til Jul. Og vinene fra Argentina, Chile og Sydafrika er ganske fremragende køb, som leverer masser af det hele, som passer til den danske julemad. 

    Trivento (40) er en ung, kraftig malbec fuld af frugt og fylde, mens Casillero del Diablo (35) har mere stil og dybde, men mindre god til julemaden end topvin som Signos (69) eller den næsten majestætiske Coyam (99) med sine 96p/100 fra pålidelige Tim Atkin.  
    Fra Spanien er den unge, magtfulde Tosalet Priorat (66,50 v 6) som skabt til rødkål og surt, som også kan matches af Morel's Rhone (59) eller Vacqueyras (99). 
    Til gengæld har lavprisvine som Pasas (39) og Why Not? (49,83 v 6) samt Ripasso Villa Annaberta (79) en lille sødme, som går godt sammen med både kål, surt og saucen. 

    Men julen er også et større koldt bord, hvor ikke alle kan lide den kolde Aalborg eller en sød IPA! Her vil en hvid eller pink Pasas (39) passe godt, hvis du ikke vil op på Mud House sauvignon eller Laroche hvid Bourgogne. 

God til ANDEN: Trivento rød - Signos Single Vineyard - Coyam Red - Why Not? red - Pasas red - Tosalet Priorat - Villa Annaberta Ripasso 

Bedste KØB: Trivento Reserve rød/hvid - Casillero del Diablo rød/hvid/rosé - Emiliana "Signos" Single Vineyard bio - Coyam Bordeaux-blend bio - Spier "Creative Block" rød/hvid - District 7 rød/hvid - Tosalet Priorat - Villa Annaberta Ripasso 
Godt KØB: Novas økologisk rød/hvid - Why Not? rød/hvid/brus - Nottage Hill rød/hvid/rosé - HandCraft rød/hvid - Mud House sauvignon blanc - Rhone + Vacqueyras Morel - Pasas rød/hvid/rosé - Laroche Bourgogne Chardonnay - Rozès 10 år Port - Tanqueray Gin

uge51/2023

Trivento Reserve rød/hvid.... 40,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Et superkøb på Trivento. "De Tre Vinde" har navn efter husets første vingård. Vinene er rigtig gode på en moderne kommerciel vis, lidt blødere og stærkere end Casillero herunder, som har samme ejer. 
    Den røde malbec er en klassiker, fuld af bærfrugt (kirsebær, blåbær) og krydderi. Middel til stor fylde, pænt lang og rund, med fine tanniner, der giver balancen. Kun lidt eg -20% af vinen lagrer 6 måneder i eg. 2020 fik 91p/Tim Atkin, 90p/Falstaff, mens 2019 fik 90p/Decanter. 
    Den hvide chardonnay er ok uden at være prangende. Hvid malbec laves på de sorte druer, hvor skallen -med farven- fjernes før en lang, kølige gæring. Tør, ganske frisk og aromatisk, fyldig med diskret syre bagved. En specialitet, jeg ikke har set hos andre huse.

Casillero del Diablo rød/hvid/rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz 
Bedste KØB + ***(*) (3,5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Til prisen er vinene uovertrufne. Vinene er "Reserva", dvs en klasse over husets mere almindelige vine, imponerende  god for de store mængder (40-60 millioner /fl/år alene af cab'en).  
    Alligevel er Cabernet med sin frugt og længde måske bedst med 91p/JamesSuckling til 2021. 
     Jeg nyder dem, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.
      Concha & Toro er gigantisk, men sjovt at besøge, og det ligger tæt på Santiago. Her hører du legenden... I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig, som leverede hans bedste vine, som han gemte i et særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk. Men trods en lås for døren forsvandt der hele tiden flasker... Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! 
 

Emiliana "Signos" Single Vineyard... 69,- 

pinot noir eller chardonnaybiodynamisk, Casablanca Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Vinene er fra Emiliana's biodynamiske vingård, del af giganten Concha y Toro. Signos laves fra særlige parceller i små mængder, typisk 20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager indvandre fra Alicante i Spanien.   

Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med!  
 Rydberg var især glad for pinot noir, som han i ældre år gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning.". 20191 og 2020 fik 92-93p/Descorchados. 
Chardonnay + lidt Roussanne mv fra "Vinilla" marken, også i Casablanca. Næsten bedre end pinot med overdådig aroma, fyldig og meget frisk. 2020 og 2021 fik begge 91p/Tim Atkin. 

Coyam Bordeaux-blend bio...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Set i 2020 med 96p/TimAtkin og 94p/Descorchados. Vinen har global pris i snit på 200 kr. Biodynamisk vin fra Emiliana. 

    62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -kan gemmes 4-6 år, men hvorfor egentlig? Endnu en gammel Irma vin, en diskret etiket for blend fra det lune Colchagua.

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,50

2 fl99, rød Carmenère-cabernet sauvignon, hvid chardonnay, sauvignon, Chile

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Lillebror til Coyam, også Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det -ikke alder (2020-2022), men kvalitet fra godt område. 
      Cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. 
      De 2 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. Vinene kommer fra Irma.

Spier "Creative Block" rød/hvid... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. 
      Den røde er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den 
hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 fik 5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning"Nye år er måske bedre.

    Coop tilbyder også Spier "Vintage" rød/hvid/rosé (50, 4*), men ikke smagt. Kan se, hvid fik 5* + ugens bedste køb af Rydberg i Vinguiden. 

Nottage Hill rød/hvid/rosé, kr/fl. v.6: 33,17

6 fl: 199, Hardy, rød cabernet, hvid chardonnay, rosé, Australia
Godt KØB + ** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Prisen er lav, den røde helt ok, men personligt ikke jeg købe -livet er for kort til polerede, krydrede vine som disse. De gør ingen fortræd, men 6 flasker er meget! 

District 7 rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum, der ligger midt i maleriske Carmel. Scheid er et af de største domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco, opbygget siden 1972.

   Rød pinot er ikke ulig en lille Bourgogne i den bløde stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. 2020-21 får 90p´/WineEnthusiast, ganske flot til pinot i denne prisklasse -især fra Californien!  

      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 

        Scheid solgte i mange år hele høsten til andre huse, men under "Gang of 4" (foto) tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. District 7, Odd Lot og Pareto.  
    Jeg var ikke helt vild med vinene i 00erne, men de senere år er blevet stadig bedre. Vinene er noget så sjældent som gode køb fra California! Normalprisen (150) er  for høj, men til 66 er begge rigtig gode køb. 
     Vinene er fra vinstokke i Salinas, som har køligt klima takket være naboskab til den Monterey bugten i det kolde Stillehav. Her skal du besøge Monterey med Steinbecks fødehjem.  Druerne til begge vine dyrkes i øvrigt bæredygtigt om ikke økologisk. Til gengæld får hele vingården strøm fra vindkraft! 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

HandCraft til 59 kr er forholdsvis lav pris på anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       

      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet til ældre årgang. Foretrækker selv cabernet'en, em middelvægter med vis charme. 

      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.                                                                                                   Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer stadig huset, som ejer 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924".         De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset).  

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.    
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men huset ejes af Accolade (også Hardy's, Mondavi mv) og vinen minder til forveksling om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169).      
      Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford.. 

Europa: Spanien, Frankrig, Italien... 

Cotes du Rhone, Pierre Henri Morel... 59,-

Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Flot vin fra det sydlige Rhone, som begge vil passe rigtig godt til Juleanden! Begge på grenache og syrah med vægten på frugt og styrke. Den unge (2021) Rhone er næsten bedst egnet, men kan også godt lide den mere polerede Vacqueyras med en mere nuanceret og dyb aroma. Meget fair pris for noget med Chapoutier over sig (Morel er et underhus til Chapoutier). 

Pasas rød/hvid/rosé... 39,- 

rød/rosé monastrell, hvid blend, Yecla, Spanien 
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december
Frugtig krydret rød, nydelig hvid på macabeo + lidt chardonnay og viognier -begge med lille sødme, men også god tannin (rød) og syre (hvid), så alle kan drikke dem. Rosé tør, men ikke smagt. 
       God spansk basisvin fra Hammeken i Alicante, nok det største dansk-ejede vinhus, som årligt sælger omkring 30 millioner flasker fra hele Spanien. Vinene laves i kældre rundt om i Spanien (i Yecla har de historisk brugt Castaño, som ses i Føtex!), men sælges under eget navn. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, kan mixes med Diablo, Spier First Stone og Epicuro Z-16%
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil søndag 31.12.

Ung (2020/21) moderne spanier. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 med 90p/Guía Peñin. Lav pris på Priorato og alligevel god til prisen! 

Why Not? rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Contri leverer designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.
      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWines -rigtig god vin med krydret frugt, blødhed, men pæn balance. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 
      Bruset er et godt køb med fint brus, diskret, neutral aroma og behersket sødme (Extra Dry). Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). 

Ripasso "Villa Annaberta" Superiore... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december
Villa Annaberta er rigtig god ripasso til fair pris, for Annaberta (alias Palazzo Maffei) leverer god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

Laroche Bourgogne Chardonnay... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december
Laroche er et af de største domæner i Chablis, men også stort vinhus med en almindelig (men ganske god) hvid Bourgogne. En del af høsten er gæret i eg, men det dominerer ikke vinen, som er frisk og ren, med en vis stil. 

Rozes 10 år tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31/12

En god tawny, ikke stor (og slet ikke i klasse med Vintage herover!). Den smager ikke som klassisk 10-årig, men har dog fine nuancer i duft med lidt nød og frugt, til den søde side. Giv den lidt tid på flaske. 5* + godt køb fra Rydberg i Spritnyt. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

Også Sevilla (destillat med oranger) Rangpur Lime Gin

Godt KØB + **** (4/5)SuperbrugsenKvickly Coop365 indtil lørdag 23.december

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). 91p/Falstaff.  Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 
    Faktisk kan jeg også godt lide de mere eksperimenterende Rangpur Lime og Flor de Sevilla, som er destilleret med hhv lime og oranger. Og med 41,3% alkohol har de stadig styrken.  
    Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker.