Søg i 1200 opslag:

23/12/2023

Andens bedste vinvenner!

Hele staben bag VINKENDER.blogspot (mig) vil ønske alle læsere en rigtig god jul med den endelige liste over de bedste vine til julemaden. 

Vi er blevet flere i årets løb, men du hører stadig til den udsøgte kreds, der elsker vin, men ikke nødvendigvis til enhver pris! 

    Der burde naturligvis på listen have været en Hermitage fra Chapoutier, Cote Rotie fra Guigal eller en stor Chateauneuf med på listen, men har modsat sidste år ikke set nogle af disse vine -frygter, supermarkederne har ladet sig besnære af snakken om en "spare Jul" i 2023!
    Men vinene herunder er nu ikke langt fradet perfekte: 

De 6 bedste vine til anden: 

Den klassiske vin til juleand med sødt og surt er Amarone, Rhone og australsk shiraz -og hellere for ung end for gammel. Vinen skal have lidt kant og serveret kælderkold, så den giver modspil til den tunge sauce og kål. 
    Derfor er f.eks. Tosalet rigtig god (66,50 v 6) som også Amarone, Gigondas og Chateauneuf (hhv. 99, 125 og 119). 
    Mere kontroversiel er den biodynamiske Coyam fra Chile (99). Her er 62% cabernet mv + 38% syrah. Men vinen er set i ret ung årgang (2020), så den bør være tæt på perfekt -ligesom T.H. syrah (79) også fra Chile. 

Tosalet Priorat, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399. **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.
Perfekt til klassisk julemad. Mest 70 årige garnacha og cariñena vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. Fra dansk-ejede Hammeken. 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex , indtil lørdag 23.december


I mangel af en Hermitage eller Rotie er denne ikke så ringe (og et bedre køb)! Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin

    "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 2020 fik 95p/Descorchados, mens Parker til 2019 gav 93+p/100.
    Ville egentlig også gerne have valgt Chiles biodynamiske Signos i Brugsen (69, 5*), men den røde pinot noir kommer måske til kort over for julemaden. Men værd at prøve! 

 

Amarone Valpolicella Classico... 99,-

**** (4/5), Lidlsøndag-tirsdag 17-26. december
Et klassisk valg til julemaden, og denne er mere end ok. Ikke ulig den gode ripasso, men lidt mere af det hele, styrke (15,5%), bredde og pæn længde -også sødme, som dog er meget behersket. En virkelig publikumspleaser. En alsidig julevin. 
      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar (som også ses i Meny). Vinen ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Chateauneuf du Pape "Collection"... 119,-

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12
Endnu et klassisk valg. Cristia er en god vingård med 20 hektar vin i Châteauneuf, men ”Collection” er -som prisen antyder!- ikke fra domænet, men købt fra andre vinbønder. Slet ikke ringe, med afrundet fylde, stærk (15%), men også positiv grenache-aroma. Et mellemvægter uden stor karakter, men typisk for Chateauneuf og tappet i selve området. 

Coyam Bordeaux-blend bio...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Et biodynamisk og kontroversielt valg, som meget vel kan overgå ganske meget Hermitage og Rotie! Anden vil glæde sig over de 38% syrah og den ret unge (2020) alder, så vinen stadig har lidt kant. 96p/TimAtkin og 94p/Descorchados. Vinen har global pris i snit på 200 kr. Biodynamisk vin fra Emiliana. 

    62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -kan gemmes 4-6 år, men hvorfor egentlig? Endnu en gammel Irma vin, en diskret etiket for blend fra det lune Colchagua.

Gigondas "Olivier & Lafont"... 125,-

**** (4/5), shop.Menyindtil lørdag 23/12

2020. En flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi -så kan være en perfekt julevin.  Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. 2020 fik 91p/JamesSuckling. 

De 4 næstbedste til anden: 

Pasqua's Ripasso vil ikke skuffe som heller ikke argentinske Trivento, som dog har mere styrke og dybde end ripasso. For mig er spanske Museum også et oplagt valg.  

Trivento Reserve rød/hvid.... 40,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Et superkøb fra Trivento. "De Tre Vinde" har navn efter husets første vingård. Vinene er rigtig gode på en moderne kommerciel vis, lidt blødere og stærkere end lignende vin fra Chile (f.eks. Casillero del Diablo fra samme ejer). 
    Den røde malbec er en klassiker, fuld af bærfrugt (kirsebær, blåbær) og krydderi. Middel til stor fylde, pænt lang og rund, med fine tanniner, der giver balancen. Ikke meget eg -20% af vinen lagrer 6 måneder i eg. 2020 fik 91p/Tim Atkin, 90p/Falstaff, mens 2019 fik 90p/Decanter. 

Pasqua Ripasso... 50,- 

Villa Borghetti Valpolicella Superiore
**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12

God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. Pasqua er et af de historiske familiehuse. Server kælderkold til and og steg. 

Museum Reserva, Cigales ... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Set i 2019 med 92p/Guía Peñin. En klassisk flot vin til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot ung og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr

Finca Monasterio, Rioja... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Bilka's tilbud er ikke altid interessante, men hypermarkedet har som Føtex rigtig mange gode vine -som Rioja fra Baron de Ley. 
    Dette er laveste pris, jeg har set på denne vin (som koster 150 i Spanien og 160 syd for grænsen). Monasterio er dyrere, men faktisk stadig et excellent køb (og p.t. billigere end i Spanien!). 
    2018 fik 92p/WineEnthusiast, men 2017 fik 93p/Tim Atkin. 
    Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Her og nu er den tæt på reserva og gran, men giv den et par år (eller nyd den til en and om en uges tid).  

Og til ris à l'amande (og andet juleknas)

Offley LBV Port... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil lørdag 23/12

For mig bedre end gammel tawny til risene, takket være den rige frugt. Du kan også vælge en god kirsebærvin fra Frederiksdal (modsat Kijafa stadig lavet i Danmark). 
    Set i 2017 med 92p/WineEnthusiast. "Sent tappet årgang" betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet efter 4-6 år, ikke 2 år som "ægte" Vintage. En flot mørk og sød vin, som kan nydes nu (eller om 1-4 år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag -perfekt til en ris à l'amande (eller en æbletærte eller hvad du nu ellers vil have i juledagene). Topkøb -10 kr under den ellers gode pris sidste år.