Søg i 1200 opslag:

11/12/2023

Flot Chianti og perfekt spanier i Føtex

Føtex har altid været god til italiensk vin, men i de senere år har jeg meget ofte købt spansk vin. Baron de Ley er svær at slå til 50-60 kr, men der er andre! 

Op til Jul kan du både få Baron de Ley Reserva (50) og den dyrere Gran Reserva (79) foruden den flotte Museum Reserva fra det lille Cigales (79), som ligner flot Ribera de Duero i alt undtagen pris (79). 

    Fra Italien skal du ikke gå glip af il Grigio Chianti Classico Riserva (79), som har global pris på 165 kr. Jeg vil også alvorligt overveje Barolo "Colarej", (129), storebror til Gemma's normale Barolo. 

    Og så har Føtex også specialiteter som Montessu fra Sardinien (99), et projekt på Sardinien med deltagelse af Sassicaia, samt den fine Prosecco "Asili". Og meget andet. 

Bedste KØB: Museum Reserva Cigales - Baron de Ley Reserva - il Grigio Classico Riserva - Gemma Barolo "Colarej"
Godt KØB: Baron de Ley Gran Reserva - Finca Monasterio Rioja - Brunello "Poggio Forte" - Montessu Sardegna - Righetti Amarone - Brunello Poggio Forte - le Arche Prosecco "Asolo"

uge50-51/2023

Museum Reserva, Cigales,,, 79,-
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Set i 2019 med 92p/Guía Peñin. En klassisk flot vin til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 

     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum /deraf vinens navn)- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg i kældre, som også er lidt af et kunstværk. Siden et år eller to på flaske. Alle nye årgange har fået 91-92p/Guía Peñin. 

Baron de Ley Reserva... 50,-

rød 2018, hvid og rosé 2021/22, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7/12, Føtex, indtil lørdag 23/12

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     Set i 2018 med 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Også rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12
Set i 2015. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. Tidligere år fik 5* + godt køb hos Rydberg (Vinguiden mv), der om nogen har forstand på spansk vin. 

Finca Monasterio, Rioja... 129,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12.
2019. Ley's prestigevin er anderledes end de 2 reservas, men ikke umiddelbart bedre! Monasterio er dyrere, dog lidt billigere end i Spanien. 2019 nøjes med 90p. 
      Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Ikke nær så godt et køb, men imponerende, men egentlig nok er bedre om 2-4 år. 

      Monasterio er i princippet fra marken omkring det gamle kloster, som er hovedsæde for Baron de Ley. Bygningerne stammer tilbage til 1500-tallet, hvor en gammel borg nær Ebro floden blev overtaget af benediktiner ordenen. De ejede den til 1836, hvor alle kirkens ejendomme blev konfiskeret. Mange ejere  fulgte de næste 150 år, men gradvis gik ejendommen i forfald, indtil den blev overtaget af Ley. De har siden omdannet det hele til en mønsterejendom, som nok er meget stor, men leverer rigtig god vin, takket være vinmager Gonzalo Rodriguez. Plus en masse penge, se her fadkælderen med plads til 30.000 små egefade, indviet i 2018! Her er bl.a. system, som kan omhælde 60 fade på bare én time!  

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Set i 2019/20. 2020 får 92p/Parker og 93p/Spectator. 

    For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb", selvom prisen i USA er tæt på 200 kr! Men det viser blot, at prisen i Danmark kan være skræmmende lav! 
      Grigio er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød -sjov at smage sammen med den lidt kraftigere Ser Lapo. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 

Gemma Barolo "Colarej"... 129,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Jeg er ingen Barolo tifosi, men der er kvalitet i denne vin. Gemma leverer god, ikke stor Barolo, men Colarej er en af husets bedre fra særlig mark i Serralunga i Barolo. 
      Set i 2018 (god årgang), stadig meget ung, men har en meget intens aroma, middel fylde, forholdsvis runde tanniner og allerede nu lang smag. Ikke en 40 års vin, men vil have godt af 4-6 år.  
       Forgænger 2016 fik IWSC Trophy samt 5*/6 fra Rydberg i Ekstrabladet . Vinen importeres i England af Oddbins, som sælger den til £39 (ca. 340 kr, så 129 er lav pris.  
    Føtex tilbyder også den normale Gemma Barolo (119, 4*). Giv hellere 10 kr mere. 

Brunello "Poggio Forte"... 129,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Poggio Forte er et mærke fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Quercecchio. Vinen er rigtig godt køb til denne pris med dyb farve, intens aroma med krydderi, urter og tobak. Solid fylde og pæn længde -formentlig endog bedre om et år eller to. 

Montessu, Sardegna ... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Set i 2019 -og i Bilka til 89. En lidt sjælden italiener til os, der er grundigt træt af Rip'amaroner! Vinen kommer fra god ejendom på Sardinien nær kysten ikke langt fra Cagliari, den store havn på sydkysten. Druen er mest carignan -den lokale specialitet- plus et mix af Bordeaux-druer. Ikke smagt, desværre, men kan se, at 2018 fik 90p/Andreas Larsson og 2020 90p/WineEnthusiast. En solid, magtfuld vin med god bund og længde -til en krydret gryderet. Server kælderkold. 

Amarone Classico Righetti... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Denne pris er meget lav for både Righetti (som ligger midt i Classico) og Amarone. Men jeg har fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.

Campogiovanni Brunello ... 179,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

"Johan's Mark" ejes af det gode Chianti-domæne San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (mere sand i jorden). Husker ikke årgang, men vinen er pålidelig år efter år. Formentlig 2018.

le Arche Prosecco "Asolo"... 79,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Ikke så meget bedre end den almindelige Prosecco, men god at smage. Asolo ligger i de lave Alper stik nord for Treviso og Venedig, Engang fandt man kun prosecco druen (glera) i dette område, i dag gror glera i det meste af Veneto og østpå mod Friuli. Produktionen er fulgt med op. Den almindelige Arche prosecco er ganske god, men denne skal være bedre. Check tappedato på bagetiket (vinen skal som al Prosecco nydes inden for 1-2 år).