Søg i 1200 opslag:

07/12/2023

Brugsen er bedst til prisen, men...

Brugsen har helt ok vine til priser, der er svære at matche. Brugsen er svære at slå på prisen -f.eks. med god Ripasso og Spier P.S. (50) samt Hardy's Crest (30). 

Men når vi bevæger os op over 100, så har Kvickly og Superbrugsen det svært mod især Føtex og Bilka.

    I denne uge er der dog en flot Viramon St.Émilion (109) og Aventino 200 (99) -og én vin Filsell shiraz (149), der for alvor har ambitioner om en perfekt julevin. 

Bedste KØB: Hardy's Crest rød/hvid/rosé - Pagus Bisano Ripasso - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - Viramon St Emilion - Pocas LBV Port 

Godt KØBGrant Burge "Filsell" shiraz - Gran Pasas monastréll - Aventino "200 Barrels" Ribera del Duero - Croix Chaigneau Lalande Pomerol - Landgraf rød/hvid - Rød Aalborg akvavit 

uge50/2023

Pagus Bisano Ripasso, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -og faktisk kan jeg ofte bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med snert af krydderi. 

    Fås også som Amarone (149, 4*), slet ikke merprisen værd. 

Spier "P.S" Grand Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød og hvid blend, Sydafrika (tappet i Danmark)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 2020 ikke smagt. 
    Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig.

Hardy's Crest rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon, Australia (tappet i England)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Hardy's er mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt Hardy's Crest, som for mig er et lille glas bedre (og William Hardy er endnu et trin op i hierarkiet).
      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Årgang 2020 fik 5*/Vinavisen, mens 2019 fik 86p/Decanter Award. 
    Den hvide er ret tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog virker påtaget. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien (1853), ikke længe efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!

Foretrækker denne vin for Jam Shed rød/hvid (35, 2*) fra samme Accolade. Tappet i England, og vinene kommer dels fra Australien, dels fra Argentina! 

Grant Burge "Filsell" shiraz... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12

Barossa. En af de store Barossa vine, for mig et par klasser over Lehmann. Filsell er baseret på denne vinmark med dens 100-årige shiraz vinstokke. En ganske klassisk vin, magtfuld og intens i frugt og smag, med ganske stor friskhed -en perfekt julevin. Har dog ikke smagt den længe. Måske 2020, som er formidabel.
    Grant Burge er del af Accolade (som Hardy osv), men har egen vinmager i Krondorf omgivet af huset vingård. Huset stammer fra 1865 og er således et af de historiske tophuse i regionen. 

Gran Pasas monastréll, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Yecla "November Harvest", Spanien

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Et spansk forsøg på at skabe en Amarone, dvs. styrke (14%), rig frugt og let sødme (dog kun ca. 11,5 g/l mod 14-15 i ældre år). Sødmen balanceres til en vis grad af modne tanniner. Ikke min smag, men mange er begejstret. Det respekterede Guía Peñin har givet de seneste 4-5 årgange 90p/100. Og så en rigtig god pris! 

    Vinen laves af danske Hammeken i Yecla lidt syd for Alicante. 

Aventino "200 Barrels", Ribera del Duero... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

En flot vin fra Spaniens danske vinhus, Hammeken nord for Alicante. Men jeg er ikke helt vild med, at en Duero får navnet Aventino, den mest fredelige af Roms 7 høje! 

     Meget dyb farve, meget rig aroma, stadig med frugt, middel til stor fylde, ganske lang -mangler nok  lidt i intensitet og dybde, men til denne pris et hit! En af husets bedste Duero vine -som navnet antyder er der "200" fade af den, blot 60.000 flasker. Fra gamle vinstokke med lavt udbytte. 2020 fik 91p/Spectator og Peñin. 

 

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en rigtig god St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. De 75% merlot 
kan også nydes i dag for sin frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men uanset antallet af fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien Lafaye siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Set i 2020. Men en udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau, men kan meget vel være samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin, der nok har godt af 3-4 år. 

Landgraf rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, øko, Riesling Feinherb og rød Spätburgunder, Rheinhessen Tyskland 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
     Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. 
    Vingården ligger i Saulheim ikke langt fra Mainz i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  


Vouvray "Michel Armand".... 59,-

*** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Lys, let og frugtig, let sødme, men med ren syre bagved. En anvendelig vin til apéritif, men prøv den også til ost (ged) eller en salat. Tappet af Loire Proprietés, et kooperativ.
    Gror ved Loire omkring den lille by Vouvray ved Loire floden i udkanten af Tours, godt halvanden times kørsel syd for Paris. Den hvide chenin gror på kalkbakker over floden og laves til vin i kældre hugget ud i kalken. 

Pocas LBV Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

Senest set i 2015. Etiketten på Pocas kan virke lidt fersk og kedelig sammenlignet med konger, grever og dona'er hos de andre Portvinshuse! Men Pocas kan noget og er stadig ejet og ledet af samme familie gennem over 100 år.

    Deres LBV -Late Bottled Vintage- er godt køb og en ganske lækker vin med overdådig frugt med let modning, men masser af bær, god fylde og balanceret, pæn lang smag. Perfekt til blå ost, frugtdessert -samt en risret med kirsebærsauce om et par uger. 

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 14/12 

I denne uge har Brugsen den laveste pris på den gode klassiker. Jeg er nok puritaner, når jeg vælger ledsager til de syltede, marinerede og krydrede sild! Og det er svært at overgå den røde Aalborg med sine 45%, som får kommen aroma op (P.S: Hvordan kan det være, at i et land, hvor alkohol beskattes hårdt, ofte er dem røde 45%, der er den billigste?).  

    O.P.Anderson (89, 4*) 40% er lagret, økologisk og ganske god. Godt køb er også Havana Club Cuban Rum 3 år hvid (89, 2*) og Beefeater Gin 40% (89, 3-4*).