Søg i 1200 opslag:

17/12/2023

Ugens vinkøb: Top 20 til julemaden

Julen er en af de gode aftener, hvor jeg ikke behøver gå i kælderen for at finde en særlig gammel flaske. 

Der skal unge kræfter til for at matche julemaden. En fed and og steg med noget sød kål og en sur asie vil helt tage livet af en fornem gammel Bordeaux eller Barolo! 

    En ung Rhone, stærk Brunello eller RIoja -hellere for ung end for gammel-  zinfandel, malbec fra Argentina og shiraz fra Australien.

    Og disse vine kan du lige så godt købe i dag, hvor der er rigtig gode priser...  

    Og husk at servere rødviuen kælderkold -eller sæt dem ud i kulden 3-4 timer før servering.  

    Herunder de 20 bedste vinkøb -både de 8 bedste til julemaden og andre gode køb... 

De 8 bedste vine til Julemaden:

Under 50 kr: Trivento malbec (40), Why Not? organic (49,83 v 6), begge i Coop. 
    Trivento malbec er perfekt til julemaden -den er ung, magtfuld, men blød og frugtig. Den italienske øko-zin er stærkere, men også lidt sødere. 
50-70 kr: Pasqua Ripasso (50 i Rema1000), Tosalet Priorat (Coop), Spier "First Stone" (66,50 v 6 i Coop)
    Den gode ripasso er meget flot til prisen og god til julemaden. Spanske Tosalet fra Priorat er tæt på perfekt med fuld styrke, frugt og længde -og lige den syre, der kan skære igennen. First Stone er lidt mere reserveret, men også et godt bud. 

70-100 kr: Coyam  biodynamisk (99 i Coop), Lirac "Olivier & Lafont" (Meny), Finca Monasterio (99 i Bilka) 
    Coyam er en superb vin fra Chile, der stadig er ung -akkurat som den superflotte Monasterio -og derfor perfekt til kål og steg. Lirac er også skabt til julemaden, mens den har ungdommens kraft. 

Til ris à l'amande: Offley LBV Port (79 i Føtex), Niepoort LBV (119 i Rema1000). LBV og Vintage er med kirsebærvin bedst til mandelris. Men du kan også bruge en 10-årig tawny eller f.eks. Recioto Valpolicella eller mousserende Brachetto d'Acqui.

    For en gangs skyld er der i denne uge ikke total dominans af enten Coop eller Salling (Føtex/Bilka/Netto), da både Rema1000 og Meny har flere vine med. 

uge51/2023

5 vinkøb under 50,-

Casillero del Diablo rød/hvid/rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz 
Bedste KØB + ***(*) (3,5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december
Til prisen er disse Reservas uovertrufne, og cab'en er også helt ok til julemaden. En klasse over husets mere almindelige vine, og rigtig gode trods store mængder (40-60 millioner /fl/år alene af cab'en).  

    Alligevel er Cabernet måske bedst med 91p/JamesSuckling til 2021. Ganske imponerende!    
     Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.

Trivento Reserve rød/hvid.... 40,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Et superkøb på Trivento. "De Tre Vinde" har navn efter husets første vingård. Vinene er rigtig gode på en moderne kommerciel vis, lidt blødere og stærkere end Casillero herunder, som har samme ejer. 
    Den røde malbec er en klassiker, fuld af bærfrugt (kirsebær, blåbær) og krydderi. Middel til stor fylde, pænt lang og rund, med fine tanniner, der giver balancen. Kun lidt eg -20% af vinen lagrer 6 måneder i eg. 2020 fik 91p/Tim Atkin, 90p/Falstaff, mens 2019 fik 90p/Decanter. 
    Den hvide chardonnay er ok uden at være prangende. Hvid malbec laves på de sorte druer, hvor skallen -med farven- fjernes før en lang, kølige gæring. Tør, ganske frisk og aromatisk, fyldig med diskret syre bagved. En specialitet, jeg ikke har set hos andre huse.

Day One Chile... 45,- 

rød Cabernet, Merlot eller Pinot Noir, Montgras Chile  

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Day One kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

      P.t. har jeg kun set pinot noir -frugtig, tør, ret stærk, men blød, -faktisk mere end ok til julemaden. Cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast-  Merlot desværre ikke smagt (2020 får 89p/Descorchados). 

Amaral hvid Leyda... 45,-

chardonnay eller sauvignon, Montgras, Leyda Chile

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23/12

Fra Montgras' vingård i Leyda 12 km fra det kølige Stillehav. Vinene gror på granit og er relativt lette sprøde og friske -slet ikke ulig dyrere vin fra New Zealand! 
      Sauvignon er lækker, fjerlet, rig aroma og sprød syre (2022 har fået 90p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados). Fås også som Sparkling (45, 5*), der næsten er bedre køb. 

Why Not? rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus, Italien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 23.december

Contri leverer designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.
      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWines -rigtig god vin med krydret frugt, blødhed, men pæn balance. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 
      Bruset er et godt køb med fint brus, diskret, neutral aroma og behersket sødme (Extra Dry). Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). 

4 vinkøb 50-70,-

Pasqua Ripasso... 50,- 

Villa Borghetti Valpolicella Superiore
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12

God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. Pasqua er et af de historiske familiehuse

Baron de Ley Reserva... 50,-

Rioja rød 2018, hvid og rosé 2021/22, Spanien

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka og Føtex, indtil lørdag 23/12

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     Set i 2018 med 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Også rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399. **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.
En meget drikbar vin på den kommercielle måde, ret perfekt til klassisk julemad. Gamle garnacha og cariñena vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. Fra dansk-ejede Hammeken. 

Spier "First Stone", kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, Stellenbosch. Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Set i 2020. En af de rigtig gode vine fra Spier. Og et fund til prisen - normalprisen er 199,95, i Tyskland er prisen 260 kr, mens du kan "nøjes" med 140 kr på vingården i Sydafrika.
     Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke. Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. 
      En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Kan sagtens gemmes, men hvorfor egentlig? 

8 vinkøb 70-100,-

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 23/12
Set i 2020, 92p/Parker og 93p/Spectator + 6* i Ekstrabladet. "Den grå" er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød -sjov at smage sammen med den lidt kraftigere Ser Lapo. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 

Offley LBV Port... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil lørdag 23/12

Set i 2017 med 92p/WineEnthusiast. "Sent tappet årgang" betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet efter 4-6 år, ikke 2 år som "ægte" Vintage. En flot mørk og sød vin, som kan nydes nu (eller om 1-4 år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag -perfekt til en ris à l'amande (eller en æbletærte eller hvad du nu ellers vil have i juledagene). Topkøb -10 kr under den ellers gode pris sidste år. 

Olivier & Lafont Lirac... 79,95

**** (4/5), Shop.Meny, indtil søndag 31/12

2019. Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med moden syre, men bagved en afrundet, kraftig vin. Vinen er flot nu efter 4 år, men det haster ikke. 
Lirac er kun kendt af få, så ofte et topkøb. Bordeaux-fanatikere forveksler den endog med Listrac fra Médoc! Arrogante franskmænd går ud fra at du ved, at Lirac ligger stik vest for Chateauneuf og har 904 indbyggere (altså hele kommunen!), så ordet Rhone ses ikke på etiketten! For Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru!). 

Finca Monasterio, Rioja... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Bilka's tilbud er ikke altid interessante, men hypermarkedet har som Føtex rigtig mange gode vine -som Rioja fra Baron de Ley. 
    Dette er laveste pris, jeg har set på denne vin (som koster 150 i Spanien og 160 syd for grænsen). Monasterio er dyrere, men faktisk stadig et excellent køb (og p.t. billigere end i Spanien!). 
    2018 fik 92p/WineEnthusiast, men 2017 fik 93p/Tim Atkin. 
    Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Her og nu er den tæt på reserva og gran, men giv den et par år (eller nyd den til en and om en uges tid).  

Coyam Bordeaux-blend bio...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Set i 2020 med 96p/TimAtkin og 94p/Descorchados. Vinen har global pris i snit på 200 kr. Biodynamisk vin fra Emiliana. 

    62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -kan gemmes 4-6 år, men hvorfor egentlig? Endnu en gammel Irma vin, en diskret etiket for blend fra det lune Colchagua.

 

Amarone Valpolicella Classico... 99,-

**** (4/5), Lidlsøndag-tirsdag 17-26. december
Ikke ulig den gode ripasso, men lidt mere af det hele, styrke (15,5%), bredde og pæn længde -også sødme, som dog er meget behersket. En virkelig publikumspleaser. En alsidig julevin. 

      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar (som også ses i Meny). Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

2011/12, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex indtil 23/12, Netto, til 26/12, (99,95, shop.Menytil 23/12)

Ikke perfekt julevin (for meget alder), men flot, dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin.
    Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant (i Spanien) dyrere end Murrieta Reserva. Som står til 249 i Bilka. Så Faustino er et topkøb, lidt dyrere i Bilka og Meny (med den særlige 75-etiket). Murrieta bliver måske marginalt bedre end Faustino, men også 4-5 år yngre.

l'Ange de Ripeau, St Emilion Grand Cru... 99,95

2020, **** (4/5)shop.Menyindtil lørdag 23/12
Ripeau er en historisk Grand Cru Classé  i St Émilion nær grænsen til Pomerol mellem celebre Cheval-Blanc og Corbin. Slottet har altid givet god vin, men er nok tættere på toppen efter voldsomme investeringer gennem 10 år af brødrene Grégoire, også kendt fra la Rivière i Fronsac. Nye kældre, dræning og politik med økologi uden insekt/plante/svampe eller andre gifte. Man har endog skrottet den tilladte kobbersulfat. 
    Vinen er tæt på Pomerol, cabernet (35%) og mindre merlot (65%) giver en fastere vin. Selve Ripeau har i 2020 fået 94p/100 af pålidelige WineCellarInsider og Falstaff. 


3 vinkøb over 100,-


Chateauneuf du Pape "Collection"... 119,-

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12
Cristia er en god vingård med 20 hektar vin i Châteauneuf, men ”Collection” er -som prisen antyder!- ikke fra domænet, men købt fra andre vinbønder. Slet ikke ringe, med afrundet fylde og god grenache-aroma. Et mellemvægter uden stor karakter, men typisk for Chateauneuf og tappet i selve området. 

Frescobaldi "Campone", Brunello 119,-

***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

En vin fra det meget store 700-årige familiehus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke vinen på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350). Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300. Ikke top, men meget flot til 119! 

Pillitteri Estates Vidal "Icewine"... 119,-

Niagara Canada, 375 ml (sød hvid)

***** (5/5), Lidlsøndag-tirsdag 17-26. december

Uegnet til jul, men vil gerne smage den, for den har været væk (eller måske ikke leveret), når jeg har spurgt i Lidl de seneste par år. Det ikoniske Niagara er et af de sidste vinområdet, hvor der stadig laves isvin. Pillitteri er en af specialisterne. Slet ikke top, men stadig spændende og anderledes, lavet på den lokale vidal drue. Guld i Berlin -en sød, frugtig vin med fine syrer.