Søg i 1200 opslag:

17/12/2023

Superflot spanier og spændende Single Malt til julen

Superflot Monasterio, god Brunello, ok Amarone og Ripasso -samt et par stærke Single Malts... 

Bilka er et besøg værd (uden for myldretid!) for sine julevine. Jeg vælger nok Monaterio Rioja (99), som er lige nummeret mere intens i duft og smag end Baron de Ley reserva (med og uden gran) fra samme kælder  (hhv. 50 og 79). 

    Men mange vil også gå med Campone Brunello (119) eller Manara "Morete" Ripasso (66,50 v6) eller Arche Amarone (99), som ikke har meget Amarone over sig, men heller ikke er så ringe endda! 

    Bilka har også Superb Single Malt whisky til de kolde juledage, bl.a. Singleton 12 år (199), Highland Park og den medicinske Caol Ila 12 år (229). Billigere end dutyfree! Og glem ikke gin fra Mexico, lidt af en sjældenhed!

God til ANDEN: Finca Monasterio Rioja - Baron de Ley Reserva - Campone Brunello - Morete Ripasso - Trapiche "oak cask" malbec

Bedste KØB: Finca Monasterio Rioja -Baron de Ley Reserva - Campone Brunello - Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus - Montgras "de Vine" rød(hvid/rosé 
Godt KØB: Baron de Ley Gran Reserva - Manara Ripasso "Morete" - Amarone "le Arche" - Gemma Barolo "Colarej" - Riesling Alsace Helfrich - Fournier Sancerre - Sandeman LBV Port - Presidential 1995 Port - SIngle Malt: Singleton 12 år + Highland Park 10 år + Caol Isla 12 år - Beefeater Gin - Cantera Verde Mexico Gin - Famous Grouse whisky  

uge51/2023

Finca Monasterio, Rioja... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Dette er laveste pris, jeg har set på denne vin (som koster 150 i Spanien og 160 syd for
grænsen). Monasterio er dyrere end Leys andre vine , men  stadig et excellent køb. 2018 fik 92p/WineEnthusiast, men 2017 fik 93p/Tim Atkin. 
    Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Her og nu er den tæt på reserva og gran, men giv den et par år (eller nyd den til en and om en uges tid).  
      Monasterio er i princippet fra marken omkring det gamle kloster, som er hovedsæde for Baron de Ley. Bygningerne stammer tilbage til 1500-tallet, hvor en gammel borg nær Ebro floden blev overtaget af benediktiner ordenen. De ejede den til 1836, hvor alle kirkens ejendomme blev konfiskeret. 

Baron de Ley Reserva... 50,-

Rioja rød 2018, hvid og rosé 2021/22, Spanien

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka og Føtex, indtil lørdag 23/12

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     Set i 2018 med 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Også rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil lørdag 23/12
Set i 2016. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne.

    Primitivo di Manduria Capolavaro (50, 3*), som i ideal verden bør koste 1/3 af Rioja'en! En distanceblænder med farve og alkohol, som kun er med, fordi den er ok til rødkålen. Flot etiket, tung flaske, dvs dansk tapning

Frescobaldi "Campone", Brunello 119,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

En vin fra det meget store 700-årige familiehus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke vinen på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350). Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300. Ikke top, men meget flot til 119! 

Til samme pris Villa Antinori (119, 3-4*) Toscana. For dyr -i andre lande er prisesn under 100. Men du bliver næppe skuffet (2019-20 har fået 90p af gode smagere). Men koster ca. 1/3 af Campone i andre lande! 

Manara Ripasso "Morete", kr/fl v 2: 66,50

6 fl: 399, Valpolicella Classico, Italien

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Jeg anbefalede denne vin for 4 år siden (til 75 kr). Typisk 87-89p i guider og for mig bedre end Piacentini, fra skråningen Morete ("Den lille Brune") i San Pietro i Valpolicella. Ikke smagt i 4 år. Husker den som tør, men blød og afrundet med masser af sød frugt, ret lys, men fyldig og pænt lang. Rustik etiket, men god vin, serveret kælderkold til julemaden. 

Gemma Barolo "Colarej"... 129,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Jeg er ingen Barolo tifosi, men der er kvalitet i denne vin. Gemma leverer god, ikke stor Barolo, men Colarej er en af husets bedre fra særlig mark i Serralunga i Barolo. 

      Set i 2018 (god årgang), stadig meget ung, men har en meget intens aroma, middel fylde, forholdsvis runde tanniner og allerede nu lang smag. Ikke en 40 års vin, men vil have godt af 4-6 år.  
       Forgænger 2016 fik IWSC Trophy samt 5*/6 fra Rydberg i Ekstrabladet . Vinen importeres i England af Oddbins, som sælger den til £39 (ca. 340 kr.  

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil lørdag 23/12


Den almindelige Trapiche til er banal, men "Oak Cask" er markant bedre (og "Pure" endog bedre). 

    Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, som jeg husker det. 

    Chardonnay -ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. 
    Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
    Alle årgange får omkring 90p/100 af kendere som Descorchados og Tim Atkin samt Jancis Robinson. 
     Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke kun lidt eg i "Oak Cask" -typisk lagrer blot 20-30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 23/12
Jeg foretrækker nok Righetti (samme pris i Føtex) eller Pasqua (119 i Rema1000), men Arche er ikke ringe med en vis vinøsitet og frugtkrydderi uden at blive vammel. Lidt chokolade og peber. Men højest én gang årligt, så den kan godt bruges til en peberbøf. 

de Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + *** (3/5)Bilka, indtil lørdag 23/12

Flere varianter. Billigere end Føtex, så topkøb til denne pris, men vent ikke en "lille Day One" o.l. Reserva er trods navnet reelt en basisvin, dog af ganske god kvalitet i forhold til mange andre. 
       Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er for mig bedre end zinfandel og pinot, de hvide er næsten bedre, ikke mindst sauvignon'en mest fra det kølige San Antonio og Leyda. Etiketten viser et vinblad og skal muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter...  Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 

Riscal "XR" Rioja Reserva.... 199,-

***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Jeg må med skam beklage, at jeg endnu ikke har fået smagt denne vin, som skal være bedre end den almindelige Reserva, selvom begge fik 94p/Guía Peñin i 2017 (hvor Riscal også fik 96 fra gavmilde Decanter) Så enten er den almindelige Riscal for billig (typisk omkring 100 på tilbud), eller XR er for dyr! Men den ere stadig markant billigere end Baron de Chirel, også reserva (der koster over 400). 

    XR er en tradition, hvor vinmageren skrev "XR" på fade, som var reference for, hvordan vinen burde være. Det startede med Jean Pineau i 1869. Vinen tappes i små mængder. Skal have lidt mere dybde, men også lidt fastere end den normale reserva, som i reglen også har godt af 2-3 år på flaske. 

Barda Pinot Noir, Patagonia.... 199,-

**** (4/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Endnu en vin fra Piero Incisa della Rocchetta,, som har tjent store penge på Sassicaia. Denne gang prøver han kræfter med Argentina, hvor den storte pinot har været kendt for "Bourgogne-dræbere" i Rio Negro. Chacra leverer 7-8 pinot vine fra 3 vinmarker. Denne er en af de mere daglige. Dog markant bedre end Trapiche's Pure fra samme område (til 40-50 kr). Høj pris, men ok -aldrig smagt. 


Hvide og stærkere drikke!

Riesling Alsace Helfrich... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka og Føtex, indtil lørdag 23/12
En helt ok riesling uden dikkedarer. Lidt æble, frisk syre, letbenet, let bitter eftersmag, men nydelig og ren. Nydes ung (smagt én gang jan.23).  
      Det er ikke mange år siden, Joseph Helfrich skjulte sit navn bag navne som Arthur Metz, Laugel, Klipfel og Domaine de la Ville de Colmar. 
      Navnet Helfrich er stadig ikke populært blandt vinfolk. De købte i årtier de dårligste druer i Alsace og solgte vin til bundpris, især til Tyskland (og Danmark). Men i dag laver huse(ne) også ok vin, måske takket være de formuer familien tjener på andre vine som f.eks. JP Chenet

Fournier Sancerre ... 129,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Sancerre er den originale hvide sauvignon, og selvskrevet til en sommerdag med eller uden laks og stenbider -og denne er rigtig god, frisk og ung (2022 er set) 
    Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Forgænger 2021 fik 92p/Decanter, og 2022 er nok lige så god. 
    Fournier er et stort hus med 100 år bag sig i Sancerre. De solgte sin første flaske i 1950erne fra 2-3 hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. 

    Huset har væld af etiketter. Denne "Vignes du Moulin" kan være identisk med basisvinen Belles Vignes, Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end f.eks. Bilka's ofte dyrere Sancerre fra Calvet.

    Til samme pris Chablis "Pierrelée" (129, 4*), fra kooperativet Chablisienne. Jeg købte den til 100 i Meny (med anden etiket). 129 er lidt for dyrt.

Sandeman LBV Port... 99,-
Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil lørdag 23/12

Jeg har en svaghed for Sandeman (bl.a. pga "the Don" på etiketten!), selvom huset i dag er del af Sogrape. Deres LBV er rigtig god år efter år, lagret 4 år før tapning uden filtrering, så vinen er mørk, kraftig, overdådig frugt, ganske lang med 100 g/l sødme, som balanceres af tannin.  Aktuel årgang er måske den gode 2017. Desværre ikke så godt køb som Offley (79 i Føtex) eller Niepoort (119 i Rema). 

Presidential colheita 1995 Port... 239,- 

Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil lørdag 23/12

Foretrækker en Sandeman LBV eller Offley (79 i Føtex) til ris med kirsebærsauce! Men en snart 30 år gammel Port til ok pris. 1995 har jeg smagt én gang, en god Port med rig bouquet med god dybde,  sød, men lang og drælende. Mærket er et af flere fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus. Bilka kalder det noget overdrevet et top-3-hus. Huset ejes af franske Martiniquaise (nok mest kendt for Anisette likør, Negrita rom og en masse spritus inkl. Label 5 whisky). 

Singleton 12 år malt whisky.. 199,-

Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil lørdag 23/12

Set på markedet i klassen 229-400 kr. Tapning kan variere, men der ses mest Dufftown, en Speyside i Glenlivet-stil, måske lidt fyldigere. Check selv ud -den skal være lagret i Sherry fade, så måske en smule sød. 
    Men latterlig pris, når du skal give 299 for en Zacapa Solera 23 Rom, hvor ældste rom er 23, men langt det meste er 5-6 år gammel! 

Caol Ila 12 år Islay Malt... 229,- 

Godt KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil lørdag 23/12

Caol Ila er en af de bedste Islay whiskies, dvs. masser af røg, medicin og havfrisk styrke. Den fås i mange udgaver, men den 12-årige er billigst (typisk 400 kr). Den 15-årige koster godt 500 og 800 for den 18-årige. Og ikke så få mener, at 12 år er den bedste alder til en Islay malt! 

    Bilka tilbyder også Highland Park 10 år Orkney Malt (219, 5*), en seriøs, men indbydende malt til en rigtig god pris. 

Famous Grouse Whisky... 89,-

Godt KØB + *** (3/5)Bilka, indtil lørdag 23/12

Lav pris (tilbud til 99 i Netto mv). Historisk er Grouse en af de bedste "slave-whiskies". Den har altid mindet mig om Teacher's, dvs. afrundet og frugtig, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren. 89p/Whisky Advocate. 

Beefeater 40% Dry Gin... 89,-
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke 37,5% som Gordon's (99 i Bilka, sært nok). 
      Beefeater er vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (modsat  skotske Gordon og Tanqueray trods London-navnet). Beefeater destilleres på blot 9 botanicals og har de sidste 5 år fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 
      Skulle du en dag have komme til London (uden at risikere karantæne), så besøg destilleriet i Kennington London
Cantera Gin Mexico.... 99,-
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil lørdag 23/12

Vi har set gin fra Norge, Danmark, Frankrig, Tyskland, Skotland og naturligvis London. Men Mexico? "En moderne mexicansk gin, der blander de ikoniske noter af enebær og kardemomme med en usædvanlig finish. I løbet af de sidste produktionsdage passerer væsken gennem mezcal tønder, der forbedrer smagen med en subtil agavenote!" Prisen er næsten lavere end i hjemlandet Mexico -og lav for fuld 40% styrke.

Lysholm Linie Aquavit... 98,- 

**** (4/5), Bilka, indtil lørdag 23/12
Ikke min smag i snaps, men andre er begejstrede (bl.a. WineEnthusiast, som i 2016 gav den 95p! Hmm). En mild snaps med lidt karamel i næsen, men også vanilje og en blid smag, hvor man dog fornemmer alkohol i smagen. Bedre end jeg husker den, men ingen match for rød Aalborg (som er set til 69 i Rema og slet ikke værd 160, som af og til er prisen).  

      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg og Gl Dansk Bitter Dram (knap så dansk, ak ja!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sendt med skib til Australien og retur, så den når at passere  Linien -Ækvator- 2 gange. 
    Til samme pris O.P.Anderson øko snaps (98, 4*).