Søg i 1200 opslag:

08/12/2023

God Barossa i Føtex!

Australsk vin passer med deres rige frugt og runde kraft perfekt til den danske julemad. Du skal undgå de billigste -men selv en Matthew's Road shiraz (55) er faktisk et godt bud! 

2.del af Føtex' julevine er fra Australien og især Barossa (et par vine fra New Zealand var ikke interessante nok). 

    Barossa er nok det mest berømte vinområde i Australien og et af de mest maleriske at besøge. I 1837 grundlagde oberst Light Adelaide som en "fri" by uden straffefanger og gav samtidig Barossa sit navn. Light var med Wellington i Andalusien og deltog i slag ved byen Barrosa (sic!). 

    Barossa fik tidligt et kraftigt germansk præg af tyske indvandrere fra især Schlesien (i dag Polen), og området er præget af mange protestantiske kirker. Tanunda er måske den mest "tyske" by og har hele 4 kirker trods sin ringe størrelse. Den første vinmark blev plantet i 1852. 

Oberst Light statue i Lyndoch Barossa.
    I 1900 var Barossa det største vinområde i Australien, før det blev overhalet af de store kunstvandede områder omkring især Murray floden. 

    Men den dag i dag har mange af Australiens mest kendte vinhuse hovedsæde i Barossa, bl.,a. Penfold's, Grant Burge, Wolf Blass, Lehmann, Yalumba, Henschke, Torbreck og Jacob's Creek samt nye stjerner som  Hewitson og Two Hands. I hele Barossa bor 25.000 borgere. 

    Føtex præsenterer vine fra 2 Barossa huse, Tanunda (1890 og det ældste hus i området) og Lehmann.

    Til sidst er føjet sydafrikanske Mooiplaas til. 

Bedste KØB:  Tanunda "Matthews Road" rød - Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid
Godt KØB: Tanunda Blanc de Blancs - Lehmann "Portrait" rød/hvid - Lehmann "Barossan" shiraz - 

Mooiplaas Estate rød/hvid 

uge50-51/2023

Tanunda "Matthews Road" rød... 55,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa mv, set i 2020, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex , indtil lørdag 23.december

En god pris, selvom Bilka solgte den til 50 i sidste uge. Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2020 er ikke rated, men 2018 shiraz fik 90p/WineFront, 2016 cab fik 89p/WineEnthusiast. 
    Matthew's Road var en mark i Barossa nær kælderen, men i dag hentes en god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne et par timers kørsel sydpå. Som også er gode områder.

    

Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid... 69,-

rød cabernet eller shiraz, hvid riesling Barossa, Australia

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex , indtil lørdag 23.december

En god pris på ægte Barossa. Men da Tanunda har en 1858 Vine Blend (ca. 2000+ kr) og en 100 årig vinstok Shiraz, så er disse vine ikke ligefrem Grand Barossa!  

    Der er lidt eg i de røde, mens den hvide er klassisk Barossa riesling, dvs. tør, fyldig, rig aroma (ananas, blomst) og markant syre i eftersmagen. 
    Tanunda er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide. Barossa er et af de ældste områder i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. En stor del af vinen laves dog af druer fra andre områder (South Eastern Australia på etiket). Er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn stå på etiketten.

    Tanunda var oprindelig ejet af Seppelt, et af mærkerne under Treasury, Australiens største vinfirma (Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount, Wolf Blass osv). 
    Treasury er selv ejet af Foster's -øl- igen del af Budweiser, verdens mest solgte øl. Dette er industri næsten mere end vin!  
    I 1990erne kom Tanunda til salg og forfaldt i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber kom forbi. Han har tjent en formue på international marketing (bl.a. Stimorol tyggegummi og Tetley The). Han fandt vin mere spændende. I dag ejer Tanunda over 100 hektar vin, men med en hastigt voksende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, mest i Barossa. Huset ledes sammen med datteren Michelle. 

Château Tanunda Blanc de Blancs... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex , indtil lørdag 23.december

En ganske god mousseux af druerne fra Champagne, chardonnay (55%) og pinot noir (45%). Den laves ved transfer, dvs. vinen får brus på flaske akkurat som crémant, cava og Champagne, men tømmes ud i en tank, hvor den filtreres og tappes under tryk på flasken (som cuve close). Lidt billigere metode, da man slippere for den dyre degorgering. 

    DFenne brut er meget frugtig, fyldig, blødere end Champagne og crémant, men ganske god. 


Tanunda "Triathlon"... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex , indtil lørdag 23.december
Blend af 3 druer (derfor navnet Triathlon) fra South Australia, ikke Barossa. 

     Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 69,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia
Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 23.december    

Indbydende vine, behagelige unge.

Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 
Lehmann's Stonewell er en klassiker, og Lehmann var "Baronen af Barossa" indtil sin død i 2013. I dag ejes huset af familien Casella, som har tjent formue på billigvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 

Lehmann "Barossan" rød/hvid... 89,-

Rød shiraz eller chardonnay, Barossa, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 23.december

Lehmann's vine er stadig Barossa og Barossan er en af de bedre, ganske godt køb, ikke langt fra den noget dyrere Fillsell (149 i Coop). 
    Shiraz er fast og kraftig med lidt urt og kød i næsen -meget australsk. Chardonnay ikke smagt, men tvivler.

Château Tanunda rød/hvid... 39,-

*** (3/5), Føtex , indtil lørdag 23.december
Den røde er meget poleret cabernet & merlot, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og god til prisen. Fås også som ligegyldig hvid chardonnay. Aftappet i Danmark. 

    Noget bedre er Tanunda Grand Barossa (69, 4* + godt køb), fra selve Barossa. Rød cabernet og shiraz, hvid tør riesling. Mere solid end forfinet, men typisk og god, riesling måske bedst.  

Mooiplaas Estate rød/hvid Sydafrika... 89,-

rød pinotage eller cabernet, hvid chenin blanc, Stellenbosch, Sydafrika 

**** (4/5), Føtex , indtil lørdag 23.december

Prisen var 79 i sidste uge i Bilka, men stadig godt køb, ikke mindst den frugtige røde pinotage (2020 fik 91p/Tim Atkin og  89+p/Parler). Cabernet 2019 fik 88p af Tim Atkin. Vingården laver den i stil, der kan gemmes "årtier", så vinen bør have et par år mere?). 
    Glæd dig til den tørre, sprøde chenin blanc 2022 med 91p/Parker. Vinen kommer fra meget gamle "bush" vinstokke, som giver meget lavt udbytte. En sprød og lækker hvid med indbydende frugt.   
    Mooiplaas ligger i Bottelary Hills godt 40 km stik øst for Cape Town på vejen mod maleriske Stellenbosch. Vingården ejes af 2.generation, brødrene Tielman og Louis Roos, der står for hhv. arbejdet i marken og kælderen. Vinmarkerne dyrkes med respekt for naturen -faktisk er 70 hektar reserveret en privat naturpark, som skal bevare truet planteliv.       Ejendommen har 200 år bag sig og har endnu et smukt herresæde, som er fredet

   Langt mindre interessant er Stellenhof (39, 2-3*), som ikke kommer fra særlig vingård. Stellenhof "Premium" (59, 3*) er bedre og fra selve Stellenbosch, men kun smagt i farten én gang.