Søg i 1200 opslag:

16/12/2023

Discount på ripasso og amarone!

Her tæt på Jul dukker der spændende vine op hos discount kæderne, som vi måske vil købe, når vi alligevel er ude efter en grisekam og billigt smør. Icewine fra Canada, god Amarone og en flot Port fra Niepoort. 

Rema1000 er i storform med lav pris på god Ripasso fra Pasqua (50 + 119 for Amaronen). Til juleanden er Chateauneuf du Pape Cristia Collection (119) næppe bedre til rødkål end Ripasso, men den har navnet! Desuden en flot LBV Port fra fine Niepoort (119).

    Lidl byder på en god Amarone fra kooperativet i Negrar (99), som Meny hævder "opfandt" Amarone. Desuden Pillitteri "Icewine" (119 for 1/2 fl -men den har været svær at få fat på de andre å). 

    Endelig byder Coop365 på flere gamle Irma vine, hvor Verona's Tesauro og hvide Garganega (35) er bedste køb. Endelig Netto med sydafrikanske Secret Cellar (35). 

God til ANDEN: Pasqua Ripasso + Amarone - Chateauneuf du Pape "Collection" -  Amarone Classico

Bedste KØB: Pasqua Ripasso - Cantina di Verona rød/hvid - Faustino I Gran Reserva - Pillitteri "Icewine" - Niepoort LBV Port 
Godt KØB: Pasqua Amarone - Ruffino "Urlo" Toscana - Giordano Organic rød/hvid - Secret Cellar rød/hvid - Aalborg Taffel akvavit - Famous Grouse whisky

uge51/2023

Pasqua Ripasso... 50,- 

Villa Borghetti Valpolicella Superiore
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12
God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. Læs om huset herunder.

Pasqua Amarone Valpolicella... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12

Mere styrke, men stadig i en relativt elegant udgave, som jeg egentlig kan lide. Mere koncentration end ripasso herover, næsten merprisen værd!   
Pasqua er et af de historiske huse ved Verona, som stadig ejes af familien Pasqua. De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine.
Huset er et besøg værd, hvis du en dag kommer til Garda søen. Rundt om kælderen -ganske flot- er der en smuk park.

Ruffino "Urlo" Toscana... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12

I 00erne var dette en supertoscaner til 300-500 kr, men nu bruges mærket til en mere basis'agtig Toscaner, men med betydelig styrke (15%) og god frugt. Måske er vinen identisk med il Ducale Toscana (ej at forveksle med Riserva Ducale). Ikke smagt, så alle forbehold. 

Chateauneuf du Pape "Collection"... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12
Cristia er en god vingård med 20 hektar vin i Châteauneuf, men ”Collection” er -som prisen antyder!- ikke fra domænet, men købt fra andre vinbønder. Slet ikke ringe, med afrundet fylde og god grenache-aroma. Et mellemvægter uden stor karakter, men typisk for Chateauneuf og tappet i selve området. 

Niepoort LBV Port... 119,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 17-23/12

Godt køb til 149, så topkøb til 119. En LBV (Late Bottled Vintage) med flot karakter, lag på lag af rig frugt, god fylde og pæn længde med fast greb om tanninerne. En flot ledsager til ris à l'amande eller blot en god gammel ost. Kender ikke aktuel årgang, men den er altid rigtig god. 

    Det gode hus Niepoort har været solgt af Skjold Burne i en menneskealder, men nu synes den at have fået flere salgskanaler. Huset var ok i 70-80erne, men er bedre i dag under ledelse af den excentriske Dirk Niepoort. Huset var sammen med Krohn måske de bedste til gammel tawny, men i dag favner huset bredere (og laver også en masse bordvin som medlem af Douro Boys). 

Cantina di Verona rød/hvid... 35,-

rød Tesauro R eller hvid Garganega, Verona, Italien

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil lørdag 23/12

To gode vine til utroligt rimelig pris fra det gode kooperativ i Valpantena. Tesauro er en Ripasso-type med rund fylde og frugt, solid og krydret. Den hvide er let og frisk, neutral, men ren. 

Giordano Organic, rosso eller chardonnay... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil lørdag 23/12

Begge er nydelige, letdrikkelige vine, der hverken gør fortræd eller begejstrer. Den røde er bedst, den hvide lidt grøn og let. Giordano leverer en lang række af Irma vine, fra Barolo over spumante til Puglia. 

 

Amarone Valpolicella Classico... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, søndag-tirsdag 17-26. december
Ikke ulig den gode ripasso, men lidt mere af det hele, styrke (15,5%), bredde og pæn længde -også sødme, som dog er meget behersket. En virkelig publikumspleaser. En alsidig julevin. 

      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar (som også ses i Meny). Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 
    Lidl tilbyder også Barolo (99, 3*), smagt 2-3 gange, men den har aldrig begejstret mig. Desuden Grand Chêne Cahors (59, 3*), ikke smagt, men finder prisen lidt høj. 
Pillitteri Estates Vidal "Icewine"... 119,-

Niagara Canada, 375 ml (sød hvid)

Bedste KØB + ***** (5/5), Lidlsøndag-tirsdag 17-26. december

Vinen har været væk (eller måske ikke leveret), når jeg har spurgt i Lidl de seneste par år. En skam, for vil virkelig gerne smage denne vin. Området omkring det ikoniske vandfald er et af de sidste vinområdet, hvor der stadig kan laves isvin. Pillitteri er en af specialisterne. Slet ikke top, men stadig spændende og anderledes, lavet på den lokale vidal drue. Guld i Berlin -en sød, frugtig vin med fine syrer.  


Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

2011, Bedste KØB + ***** (5/5)Netto, indtil tirsdag 26/12

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant (i Spanien) dyrere end Murrieta Reserva. Som står til 249 i Bilka. Så Faustino er et topkøb, lidt dyrere i Bilka og Meny (med den særlige 75-etiket). Murrieta bliver måske marginalt bedre end Faustino, men også 4-5 år yngre.
     Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin.

Secret Cellar rød/hvid... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil tirsdag 26/12

Sydafrika. Til samme pris også Banrock Reserve, men tror lidt mere på den hemmelige kælder, som trods navnet er alt andet end ikke hemmelig, for det er et af rigtig mange mærker fra Distell, det største drikkevare hus i Afrika. Andre huse i gruppen er Nederburg, Durbanville Hills (foruden en sindssyg masser gin, whisky og Oude Meester brandy!). 
     Rød shiraz grenache er formentlig rund og fyldig, mens den hvide pinot grigio er tør og let. Vinene anses for ok dagligvine, ikke mere, og ingen match for Trapiche Oak Cask. Men prisen er god! 

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 14-23/12 + Netto indtil tirsdag 26/12

Jeg er nok puritaner, når jeg vælger ledsager til de syltede, marinerede og krydrede sild! Og det er svært at overgå den røde Aalborg med sine 45%, som får kommen aroma op (P.S: Hvordan kan det være, at i et land, hvor alkohol beskattes hårdt, ofte er dem røde 45%, der er den billigste?).  

Famous Grouse Whisky... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil lørdag 23/12, + Netto indtil tirsdag 26/12

Fås endog billigere i Historisk har Grouse været en af de bedste "slave-whiskies". Den har altid mindet mig om Teacher's, dvs. afrundet og frugtig, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.