Søg i 1200 opslag:

30/11/2022

Meny: God Rhone og herlig Portvin

Jeg tror, at Meny har skærpet vinprofilen lidt efter at de har fået åbnet webshoopen, men jeg kender stadig ikke Meny's vine så godt, som jeg burde. Men de har i hvert fald god Rhone og en herlig Cockburn Port! 

Meget af Meny's vine er dog de sædvanlige sødsuppe marmelade vine fra Italien, som nok så meget kan opgive Verona, Piemonte eller Toscana som adresse, men smager ret meget af Puglia! 

Bedste KØB-
Godt KØB: 
Hérédita Cotes du Rhone - Chasse des Princes Chateauneuf du Pape - Cockburn's Special Reserve Port + 10 år Port 

Hérédita Cotes du Rhone... 69,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 1.december

En god Rhone af de gode på grenache (70%)og syrah (30%), farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-3 år. Vinen får pæn rating, senest 89p/100 fra WineEnthusiast til 2020. 
      Den i enhver henseende monumentale vinmager  Philippe Cambie (foto), døde sidste år. Han gav kooperativet Princes råd med denne vin. 
      Meny skriver, at vinen kommer fra vinstokke "lige uden for Chateauneuf du Pape". Måske, men da 90% af kooperativets vinmarker er uden for dette område, er "lige uden for" nok lidt elastisk. Nogle af kælderens bedre vine laves i Vacqueyras og Cairanne 20-30 km væk, dvs ikke lige uden for!

La Chasse des Princes, Chateauneuf du Pape... 149,95

2019, godt KØB + ***** (5/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 1.december

Det meste vin fra det eneste kooperativ i hentes fra medlemmer uden for Chateauneuf, men "Pavevinen" er bedst. De laver mange udgaver, men denne "Chasse" er rigtig god, kraftig, fuld af sød frugt og krydderi, bred, stor og lang. 2019 er herlig nu, men vil med fordel kunne gemmes et par år eller fem. WineEnthusiast har lidt gavmildt givet vinen 91p/100. 

Bemærk også flasken -det er den "ægte" flaske med ikke kun pavens nøgler, men også ordet "Controlée" vandret under nøglerne. 

Gigondas "Libellule"... 149,95

***** (5/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 1.december

Set i 2020. Endnu en vin fra vingård, der leverer druerne til kooperativet Princes i Chateauneuf du Pape 15-20 km længere sydpå. Ej smagt, men med 3 guldmedaljer er vinen nok i den sædvanlige fuldfede, kraftige stil, som præger kælderens vine. Men til 150 ikke just et topkøb. 

Cockburn's Special Reserve Ruby Port... 69,95

Godt KØB + ***** (5/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 1.december
En 5-årig ruby af god kvalitet, som er husets bestseller. En simpel Vintage Character i stil uden at have dybden eller duften, men pæn og nydelig, kommerciel og et godt køb -og bedre end den standard-ruby eller tawny, som du ofte må betale 60-70 kr for.  
       Cockburn er et af de klassiske "engelske" Portvinshuse. Cockburn (grov udtale: "Kouwbørn") var en engelsk soldat, som kæmpede under Wellington i Napoleonskrigene på den iberiske halvø og siden vendte tilbage til Portugal, hvor han grundlagde huset i 1815. Den sidste Cockburn solgte huset til Harvey's i Bristol i 1962. Siden skiftede huset ejer fra Allied-Domecq over Pernod-Ricard til Jim Beam, før det for 10 år siden blev overtaget af ærkerivalen Symington (dem med Dow's, Graham, Smith Woodhouse osv).  

Meny tilbyder også Cockburn 10 år (110, 5* + godt køb), desværre ikke smagt. 


Sandeman "Old Invalid" Port...  69,95

*** (3/5)shop.meny.dk, indtil torsdag 1.december
Selv for en invalid som mig er historien bedre end vinen!
     I min ungdom var etiketten forsynet med et gult kors og en længere forklaring signeret af en læge: "Analyst's Certificate" med konklusionen: 
      Vinen var REN og fri for tilsætningsstoffer, sund og god, som han: 
"Consider it a Wine suitable for invalids, and for general consumption.".
     Siden var der nogle puritanere, der mente, at denne lovprisning var InValid (uden værdi) tilmed fra en læge (og læger drikker heftigt!).
       Så i dag er kun navnet tilbage... Og en vin, der ikke er mere end 3* værd og i øvrigt ikke ejet af en Sandeman, men af Sogrape (Mateus-familien).