Søg i 1200 opslag:

20/11/2022

To flotte spaniere og en dansker på Siclien!

Rema1000 pynter ugens udvalg i discount kæderne med den flotte Nuestro fra Ribera del Duero, som følges pænt på vej af den herlige el Coto fra Rioja. 
Lidt dyrere og bedre end Due Normanni, som laves af Peter Vinding-Diers, onkel til Pingus, som er Peter Sisseck's øgenavn. Og hans vinhus i Spanien leverer egefadene til lagringen. Så v ender og slutter i Spanien! 

De andre kæder kan dog også være med. Coop365 møder med en ok australier til uhørt lav pris, mens Netto har 2 Porvine, som er værd at købe i disse "Putin-tider", hvor andre kæder har sat sidste års 100 kr Port op til 129. Plus også 2 gode køb i whisky. 

      Men glem ikke Meny, som ikke kun har en god Muscadet, men også den fine Volpi "Donnaluce", en hvid romer på druen malvasia + også en god australier, som Penfold's har opkaldt efter Max Schubert, skaberen af ikonet Grange. 

  

Bedste KØB: Nuestro Ribera del Duero - Sandemans LBV Port - Hardy's Stamp rød/hvid/rosé - Bel-Air Muscadet sur lie 
Godt KØB: El Coto Rioja crianza - Due Normanni Terre Siciliane - Meneres 10 yrs Port - Talisker "Skye" Malt Whisky - Ballantine Whisky Blend - 100% Grenache "Detective" - Penfolds Max's rød/hvid - Volpi Donnaluce hvid - Mas Falaises Cairanne - Princes Rhone VV - Crémant Lugny Bourgogne

Nuestro, Ribera del Duero... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 26/11
God vingård i Fuentecésped ved Duero floden med vine, der er bedre end de mere industrielle vine, som Pagos del Rey (giganten Solis) leverer, f.eks. "409" i Brugsen over Condado de Oriza (Irma) til Altos de Tamaron (Føtex/Bilka). Vinen har lagret 8 måneder i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. Fik 6* i Vinbladet sept/22. 
      Akkurat som Rioja er Ribera vinene kommet ned i pris -og det er denne et godt eksempel på. Den sidste vin fra vingården, jeg så i Danmark kostede 140 kr.
Foto: Ejer Díaz Bayo har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot, synes jeg. Den leverer flere etiketter, hvor Nuestro i teorien er billigst -synes dog D8 er svær at skelne fra D8 med Díaz etiketten! Den er del af gruppen Premium Fincas.

El Coto, Rioja crianza... 59,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000,indtil  lørdag 26/11
Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne. P.t. fås Ley Reserva i Føtex til 59 -et noget bedre køb. 
En meget indbydende og lækker vin, ikke så intens og højrøstet som Nuestro herover, men den smager godt. Fik 92p/JamesSuckling. 
      
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Due Normanni, Terre Siciliane... 99,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000indtil  lørdag 26/11

Vinen udvælges af Amka og vinhuset Rocca sammen med den levende danske vinmager-legende Peter Vinding-Diers
      Peter har i 17 år boet med hustruen Susie på Montecarrubo på Sicilien syd for Etna, hvor han laver små mængder vin + en masse vin for andre, især det store familiehus Angelo Rocca
      Vi ser mest billigere (men gode) vine, men denne er endnu bedre. Et blend af syrah med cabernet og merlot, som skal være lagret i fade, som Peter har fået fra nevøen Peter Sisseck i Ribera del Duero.  
      Dybt farvet vin med rig duft, pæn dybde og frugt, middel fylde, bestemt ingen supervin, men stor velsmag. Der eer en latterligt høj "normalpris" (199, men tvivler på, at den betales... normalt). 

      Navnet? "To normannere" -måske er Peter den ene, og den anden kan være Karsten Søndergaard, en af ejerne af Amka, der importerer vinen. Eller også to af de normannere på Sicilien, som på bud fra Paven  slog maurerne hjem fra Sicilien i Korstogs-årene. 
      Foto: Min dom kan være påvirket af, at jeg for mange år siden boede nogle uger hos Peter Vinding-Diers på slottet Rahoul i Bordeaux, og siden har besøgt Peter på Montecarrubo. Peters entusiasme og viden om vin har siden inspireret mig dybt. Læs mere i hans meget veloplagte bog, "En håndfuld oliven og et glas Vin". som viser den kreativitet og begavelse (og humor), som præger Peter. 
      Bogen har forord af en anden legende, Hugh Johnson, og har korrektur af Peters niece, Alberte Winding, som bestemt heller ikke er et ukendt navn (hendes "Lyse Nætter" er tæt på endnu engang at blive en landeplage!). 

Rema1000 tilbyder også Robert Mondavi Private Selection (99, 3*), en serie californisk vin lidt bedre end Woodbridge vinene, men slet ikke 100 kr værd. Cabernet er måske bedst, pinot mindst interessant (men det er en del år siden, jeg har smagt den sidst).  

Sandeman LBV Port... 99,-
Bedste KØB + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 25.november 

Jeg har altid haft en svaghed for Sandeman (med "the Don" på etiketten!), og det fortsætter, selvom huset i dag er del af Sogrape (med Mateus). Deres LBV er rigtig god år efter år, lagret 4 år før tapning uden filtrering, så vinen er mørk, kraftig, overdådig frugt, ganske lang med 100 g/l sødme, som balanceres af tannin.  2015 fik 91p/Parker, måske lidt rigeligt. Aktuel årgang er måske den gode 2017. 

Menéres 10 yrs old Port... 99,-
Godt KØB + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 25.november 

Menéres er et mærke fra Maynard, dvs familien van Zeller, ex-ejer af Noval, og del af Douro Boys, Portvinens enfant terribles. Familien leverer rigtig god Port. Huset er specialist i tawny Portvin, så jeg anbefaler med glæde denne Port, selvom jeg ikke har smagt den aktuelle tapning, Plejer at være glimrende, med rig frugt med nødder og rig sødme, god længde. En frisk tapning -så lad den stå lidt i flaske og glas.


Talisker "Skye" Single Malt Whisky... 169,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 25.november 
En lidt yngre udgave af den normalt Talisker, som forener Islay's medicin med højlandets tørv. Dvs. mindre medicin og tørv, men stadig masser af aroma og styrke (45,8%?). 
      Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen kan i dag nås med bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
     Den velkendte Drambuie (whisky, honning mv) har tilnavnet "Spirit of Isle of Skye", da den oprindelig blev skabt af en skotsk prins på Skye i 1745. 

Ballantine's Scotch Whisky, Blend... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 25.november  
Ballantine er et godt blend (som Famous Grouse) i en blid, let sødlig let stil og en hyggelig etiket. 
      Til samme pris fås også Beefeater Gin (i øvrigt god og en af de få destilleret i selve London) samt Absolut vodka (destilleret i Skåne) (89, 3*, Netto).  


Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 23.november 

Hardy's er et traditionsrigt hus (1853), som er en væsentlig del af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 
      En meget lav pris (normalt 39 er også ok), men ret beset ret ligegyldige, men ok vine, hvis eneste berettigelse er den lave pris og en tør smag, der gør dem drikbare. 

100% Grenache "Detective", Sydfrankrig... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Coop365indtil onsdag 23.november

Denne vin kan meget vel være et topkøb. Druen grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Vinen er stærk (15%), men med frugt, sagde en ven. Men ej smagt, desværre. 

Coop365 og Fakta tilbyder Gray Fox cabernet eller chardonnay (35, 2*). California. Kun smagt én gang. Kedelig.  Dansk tapning. 

Penfolds Max's rød/hvid... 99,95

rød shiraz-cabernet 2018, hvid chardonnay 2019, Australia
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 24.november

Storebror til den gode Koonunga Hill fra den australske gigant Treasury (også omfatter Wynns (Meny), Wolf Blass og Lindemans (Netto, Føtex mv), Beringer (dem alle) osv). 
      Opkaldt efter Max Schubert, der i 1950erne efter besøg i Bordeaux ville lave en kopi af vinene herfra og endte med Grange Bin 95, som umiddelbart ikke vakte interesse (i dag er den kult og fås i Meny for 4900 kr, beestemt ikke topkøb!). Denne vin kan vel ikke kaldes lillebror til Grange -her er der mere egnede vine som Bin 389 og RWT i klassen 500-1000 kr).  
      Den røde er rigtig god med rund kraft og nydelig duft, men uden store dikkedarer. 88p/Spectator. Den hvide chard er "Cool Climate" fra Adelaide Hills. Men jeg var pænt tilfreds med den hvide Koonunga, så denne er formentlig bedre endnu. 2018 fik 93p/WIneEnthusiast. 

Bel-Air Muscadet "sur lie"... 59,95

Bedste KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 24.november

 Nej, Muscadet har ikke noget at gøre med muscat, der i reglen giver søde vine -Muscadet er en knastør, let, neutral, men umådeligt sprød hvidvin fra nogle af de sidste vinmarker omkring Nantes, før floden Loire løber ud i Atlanterhavet. 

      Jeg holder meget af vinen, som har alt det, som de ofte tunge chardonnay'er fra den "Ny Verden" mangler! Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -"lie"- som giver vinen mere frugt end ellers. 

Volpi "Donnaluce", Lazio... 89,95

Godt KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 24.november
Der er en broche på etiketten, og denne fine vin fra Rom skal være lavet specielt til kvinder. Hmmm, håber vi andre også må smage! 
    Vinen kan kaldes en super-Frascati, selvom navnet ikke bruges. Vinen gror på Frascati's vulkanske bakker og er på samme malvasia drue + lidt chardonnay og greco. En kold gæring og en snert lagring i eg giver en overdådig, tør hvid vin med indbydende frugt med en vis elegance i eftersmagen. 
      Vinen er nok bedst inden for 3-4 år, men vil stadig nyde 2019 (90p/Spectator), selvom jeg nok vil foretrække 2020 (5*/Bibenda) trods de 99+p, som gavmilde Maroni strør ud over alle årgange.

Cairanne "Mas des Falaises", Rhone... 99,95

Godt KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 24.november

En rigtig god Rhone i den meget frugtige, kraftige stil, baseret på 65% grenache + carignan og syrah. Ingen eg. Cairanne var en af de oprindelige Villages i Rhone -sammen med Gigondas i 1947- men er først blevet "Cru" i 2015. Den charmerende lille by ligger 30 km fra Chateauneuf, men denne vin laves alligevel af kooperativet Princes (ejeren har også vingården Ju i Ventoux, som også laves i Chateauneuf). 

Til samme pris den hvide Grüner Veltliner Kreuzkapelle (99,95, 4*), særlig mark fra Nitthaus i Burgenland. Ikke smagt, men druen Veltliner er bedst længere mod nord. Prisen er lidt høj.  

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes, godt KØB + **** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 24.november

Prisen er lidt højere end i foråret, men stadig ok. En god Rhône fra kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, godt KØB + **** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 24.november
Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder ofte bedre druer. Og Lugny er en stor kælder fra god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.
Meny tilbyder også den gode Baron de Vilar Colheita 2012 Port (50 cl, 79,95). Fair pris, men ikke smagt, desværre. 

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v 2: 55,- 

2 fl. 110, Medium Dry, *** (3/5)Shop.Meny, indtil torsdag 24.november

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Der er hele 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 
      Prisen er dog steget hele 5 kr/fl siden sommer, så ikke længere et godt køb. Jeg elsker ellers druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. 

Barbera d'Alba "Domina"... 59,95

**** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 24.november

En typisk ung barbera med frugt og middel fylde med en del bær i slutningen. En god alsidig madvin. Kælderen ligger i udkanten af Barolo. Lille (7 hektar) domæne med vin, der sælges som Arnulfo, så denne vin købes udefra. Foretrækker den dog for Barbera Appassimento (59,95, 3*), som er tilsat lidt tørrede druer med den meget store, knap så fine DOP Piemonte som grosted. 

Til samme pris Hauts de Montarels, hvid sydfransk (4*).