Søg i 1200 opslag:

04/11/2022

Ugens bedste vinkøb: Verden rundt på 24 tilbud!

Denne uge byder også på ganske fremragende vinkøb, som kan få dig til at glemme, at priserne på næsten alt andet stiger! Her er to flotte Amaroner, vidunderlige vine fra Sydamerika og igen en superb Bordeaux til lav pris. 

Det har været meget svært at begrænse dette opslag til blot 24 tilbud, for der er rigtig mange attraktive tilbud lige nu. 

      To tilbud af tre er hentet i Europa, hvor Frankrig, Italien og Spanien helt dominerer i denne uge -bortset fra brus fra Ukraine og en Portvin

       Chile og Argentina dominerer uden for Europa, hvor Australien og Sydafrika må nøjes med én vin hver, og der ikke er blevet plads til Californien i denne uge. 

      Vinene kommer fra alle førende kæder. I denne uge er Salling's Føtex, Bilka og Nett vendt stærkt tilbage på bekostning af Coop's Superbrugsen, Kvickly, Irma samt Fakta og Coop365. Meny har et supertilbud på den fine Riscal og en superb "Neuf", mens også Lidl har en flot vin, mens Rema1000 i denne uge ikke er udvalgt.  

      Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er anført (f.eks. tapning i Danmark eller England). 

Vine under 50 kr

Fresca Moscato frizzante pink/hvid... 25,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17.november

Prisen er faktisk mistænkeligt lav, og vinen ikke smagt, men vover alligevel: du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der er en masse moscato omkring València. 

Le Arche rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 34,83

6 fl: 209, rød Bardolino eller Rossogrande, rosé Bardolino, hvid Garganega-Pinot Grigio, Italien



*** (3/5) Bilka, indtil torsdag 17.november

Den lette røde Bardolino fortjener al mulig ros i disse år, hvor sødladne sværvægtere dominerer kæderne. Denne har mindre frugt end  de bedste, men er meget drikbar. Rossogrande er "større", dvs lidt mere ripasso'agtig uden at gå grassat. 

     Fås også som rosé (chiaretto): lille aroma, men tør og ren, mens den hvide garganega (med lidt grigio har Garda DOP) er til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, nem at drikke uden mad.

**** (4/5), Fakta og Coop365, indtil onsdag 9.november
En superpris på denne ganske udmærkede Chile vin. 70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. Kommer fra Rapel, del af Central valley. 
       Concha y Toro er Chile’s største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop’s kæder (Emiliana i Irma, Fetzer i Fakta, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo.

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 37,-

6 fl 222, **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 17.november

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. 
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv’nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Rocca Ventosa, Abruzzo, kr/fl v 6: 37,-

6 fl 222, rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 17.november

En mørk, fyldig og afrundet vin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke end de floder af billig Ripamarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med lidt frugt, mens den hvide er neutral og tør (men ikke smagt). 
      Druen er montepulciano, som formentlig engang har stjålet navnet fra den smukke by Montepulciano (hvor vinen laves af prugnolo). 
Tollo er et stort kooperativ, som dog ofte leverer gode vine. De har været i skyggen i Føtex og Bilka, men synes nu tilbage igen. Og vinen er en lise oven på de mange Appassimento’agtige vine. 
Barbera d’Asti ”Sori dei Mori”.... 40,-
Bedste KØB + 
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
En grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende). Rustik snarere end poesi! Middel fylde,ganske stærk (14%), men frugtrig, friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Set i 2020, der nok er en værdig efterfølger til 2919 med 2 glas i Gambero Rosso + 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. En solid, kraftig vin, som nydes ung modsat Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio’s vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv. 

Trapiche ”oak” rød/hvid... 40,-
rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
Vinen har fået et Putin-hug op fra forårets 36 kr, men til 40 er den stadig måske markedets bedste køb.
      En mørk, fyldig malbec med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig. ’18 fik 90p/Descorchados, ’19 90p/Falstaff.  Cabernet er lidt mere krydret i stil, men flot. 2020 fik 90p/Descorchados og 86p/Decanter.
Pinot Noir smager ikke af pinot (= ikke Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret dufts. Chardonnay får 5*/6 af Rydberg i årgang 2020. Simpel ligefrem vin, men til prisen et rigtig godt glas.

Trapiche "Pure" rød/hvid... 45,-

Rød malbec, hvid sauvignon og rosé "Pure", Argentina

**** (4/5), Netto, indtil fredag 11.november

”Pure” er ren, gæret druevin uden egelagring, som kommer fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  
      Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -20201 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff. Imponerende i denne prisklasse. 
      Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. 
Montgras ”Quatro", kr/fl v 6: 46,50
rød/hvid, 6 fl: 279, Chile
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
Både rød og hvid fra det forbavsende gode Montgras er mix af 4 druer (heraf navnet). 
Rødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône’s syrah. Skal være lagret i små egefade et lille år. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 2019 fik 89p/100 i Spectator, meget flot for vin til så lav pris. 
Den hvide er for mig endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier, sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.
Crémant Calvet, Brut/rosé, kr/fl v 2: 47,50
2 fl: 95, Bordeaux brut (tør)
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10. november
Etiketten er flot, og vinen er til denne pris et fund, selvom den faktisk kun er basis-cremant. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
       Den første Calvet kom i 1870 til Bordeaux for at sælge Rhône, i særdeleshed Hermitage, da mange mente at Bordeaux ville smage bedre, hvis den blev blandet med lidt Hermitage. Dengang helt lovligt, men det fortsatte vist også, da det blev forbudt!       

Vine 50-70 kr 

Tanunda ”Matthews Road”, rød... 50,-
rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia
**** (4/5), 
Føtex, indtil torsdag 10.november
Måske marginalt bedre end Yellow Label herover. Tanunda er et ambitiøst familiefirma, og det er gået så stærkt, at huset i dag må hente en stor del af sine druer udefra. Matthew’s Road var en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet’en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  

Spier "Giant Oak" organic, red blend... 50,-

øko, Coastal, Sydafrika (tappet i Danmark)
**** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil lørdag 5.november

De fleste Spier vine er tappet i Danmark og er ok, men ikke inspirerende. Denne er bedre -måske fordi den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil tiltale alle, især måske prisen! 

Baron de Ley Rioja Reserva... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
2018 har jeg endnu ikke smagt. Men vil tro, den er lige så god som forgænger 2017 med bl.a. 92p/JamesSuckling, 90p/WineEnthusiast mv. Og så koster den godt 80 kr i Spanien! 
      En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november
Glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu. 
      La Baume stammer tilbage til 1880, hvor den var en af regionens største vingårde, men ved besøg lægger jeg mest mærke til de australske spor i form af gigantiske tanke med fadkældre, hvor druer fra de over 200 hektar domæne bliver til vin. 

Vine 70-100 kr

Mascota "Unámine", Gran Vino ... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen,´og Kvickly, indtil torsdag 10.november     
Set i 2017, som fik 95p/James Suckling og er meget overbevisende med nuanceret aroma, god dybde og længde. Kraftig, men ikke tung, med fine tanniner under frugt. Perfekt lige nu, men det haster ikke. 
Jeg er glad for alle vinene fra Mascota, både OPI og Mascota -plus topvin Unámine, alle lavet af Rodolfo “Opi” Sadler. Vinen kommer  fra de bedste parceller i det fine Uco, godt 300.000 fl/år. Jeg er totalt enig -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin. 
      Et blend af cabernet-sauvignon (60%) med cabernet-franc (15%) og malbec (25%) med malolaktisk gæring og lagring i nyere eg. Rydberg gav den 5* i Ekstrabladet. 2016 fik 91p/Parker.  

Santa Rita Syrah "Medalla Real"... 79,-

***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 12.november
Santa Rita har stor del af æren for, at Chile en tid var nr 1 vinland i Danmark. Især den billige "120" serie, mens salget af den finere "Kongemedalje" serie (opkaldt efter en markis, der støbte den første mønt i Chile) er mere begrænset. Engang var det en af husets bedste, i dag er den rykket ned i hierarkiet hos huset, der med 45 millioner fl/år er en gigant. 
     Syrah ikke smagt, men kan se, at Parker giver 2015 89p. Vent en magtfuld, fed og rig vin med duft af oliven og solbær. Ganske elegant, ikke en gemmevin. Sebastián Labbé. 100% Limari druer, 97% syrah, 3% viognier, kold maceration, kølig gæring, et år i fransk eg. 

 

Shabo "Aged Sparkling", Ukraine... 79,-

Brut, ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, fra mandag 7/11-onsdag 9.november
Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november
"Aged" betyder lagret -og her vil det sige lavet på den traditionelle Champagne-metode under kontrol fra Champagne vinmager -og det tager 9 måneder og op til 3 år! Ikke smagt, men 5* fra både Vinavisen og Rydberg fra DinVinguide (og Ekstrabladet), der skriver: "5*, 89p. Flot næse med pærer og ferskennoter. Pæn mousse og en fin frugt bagved. Vellavet vin med en fin afslutning".

Offley LBV Port... 79,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17.november

Set i 2015. ”Sent tappet årgang” betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet senere. Egentlig en slags blød Vintage, en temmelig god mørk vin -ikke vintage- som kan nydes nu (eller om nogle år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag. 

Marques de Riscal, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 83,33

6 fl: 500bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10.november

En særdeles interessant pris på en ikonik rødvin, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal sammen med vinmager fra Bordeaux. Vinen koster omkring 150 kr i de fleste lande. 
      Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være helt i top. Giv den 2-4 år. 2017 fik hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin.       
      Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5+ millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... God klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, 2 år i eg + 1 år på flaske før salg. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 11.november

Denne pris er ekstremt lav for en amarone. Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Tilmed er vinen tappet i Classico området, så der er en fair chance for, at vinen trods prisen er ægte. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

l'Ange de Ripeau, St Emilion Grand Cru... 99,95

2020, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.november
Ripeau er et af de historiske Cru Classé slotte i St Émilion, som ligger mellem Cheval-Blanc og Corbin. 
      Vinen er tæt på Pomerol, men ofte lidt fastere, gr mere cabernet (35%) som supplement til 65% merlot. l'Ange er en 2.vin, måske identisk med Tour de Ripeau, den normale 2.vin, som har fået pæne noter i nyere årgange (omkring 90p/100). 
      Årgang 2020 var en svær årgang med vådt forår og tør sommer, men Ripeau fik perfekt modne druer, der bliver til vin i perfekte kældre. Desværre ikke smagt, men jeg venter en mørk, fyldig vin, ret stærk (op mod 14%) med overdådig frugt og lang smag, som er lidt af et fund til 100 kr. 

Vine over 100 kr

Corte Manara, Amarone Valpolicella... 149,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.november
For mig den fineste Amarone fra Salling og ganske overbevisende. Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16 %), med koncentreret bær, ganske elegant, meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften. 2015 og 16 fik 90p/Falstaff. 2016 fik 92p/Parke
      Vingården Manara er familieejet siden 1950, men begyndte først at tappe selv i 1990erne. Den  ledes af 3 brødre og ejer 12 hektar i Classico. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i 40-60 dage før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år.    

Guigal Gigondas... 149,-

***** (5/5), Bilkaindtil  torsdag 17.november

Jeg kender ikke årgang, men Bilka (og Føtex) køber meget vin hos Philipson, som har den flote 2016, bl.a. 92p/Spectator. Næppe bedre end f.eks. Roc des Dentelles fra Brugsen eller l'Oiselet Vacqueyras, som du på tilbud kan få til 100-130 kr. Men navnet Guigal sikrer lige en tier mere i pris. Vinen skal være fadlagret i 2 år -og det giver en bredde til den kraftige smag. Men husk -vinen er ikke fra egne marker, men købt ind som vin eller druer, en del dog fra samme kilder som i 1960erne. Det sikrer stabilitet. 

Chateauneuf du Pape Roger Sabon... 199,95
2020 Olivets, ***** (5/5) Meny, indtil 10.november
92-94p/Parker: ”Very flattering to taste... 2020... Olivets boasts layered, nuanced aromas of fresh flowers and ripe raspberries. Full-bodied and rich, yet silky, this blend of 80% Grenache, 10% Cinsault and 10% Syrah finishes long, with just a touch of warmth. Delicious CdP for early drinking.”
      Jeg har en svaghed for denne vin, da den var en af de første store Neuf vine, jeg smagte i 70erne (mener det var 1967, men det er snart 50 år siden!). Men vinen havde en anden, mere klassisk etiket end denne (for mig) lidt ferske etiket. Men en flot vin nu -frugt- eller om 3-5 år, for længde og bouquet.