Søg i 1200 opslag:

10/11/2022

Bordeaux og Baby-Barolo er superkøb

Som prisbevidst vinelsker glæder jeg mig over, at du til blot 45 kr kan få en klassisk Bordeaux fra slot ejet af samme familie i over 400 år. Til blot 45 kr. 

Men det er også lidt skræmmende og måske et tegn på, at Corona-, Putin- og andre kriser har ramt salget af vin i bl.a. Frankrig hårdt.  

      Discount kæderne har kronede dage, især Netto og Coop's Fakta og 365, mens jeg ikke har registreret gode køb i Rema1000 og Lidl denne uge. 

     Men så kan du glæde dig over Baron de Ley's fine Gran Reserva til 79 og den herlige "Baby-Barolo" Ruja i Netto. Tilbud i Netto gælder fra lørdag, i Fakta og Coop-365 fra i dag, bl.a. den gode Indomita Gran Reserva til blot 39 kr. 

Bedste KØB: Bouteilley Côtes de Bordeaux - Gemma "Ruja" Langhe - Baron de Ley Rioja Gran Reserva - Indomita Gran Reserva rød/hvid 
Godt KØB: Undivided Pinot Noir + Chardonnay - Blaignan Medoc - Wolf Blass rød/hvid/brus - Johnie Walker Black Label 12 år 

Château Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-

2019, bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 16.november 

En af Faktas gode, faste vine, som er meget anderledes end tidens sødlige syditalienere! Ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux, god frugt og middelfyldig, rank smag med ikke ringe elegance. Lidt tilbageholdende, men god til mad i dag -og bliver bedre med endnu et par år på langs. 

       Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er op mod 100 kr (WineSearcher). 
     Årgang kan variere, men er 2019 i min lokale Fakta, en stor årgang med fyldige, afrundede vine med ret indbydende frugt. 

      Foto: Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er særdeles rimelig. Slottet ligger blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Oc, Frankrig, godt KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 16.november

På de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!

Fakta har tilbud på et par vine, jeg ikke kender, men som måske kan appellere til dig. Der er en Alfredo Primitivo til 45 (kunne fås til 35 tidligere i år) og Bacca Nera til 45 (som jeg heller ikke har smagt). 

Gemma "Ruja", Langhe... 69,-

nebbiolo, bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 18.november

En ”Barolo Junior” fra Gemma, en privat vingård i Barolo. Den er god, synes jeg. Middeldyb, fin aroma af hindbær og læder, middel fylde, markante tanniner og tørhed, men egentlig pænt rund i eftersmagen -men udpræget en vin til mad. 
      Ruja er en skråning i selve Barolo. Vinen sælges dog som Langhe, ikke Barolo. Navnet Barolo kræver dog 3 års lagring (heraf 2 år i eg), mens Ruja kun er lagret et år (tilmed ser kun 30% af vinen eg) og derfor sælges som Langhe, som Barolo er del af. Men vinen har god frugt og charme -især til mad- men ikke topkøb, når du med mellemrum ser Barolo til 99-109. 
      Gemma er en privat vingård i Barolo, som har 26 hektar vin, men også køber vin udefra. Vingården ledes af sønnen Luigi, men ejes af faderen Silvano Piacentini, som står bag vine som le Arche og mange andre.  Foto viser husets gamle vingård -i dag laves vinen i moderne kælder uden for byen. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 18.november
Set i 2015. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2015 fik 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. Både 2014 og 2015 fik 91p/Tim Atkin. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 40,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonBrus pinot noir-chardonnay, Australien
Godt KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 18.november
Helt uskadelig vin, som i længden virker lidt kedelig. Rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 
      Brus på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. 

Blaignan, Médoc... 79,-

Godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 18.november

Hidtil set i 2015, en rigtig god vin med 91p/WineEnthusiast: "Intense and rich, this is an opulent, concentrated wine. Powerful, dense and packed with black fruits, this shows solid aging potential. The tannins are already integrating with the generous berry fruits and the acidity, to give an impressive wine. Drink from 2024"
      Sælges til Salling-gruppen af Philipson, som mener Blaignan ligger i nabokommune til Saint Estèphe. Men faktisk skal man gennem Ordonnac, St.Germain og St.Seurin, før man efter et minimum af 5 kilometer kommer til den nordligste del af St.Estèphe. Ejendommen er stor (100 hektar). Jorden er ler/kalk, ikke det varmere grus, som dræner vinstokken bedst. Derfor er præget af merlot (50%), som modner bedre på den ret kolde jordbund end cabernet (50%). 2015 har også fået guldmedalje i Paris. 

 

Indomita, Gran Reserva rød/hvid... 39,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 16.november

Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
        Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin. 

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lager til 36 millioner flasker! Huset startede i 2006 og ejes af Bethia.

Casa Agnese, Merlot "Passione"... 35,- 

øko** (2/5), Coop365, indtil torsdag 16.november
Jeg har aldrig smagt denne vin, men Vinavisen har givet den 5* med ordene: "Svært at fatte, at man kan lave en så god økologisk rødvin til 35 kr. Den er lidt enkel, men der er god frugt og krydring, sødme og syre, alt i god harmoni."  Skal have "let sødme", og det er ikke min smag. En anden "Passione" fra Agnese har 10 g/l. 
      Coop365 tilbyder også Finca las Moras chardonnay (35, 3*), kun smagt én gang, en middelvin i enhver henseende. Også set som rosé, som skal være sødlig, hvis det tiltaler nogle. 

Johnie Walker Black Label "12 år" ... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 18.november

Dette supertilbud på den sorte Johnie vandrer rundt mellem kæderne, i denne uge Netto. Men mangler du whisky, er denne 12-årige whisky er topkøb sammenlignet med næsten al anden whisky.  Rig aroma, fylde og længde. Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år. En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeeret af Sara Paretsky.