Søg i 1200 opslag:

29/11/2022

Føtex: Den "noble" vin er topkøb lige som årgangsPort!

Italien er vinland nr 1 i Danmark, men langt det meste kommer fra det varme syd med vine, som en del såkaldte kendere kalder sødsuppevine. Og det er en skam, når du kan få en klassisk Vino Nobile til 62,50 -tilmed en Riserva! 

Føtex har igen et par topkøb i denne uge. Vino Nobile Riserva smager meget anderledes end de marmelade'agtige Amarone-kopier, men læg mærke til dybden i aroma og længden i smagen -og se så prisen: 62,50!

     Men prøv også 2009 Menéres Port (75 kr) og gem Montgras "De Vine" til en god hverdagsvin. 

     Bagefter kan du gå i Bilka efter en sort Johnie Walker 12 år (139). Modsat Conquistador rommen er denne whisky lagret 12 år, mens denne rom ærligt siger at "De ældste dele af denne rom er lagret 15 år". Men mon ikke det kun er 1% af indholdet?

Bedste KØB: Vino Nobile Riserva - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Menéres 2009 colheita Port - Johnie Walker 12 år whisky
Godt KØB: Macon Azé "la Burgondie" - Le Arche rød/hvid/rosé - Amarone "le Arche" - Ballantine's Scotch Whisky - Tanqueray Dry Gin - Stoli vodka

Vino Nobile Riserva, kr/fl v 2: 62,50

2 fl: 125, Poggio Stella, Montepulciano
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 8. december
Denne vin kommer fra kooperativet "Vecchia Cantina", som jeg smagte jævnligt i min ungdom, men kun få gange siden. Vinene er sjældent i top, men noget er sket -og deres vine er mindre rustikke og har fået mere aroma end ældre årgange. Set i 2017, der burde være rigtig god. 
      Poggio Stella skal være et udvalg af de bedste druer, som (smagt i 2015) er en ganske imponerende vin, dybt farvet, intens aroma, fast, kraftig, men poleret, mindre rustik end ældre årgange. Riserva lagres 2 år i store egefade, noget mere end den "normale" (og gode) Nobile. 2015 har fået 90p fra Falstaff og WineCritic samt 91p fra CellarTracker. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 36,50 

6 fl: 219, Rød cabernet, merlot, pinot noir eller zinfandel, hvis chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile 
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 8. december
Montgras leverer god Chile vin, men Reserva er lidt for tæt på basisvinene ti lat være i top. "De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke meget mere. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 36,50 kr. Trods tekst på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 
       Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.

Macon Azé "la Burgondie"... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 8.december
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. 
      Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. For 4 år siden smagte jeg Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen.


Le Arche rød/hvid/rosé, kr/fkl v 2: 37,50

2 fl: 75, rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garda garganega-pinot grigio, rosé Bardolino, Italia

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 8.december

Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Foretrækker den letbenede, men rent//frugtige Bardolino, en herlig sommervin. Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") er typisk let, tør, ren og neutral, men ren og frisk
Til samme pris Banrock Station Reserve (2 fl. 75, 2-3*). Rød og hvid er begge helt ok, men lidt kønsløse.  

Tofterup, Ribera del Duero eller Yecla... 75,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8..december

De danske brødre Tofterup har fået et fint ry for deres Trenza vine, men har nu udvidet med mere daglige vine som disse, som hentes i kældre rundt om i Spanien -akkurat som storebror David (t.v.) gjorde i sine år som vinmager for Hammeken, et af de største dansk-ejede vinhuse- mens lillebror Jonas (t.h.) som første og eneste dansker tog en Master of Wine (MW) titel. 
      Selvom huset ligger i Denia nord for Alicante, hentes vinene i andre områder. 

      Ribera del Duero er ikke smagt , men andre roser vinen, der laves af gamle vinstokke (80 år, loves der) og får en kølig gæring for at kunne nydes ung. 20% af vinen lagrer i små egefade. Vinen ligner nok Hammekens vin fra samme område (Altamar), som David lavede i flere år.  
      Har egentlig mere fidus til Yecla, der laves på den fine monastréll drue (formentlig i Castaño kælderen, som Davis kedner godt fra Hammeken dagene) -og som du kender fra Hécula vinen! En flot vin med indbydende frugt og blød kraft. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 105,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 8.december 
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som jeg finder vammel efter det første glas! Men prisen er ok. 

Meneres 2009 Colheita Port, 50cl... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 8.december

Den smukke flaske holder 50 cl, en perfekt størrelse i disse corona-tider, dvs. 8-10 glas god tawny med rig bouquet af fersken og anden frugt, god fylde, pæn eftersmag med lidt nødder.
     Menéres er et mærke fra Maynard, del af Baron de Vilar, stiftet af familien van Zeller, kendt fra Quinta do Noval, som de solgte til den franske forsikringsgigant, AXA (også Pichon-Baron mv). 
      Vilar (baron-titlen kommer fra et medlem af familien, som har boet her i 15 generationer) har et fint ry især for deres colheitas, som også er meget fine, men for mig ikke helt i top, desværre.

      Men stadig meget bedre køb end Pégo Portvinene i Rema1000, hvor du skal af med 100 kr for 50 cl Port af samme kvalitet. 
      Et mindre godt køb er Menéres Rosé Port (75, 2*, 50cl). Pink Port er normalt noget af det billigste, du kan få, og alligevel sjældent prisen værd.  

Ballantine's Scotch Whisky, Blend... 95,-
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 8.december  
Ballantine er et malt/grain blend i en blid, let sødlig let stil og så elsker jeg den hyggelige etiket! 


Johnie Walker Black Label "12 år" ... 139,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.december 

Dette supertilbud på den sorte Johnie vandrer rundt mellem kæderne, i denne uge Bilka (og Føtex, hvor prisen dog er 159, stadig topkøb). Men mangler du whisky, er denne 12-årige whisky er topkøb sammenlignet med næsten al anden whisky.  Rig aroma, fylde og længde. Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år. En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeeret af Sara Paretsky. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.december 

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 

       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den som andre fancy ginmærker i Skotland -helt ok, da London Gin må destilleres overalt (også i Danmark), blot den er tør. Falstaff giver den 91p/100. 

Bilka tilbyder også Stolichnaya vodka (79, 3* + godt køb), som ikke er russisk længere, men destilleret i Letland af et firma med hovedsæde i skattelyet Luxembourg. Men ejet af ex-russisk oligark. 

Ron Conquistador XO... 149,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 1.december
Denne rom kommer fra Juuls vinhandel, som er storleverandør af især rom til mange supermarkeder. Den er et af deres egne mærker (gennem firmaet Convino), som hentes på forskellige karibiske øer. Denne rom er et blend af ung og ældre rom, så hvis der står 10 eller 15 på etiketten, er det alderen på den ældste rom, ikke den yngste (som det er tilfældet med f.eks. Johnie herover! 
      Ikke smagt, men har smagt lignende rom (fra Aldi), en letbenet ret sød rom med lidt citrus og karamel fra sukkerrørene. Ikke min smag!