Søg i 1200 opslag:

24/11/2022

Black Weekend og andet gøgl!

I USA er der lange køer foran butikkerne, som benytter fredagen før Thanksgiving middagen til at få ryddet hylderne til julevarerne -og sætter dem drastisk ned. 
Sådan er Black Friday ikke i Danmark, hvor jeg har svært ved at se andet end normale gode tilbud (som stadig er gode!). 

Så jeg skal ikke ud og købe stort ind i denne weekend (for i Danmark er det ikke kun én dag, end ikke én weekend, men ofte en hel uge elelr endog måned!).

      Bilka har 40% på fransk vin indtil søndag. På normalprisen, dvs. det gælder ikke halvdelen af kædens vine, der er på "Skarp Pris" o.l. Men der er stadig et par gode tilbud.   

Bedste KØB: Grands Champs Bordeaux* - Gamay Georges Duboeuf* - Gravieres de Marsac Margaux* - Gemma Barolo

Godt KØB: Jamelles "Minimalist" 0 svovl* - Tanunda Matthew's Road - OP Anderson

*: Bilka -40% på nomalpris på fransk vin fredag-søndag 25-27.november. 

Chateau Grands Champs, Bordeaux... 34,35*

2019, Bedste KØB + **** (4/5), Bilkakun fredag-søndag 25-27/11 (57,25 -40%) 

Kan du få drikbar vin til 30? Ja, denne er endda god! Vinen er mørk, ganske kraftig, lidt rustik, fast og pænt lang -en typisk Bordeaux, men uden det grønne, som i 90erne gjorde Bordeaux så trist at drikke. God madvin nu, måske blødere om 2-3 år. Slottet ligger i Sainte Foy øst for St Émilion og syd for Bergerac. Vinen er tappet af det gode hus Ginestet. 

Gamay, Georges Duboeuf... 35,10*

Bedste KØB + **** (4/5),  Bilkakun fredag-søndag 25-27/11 (58,50 -40%) 

Duboeuf er suverænt det største hus for Beaujolais på godt og ondt. Denne vin er lavet på samme gamay drue. Så tæt på Beaujolais, du kan komme, med herlig frugt og blød fylde med endnu mere frugt -til utrolig lav pris. 
      Druerne kommer formentlig ikke fra Beaujolais, men måske det lidt lunere Gaillac. Man kunne få den tanke, at det må være fristende at blande en smule af denne vin i hans Beaujolais-vine, hmmm! Men nyd denne vin, som er herlig og lidt af et fund til denne pris. 
      Er prisen for lav? Ja, for du skal betale 20-25 kr mere for en dansktappet Maison de Chêne, p.t. på "tilbud" til 50 (6 fl. 299). 

      Jeg er usikker på normalprisen, men prøv også Grand Vin de St Emilion Grand Cru (set i 2016, som stod til 157,25 "normalt", dvs. tilbud under 100. Tappet på ejendom. 
      Til gengæld vil jeg ikke købe den ellers gode Plan de Dieu Rhone fra Bessac. Sikkert god, men ikke godt køb til 64,80 (når du kunne få den til 50-60 sidste år (og til 59 i Brugsen indtil 17/11).  

Les Jamelles "Minimalist" 0 svovl... 63,-*

Godt KØB + **** (4/5), Bilkakun fredag-søndag 25-27/11 (105 -40%) 

Et klassisk grenache/syrah Rhone blend fra Sydfrankrig -men skiller sig ud ved at være helt uden tilsat svovl. 

      Meget rig frugt, åben og indbydende, let krydret, blød fylde og pæn længde -lige til at drikke nu.
      Jamelles vinene er pleasere, men ikke uden personlighed.  At få den som naturvin, dvs. uden svovl, giver vinen lidt mere frugt -men kræver også at du lige checker tappedato. Vinen skal ikke gemmes, da den mangler svovlen, som tillader længere modning på flaske. 
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

Gravieres de Marsac 2015, Margaux ... 116,70*

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkakun fredag-søndag 25-27/11 (194,50 -40%) 

2.vin fra La Tour de Mons, et rigtigt godt slot i det nordlige Margaux, som leverer nogle af Bordeaux' bedste vine. Dyb farve,  forfinet duft, men med fylde. Smagt i 2014, men nu fås 2015, en bedre årgang. Og måske endda i 2018? En flot vin til særdeles rimelgi pris. 

Tanunda "Matthews Road", rød... 59,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.december

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men eer vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  Tæt på topkøb! 


Gemma Barolo, kr/fl v 3: 99,67

3 fl: 299, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.december
Set i 2018, som er meget bedre for Barolo end den ellers undervurderede 2017. Trods regn i juni blev vejret tæt på idéelt med lune dage og kølige nætter. 
      Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*/5, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af italiensk vin. Huset ejer efterhånden 25 hektar i Barolo, hvoraf 65% er plantet med nebbiolo. Desuden købes vin ind udefra. 

O.P.Anderson Original aquavit... 89,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.december
Original, økologisk -ofte kaldt "Prima" ("1ma" på etiketten). En rigtig god snaps med 92p/100 i Rydbergs test i Ekstrabladet, lige efter vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og samme karakter som Aalborg Nordguld og et par andre. 
     Snapsen er svensk, så du vi måske vælge Gammel Dansk Bitter Dram til samem pris (89, 3*). Jeg bør dog nævne, at Gammel Dansk trods navnet er destilleret i Norge (akkurat som Rød Aalborg). Sådan er det at få storkapitalen ind over nationalklenodier!