Søg i 1200 opslag:

12/11/2022

Ugens Top 25: Spændende vine og superkøb!

At vælge de bedste vinkøb i denne uge var et mareridt. Der var også alt for mange -og alt for gode- tilbud, så jeg var tæt på stress. Og så kom Irma i 11.ime med uhyggeligt gode tilbud og spændende og anderledes vine. 

Det er ikke sjovt. Men det lykkedes -men det betød, at alle tilbud fra Meny, Rema1000, Lidl og et par andre røg ud.

Men håber du kan lide vinene... 
N.B: Vinene er udvalgt fra godt 150 aktuelle vintilbud -disse vine er ganske enkelt ugens bedste.  
Vinene er alle tappet tæt på vingården, om andet ikke er anført (typisk tapning i Danmark). 

Vine under 50 kr

Hardy's Crest rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil 17.november

Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 33 kr dog et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap! Fås også i 3 liter box (139 indtil 31/12),   men jeg går til hver en tid med glasflasken, som smager bedre og (uåbnet) holder længere.  


Spier "Title Deed", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 17.november

Kraftig, med ganske nydelig frugt med bær og krydderi, middel længde med lidt syre. Vinen er et typisk Bordeaux-blend med merlot dominans + cabernet, malbec og petit verdot.  Den hævdes at være lagret 13-17 måneder i eg, men der virker utroligt til denne pris.
      Spier's polerede, kommercielle vine er mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Denne har lidt mere dybde end den mere daglige Signature -uden at kunne matche Gables og "5" herunder. Men superb til 33 kr! Etiketten er domineret af en bid af dokumentet, der viser, at Spier er grundlagt 1692. Tappet af Globus Vin. 

Rocca Ventosa, Abruzzo, kr/fl v 6: 37,-

6 fl 222, rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 17.november

En mørk, fyldig og afrundet vin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke end de floder af billig Ripamarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med lidt frugt, mens den hvide er neutral og tør (men ikke smagt). 
      Druen er montepulciano, som formentlig engang har stjålet navnet fra den smukke by Montepulciano (hvor vinen laves af prugnolo). Tollo er stort kooperativ, ofte med god vin.

 

Indomita, Gran Reserva rød/hvid... 39,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
**** (4/5), Coop365, indtil onsdag 16.november

Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
        Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin. 

Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 2: 39,50

2 fl: 79Bedste KØB + **** (4/5) Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 23.november

En naturvin af økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante. Her ligger Luzón med en hypermoderne kælder og en hygiejne så god, at denne vin kan tappes helt uden tilsat svovl.  

      Vinen er ung (2020 eller 2021) uden svovl tilsat, uden lagring i eg eller andet, der kan skjule frugten og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre

Condado de Teón, Ribera del Duero, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, Bedste KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 24.november

Laudrup sælger mest denne vin til supermarkeder (du kan stadig finde den gode crianza til omkring 60 kr i nogle brugser). har ikke smagt denne unge vin, men vil tro, at den også er god -mere frugtig, saftig og ganske charmerende, som en ung Duero vin ofte er. Og så er det en lav pris for Duero! 

Château Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-

2019, bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 16.november 
Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er op mod 100 kr (WineSearcher). Ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux, god frugt og middelfyldig, rank smag med ikke ringe elegance. Lidt tilbageholdende, men god til mad i dag -og bliver bedre med endnu et par år på langs. 
     Årgang er 2019 i min lokale Fakta, en stor årgang med fyldige, afrundede vine med ret indbydende frugt. 
      Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er særdeles rimelig. Slottet ligger blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. 

Cotes du Rhone Pierre-Henri Morel, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99 bedste KØB + **** (4/5), Irma og coop.dkindtionsdag 23.november

Set i 2020/21. Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's vinhus i det sydlige Rhone. Lillebror til "Village" Signargues. Nok lidt lettere og med god bærfrugt og bløde syrer. 
       Ej smagt, men til 49,50 er den bedste køb -uanset smagen! Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder! 

La Pierrière, Castillon, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, 2019 Bordeaux (i trækasse)
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 24.november

91p/WineEnthusiast. En flot Bordeaux i typisk St Émilion stil, dvs. præget af kraft og fylde fra merlot (og 14,5% alkohol), mens smagen er afrundet og pænt lang (nyd nu for frugt eller gem 3-4 år).        

      I længden bliver du nok lidt træt af trækasser og vil hellere have pap! Men så skal du til en anden forhandler og betale 100-150 (godt nok med navnet Haut la Pierrière og årgang 2018). Men samme ejer og nok identisk vin, og jeg vil hellere drikke 2019! 
      Slottet ligner naboen St.Émilion (80% merlot) ligner. De ældste dele af slottet er fra 1100-tallet og har overlevet bl.a. det lokale slag, hvor den franske konge i 1453 endegyldigt smed England ud af Frankrig efter 100 års krig. Siden 1600 tallet har slottet tilhørt familien Marcillac, som gør det rigtig godt. 

Vine 50-70 kr

Fontanafredda rød/hvid/sød Moscato.... 50,- 

Rød Barbera d'Alba eller Barbera Organic, hvid Chardonnay, sød Moscato d'Asti frizzante
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 17.november

Alle meget flotte vine til 50 kr, moderne udgaver af klassisk Piemonte! Den røde barbera (Alba) har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. Perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2020 er lige så god. 
      Den økologiske barbera er mere frugtig i næse og mund, letløbende i god daglig stil, nydes kælderkold. Den har Piemonte (DOP). 
      Hvid chardonnay (Langhe DOP) er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. Knap så glad for 2020, men det var nok flasken, for kan se, at dygtige Rydberg i Ekstrabladet har den som Ugens bedste + 5*. 
      Moscato d'Asti er meget frugtig, med fint lille brus, som balancerer sødmen fint. 2021 får 5* i Vinavisen. 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil 17.november
Rød cabernet-sauvignon eller malbec 2018, hvid chardonnayrosé malbec 2020  
Pris er lav for så god en vin! 2018 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 89p i Decanter Rosé laves af malbec, '2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat. 
      2020 chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 


Baron de Ley Rioja Reserva... 59,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24.november
2018 har jeg endnu ikke smagt. Men vil tro, den er lige så god som forgænger 2017 med bl.a. 92p/JamesSuckling, 90p/WineEnthusiast mv. Og så koster den godt 80 kr i Spanien! 

      En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 
P.S: Du kan i Netto få Ley Gran Reserva (79, 5*), men drikker faktisk lige så gerne den normale Reserva.

Visan "Obéron", Rhône Villages... 59,-

økologisk, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

Set i 2020. En magtfuld, afrundet vin med masser af provencalsk krydderi. Lidt bondsk i sin styrke og varme -meget egnet til en gryderet på en kølig efterårsdag! 
      Visan er (som Plan-de-Dieu) en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône, med eller uden "Villages". Vinen gror lidt højere end naboer som Cairanne og Rasteau (og Plan de Dieu), så vinen vil ofte have lidt mere kant -og det klæder den.  

Finca Bacara "3015" monastrell, kr/fl v 2: 64,50

øko, 2 fl: 129, Jumilla Spanien
**** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 16.november
En rigtig god Jumilla -ganske frugtig med lidt krydderi, middelfyldig, pænt lang, god balance -perfekt til en gryderet serveret kælderkold. 2020 får 90p/WineEnthusiast. 
      Bacara ligger i Jumilla mellem Murcia og Alicante. Vi er 900 meter over havet, men med varme dage og kølige nætter. Kælderen er ret lille, ganske ny og hypermoderne, baseret på eget domæne. 

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,-

2014,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

Kendere i Italien priser de "smukke" tanniner i den ”sakramentale” vin på den ”hellige” drue Sagrantino, men vinen er ikke topsælger! Tanninerne gør vinen superb til mad, og du vil måske give vinen 10* (10 af 5), mens din nabo har tomlen nedad med 0*/5. Vinen har en læderagtig tannisk Barolo’agtig smag, men dog med lidt mere varme -og til alt held kan du stadig ældre årgange! 2014 har Mundus Gold, men ser stadig ofte 2013 med 4*/Vinbladet. 

Gemma "Ruja", Langhe... 69,-

nebbiolo, **** (4/5), Netto, indtil fredag 18.november

En ”Barolo Junior” fra Gemma, en privat vingård i Barolo. Den er god, synes jeg. Middeldyb, fin aroma af hindbær og læder, middel fylde, markante tanniner og tørhed, men egentlig pænt rund i eftersmagen -men udpræget en vin til mad. 
      Ruja er en skråning i selve Barolo. Vinen sælges dog som Langhe, ikke Barolo. Navnet Barolo kræver dog 3 års lagring (heraf 2 år i eg), mens Ruja kun er lagret et år (tilmed ser kun 30% af vinen eg) og derfor sælges som Langhe, som Barolo er del af. Men vinen har god frugt og charme -især til mad- men ikke topkøb, når du med mellemrum ser Barolo til 99-109. 

Vine 70-99 kr

Spier "21 Gables" pinotage, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Set i 2016. "21 Gables" er en af de bedste fra Coop's sydafrikanske leverandør. Prisen er meget lav (international pris over 200!). 
      Pinotage har 6-7 år bag sig og bør nok nydes nu. Vinen har navn efter de 21 gavle -meget smukke hollandsk inspirerede gavle- der er på bygningen. 2016 fik 93p/Tim Atkin (for 4 år siden) + 5* af Rydberg i Ekstrabladet (i 2020). Vinen er moden nu og bør nydes inden for et par år. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 79,-

Rød 5 Bordeaux-blend (5 druer), hvid 2 (sauvignon/semillon), Sydafrika
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Rød 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. Tim Atkin giver 91p 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet.
     Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier og viser, hvad vingården kan med at levere vine med fine nuancer i duft og smag. 

Rioja Bordón, Gran Reserva, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.november

Huset var lidt i krise i 1970erne, men er kommet tilbage i god form, ikke mindst med denne flotte "Gran": Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -en ganske flot traditionel Rioja. Set i 2011 (ej smagt), som har fået bl.a. 92p/TimAtkin og 93p/Andreas Larsson (sommelier, der blev vinkritiker).       

      Vinen laves de klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena, druer og vin indkøbt fra alle Riojas regioner. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og en tid på flaske. 

      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en Rioja-folk -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 

Montagny "la Burgondie", kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159. Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.november

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor en meget lille høst i 2021 har presset prisen på Bourgogne ud over al rimelighed. Al vin kan sælges (også den dårlige, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny er en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon, som kan levere vin, som kan være en habil erstatning for Meursault (som ikke fås under 250 og vil ofte koste 400+). Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. 

Labat 2018, Haut Médoc, kr/fl v 2: 83,17

6 fl: 499, bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 23.november

Labat er del af det fine Caronne Sainte Gemme, men historisk har vinene ofte været identiske -og jeg vil til hver en tid foretrække denne flotte 2018 for den lidt træge 2013 Caronne, du stadig kan finde i Irmas butikker (129-179!). Labat 2018 er en klassisk flot vin, kraftig, fast, med rig frugt og god længde -faktisk flot nu efter 4 år, men det haster ikke. Kan se, at en fornuftig kritiker har givet vinen 92p/100.  


Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 89,-

Bedste KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. Begge har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 
      2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg giver 2016 5*, mens Parker svinger sig op på 92p.       
      2019 Carmenère er for mig. 93p/Parker. Stadig ung, men magtfuld, fed og rig, med fine nuancer i duift og smag.  

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 99,-

2018 Riserva, Italien

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtionsdag 23.november

2018 var Ugens Bedste i Ekstrabladet, med 6*: 

"En fremragende repræsentant for de adstadige sangiovese-vine. Her er en fløjlsblød, dyb men juicy version, der altid... står fuldkommen drikkeklar uden at gå på kompromis med klasse, stil og umiskendelig toscansk smag. Prisen er uhørt for den slags vin, også på en hverdag.” Jeg vil give den 2-3 år endnu og den kan gemmes i 10+ år. 2018 fik 93p/Spectator.

Vine over 100 kr

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 169,-*

*: kræver Føtex-app***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24. november 

Brut er en god Champagne, som har lidt raffinement, elegance og længde. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
¨      Jeg har gode minder om Jackie, som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 


Champagne Joseph Perrier "Vintage 2009"... 299,-

***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 23.november
Sidste år  var Joseph Perriers Vintage et topkøb, men ny højere pris (449) købelysten helt. Men nu er prisen igen meget attraktiv -en 13 år gammel Champagne i fineste form. Den ny 2009 Vintage er langt bedre køb end den uforskammet dyre Victoria (449). Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år. '09 ikke smagt, men får 5* af Rydberg: 
      ”Flot expressiv næse. Kompleks med dybde og personlighed. Oxidative sherrynoter, uden at det bliver for meget. Renhed i frugten og smæk. Flot champagne til prisen.”