Søg i 1200 opslag:

03/11/2022

En stor Chile, en god Chile og en herlig argentiner...

Du kan få Santa Rita's fine Medalla Real i Lidl, mens Netto brillerer både med Righetti's ganske ok amarone og den herlige Pure fra Trapiche. En god uge for discount markederne! 

Og så bør jeg også nævner en rigtig god pris på Casillero del Diablo's Red Blend (35 kr!) og for os, der holder af Bourgogne, Undivided, som faktisk leverer rigtig meget vin til 50 kr. 

Bedste KØB: Amarone Classico Righetti - Trapiche "Pure" rød/hvid - Casillero del Diablo "Red Blend" -  Santa Rita Syrah "Medalla Real"
Godt KØB: Aliwen reserva rød/hvid/rosé - Fresca Moscato frizzante pink/hvid - Gemma Asti Spumante - O-Organic rød, hvid, rosé - Indomita rød/hvid/rosé - Undivided Pinot Noir + ChardonnayDoppio Selone Puglia - Faustino V, Rioja Reserva

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 11.november


Denne pris er ekstremt lav for en amarone. Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Tilmed er vinen tappet i Classico området, så der er en fair chance for, at vinen trods prisen er ægte. 

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Trapiche "Pure" rød/hvid... 45,-

Rød malbec, hvid sauvignon og rosé "Pure", Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 11.november

"Pure" er ren, gæret druevin uden egelagring, som kommer fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  

      Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -20201 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff. Imponerende i denne prisklasse. 

      Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. Både hvid og rosé er begge topkøb til 45. 

Aliwen reserva rød/hvid/rosé... 45,-

cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 11.november

Ligefrem vin med god frugt, afrundet smag og pæn friskhed. Cabernet er ganske god med fylde og pæn længde og pæne nuancer i aroma, carmenère flot for en svær drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men god friskhed og aroma, trods opvæksten i det lune Maipo. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb.
     
Aliwen er indiansk mapucho sprog for ”Helligt Træ”, som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha.

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 11.november

Dyrere end Fresca, men også den ægte vare fra Asti med fuldt brus, men især en meget finere aroma. Dens sødme og lave alkohol (ca. 6%) gør den egnet til et glas i utide, gerne med frisk frugt eller måske en æbletærte.  Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. Check tappedato, da vinen skal nydes ung -helst inden for 6-12 måneder.


Fresca Moscato frizzante pink/hvid... 27,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 11.november

Prisen er faktisk mistænkeligt lav, og vinen ikke smagt, men vover alligevel: du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der er en masse moscato omkring València. 

Santa Rita Syrah "Medalla Real"... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 12.november
Santa Rita har stor del af æren for, at Chile en tid var nr 1 vinland i Danmark. Især den billige "120" serie, mens salget af den finere "Kongemedalje" serie (opkaldt efter en markis, der støbte den første mønt i Chile) er mere begrænset. Engang var det en af husets bedste, i dag er den rykket ned i hierarkiet hos huset, der med 45 millioner fl/år er en gigant. 
     Syrah ikke smagt, men kan se, at Parker giver 2015 89p. Vent en magtfuld, fed og rig vin med duft af oliven og solbær. Ganske elegant, ikke en gemmevin. Sebastián Labbé. 100% Limari druer, 97% syrah, 3% viognier, kold maceration, kølig gæring, et år i fransk eg. 

Doppio Selone, Puglia... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 12.november
Primitivo di Manduria eller cabernet-zinfandelPrimitivo'en var helt ok i sin fuldblodige, overmodne stil. Eftersmagen var tør, frugten ren, om end noget marmeladeagtig. Cabernet-zinfandel er ikke smagt, men skal være let sødlig, så den undgik jeg. Vinene er tappet i Puglia, altid et plus. Til gengæld er flaskerne sindssygt tunge -vægt som en magnum. Dyrt i olie med at køre den hele vejen fra hælen af Italien! 

O.P.Anderson Original aquavit... 89,-

**** (4/5), Lidl, indtil lørdag 12.november

økologisk, 40%. Vi nærmer os sæsonen for julefrokost, så der kommer masser af tilbud på snaps, bl.a. denne med kælenavnet "Prima" (ordet før aquavit på etiket), en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet fik hhv. 92p/100 -dvs. lige efter vinderne Aalborg Jul og O.P. Jul- og samme karakter som Aalborg Nordguld og et par andre. 

Bedste KØB + **** (4/5), Fakta og Coop365, indtil onsdag 9.november

En superpris på denne ganske udmærkede Chile vin. 70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. Kommer fra Rapel, del af Central valley. 
       Concha y Toro er Chile's største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop's kæder (Emiliana i Irma, Fetzer i Fakta, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo. Foto: Concha y Toros hovedsæde i Santiago.

      Du kan også i Fakta og Coop365 finde Shabo fra Ukraine, rød cabernet, hvid chardonnay, tør brus (59, 3-4*), som du bør købe for solidaritetens skyld om ikke for smagen, som dog er meget fornuftig til prisen. Brusvinen er måske bedst, med ren, tør smag og god friskhed. 

O-Organic, rød, hvid, rosé... 39,- 

økogodt KØB + *** (3/5), Fakta og Coop365, indtil onsdag 9.november 
Den hvide sauvignon er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til. Billig carmenère er næsten aldrig god. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop's andre butikker. 

Indomita, rød/hvid/rosé... 35,-

Cabernet-sauvignon rød eller rosé, pinot noir, sauvignon blanc, Chile

Godt KØB + *** (3/5), Fakta og Coop365, indtil onsdag 9.november 

Rød pinot noir har jeg ikke smagt, men formentlig en blid, letbenet vin med vag hindbærduft -undgår som regel billig pinot, især fra "Den ny Verden". Så kom ikke og sig, at jeg er fordomsfuld! 
      En basisvin fra et stort, godt firma i Chile, som laver vin som på fabrik, men med vist talent. De røde  cabernet er god til prisen, men den hvide sauvignon er bedre -rig aroma og ren, tør smag med lidt citrus og hav -og den lyserøde cabernet er frisk og frugtig med lidt druesmag. 

Zinfandel "Chester Falls"... 50,- 

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 9.november 
En publikumsfavorit, så ikke noget for en vinkender! Kommer fra det varme Lodi og er tappet i Danmark -så vent en kraftig, tør vin med masser af krydderi i næsen og ikke så meget andet. Men let afkølet en god ledsager til en gennemstegt and. 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 
Godt KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.september

Sydfransk vin på de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra den kølige del af Languedoc, Limoux og omegn -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin.


Silverboom rød/hvid, Sydafrika... 40,-

** (2/5), Rema1000, indtil lørdag 12.november

En ganske stærk rødvin på shiraz og merlot (15%), som bestemt ikke er min smag. Smagt 2 gange, den ene gang var der fejl på flasken trods skruelåg, desværre. Den hvide er ok, men uinspirerende. 

Faustino V, Rioja Reserva... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin), men 2016 må være på vej.  Vinen koster 70-80 kr i Spanien.      
      Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg.        Fås også som hvid 2021, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop sidste år). 

       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober sidste år 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

le Arche Ripasso Valpolicella... 55,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer.



VIL DU FØLGE VINKENDEREN? 

Hvis du har læst så langt, så har du måske lyst til at få advis, når næste indlæg kommer. 

Send din e-mail-adresse til VinkenderBlog@gmail.com! 

      Så opretter jeg dig. Du får et svar på mail -og du får næste blogindlæg i din box. 

      Hermed bliver du medlem af en lille eksklusiv kreds  af vinelskere (de fleste måneder er der under 5000 læsere).