Søg i 1200 opslag:

05/11/2022

Flot amerikansk vin er topkøb

Når jeg siger amerikansk vin, tænker du -måske- på vin fra Californien og omegn. Og ikke på vin fra Sydamerika, og det er synd. P.t. kan du få (mindst) 3 fine vine fra Argentina og Chile, som vil glæde både din gane og pengepung! 

Superbrugsen og Kvickly tilbyder Unámine, som er en af topvinene fra Mascota i Uco, hvor vi er tæt på de højeste tinder i Amerika (både nord og syd). En ganske flot vin og lidt af et kup til 79 kr. 

Fra Chile kommer Casillero del Diablo, hvor du kan få Devil's Collection, som er både tørt brus og nydelige rød og hvidvine, alle blends fra gode områder. 

      Jeg nyder den hvide og husker udsigten fra Hyatt i Santiago (foto). Fra vores værelse kunne vi se evig sne!  

      Coop tilbyder også den gode Ségur fra Médoc og la Baume fra Sydfrankrig, der er beviset på, at Frankrig kan levere god vin til fair pris. Og naturligvis god Portvin fra Pocas. 

Bedste KØB: Mascota "Unámine" - Casillero del Diablo "Devil's Collection" rød/hvid/brus - Trivento "Golden Reserve" - Ségur 2018 Haut-MédocGodt KØB: Why Not? rød/hvid/brus - La Baume rød merlot + hvid viognier - Ripasso "Villa Annaberta" - Spier "P.S" grand reserve - Lestissac cremant - Pocas 2015 LBV Port - Pocas 2011 Port

Mascota "Unámine", Gran Vino ... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen,´og Kvickly, indtil torsdag 10.november      

Set i 2017, som fik 95p/James Suckling. Måske lidt i overkanten, men meget overbevisende med nuanceret aroma, god dybde og længde. Kraftig, men ikke tung, med fine tanniner under frugt. Perfekt lige nu og de kommende 2-3 år. . 

Jeg er glad for alle vinene fra Mascota, både OPI og Mascota -og topvinen Unámine, alle lavet af Rodolfo “Opi” Sadler. Vinen kommer  fra de bedste parceller i det fine Uco, godt 300.000 fl/år. Jeg er totalt enig -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin. 
      Et blend af cabernet-sauvignon (60%) med cabernet-franc (15%) og malbec (25%) med malolaktisk gæring og lagring i nyere eg. Rydberg gav den 5* i Ekstrabladet. 2016 fik 91p/Parker.  

Til samme pris Kings of Prohibition (79, 3*), hvor vien er fra Australien. mens etiketten hylder amerikanske gangstere som Al Capone & Co.Lidt skizofrent, synes jeg! 

Casillero del Diablo "Devil's Collection", frit valg.... 50,-

rød cabernet-shiraz mv, hvid sauvignon mv, rosé grenache mv, mousserende brut, Chile
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november

Disse "Reserva Especial" er blends, dvs. på flere druer: Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, BT mv) -meget bedre end f.eks. brus fra Trapiche eller Lindeman's. 

      Brugsen tilbyder også Sunrise (rød, hvid, rosé, 35, 3*), ok basis Chile vin fra samme Concha & Toro, der leverer Casillero del Diablo. Betaleer gerne 15 kr ekstra. 

      Mill's Lake (rød/hvid, 6 fl. 199, 3*) er jævnt kedelig vin fra California, som jeg kun har smagt én gang (og det var nok). Den røde Zin er helt ok. Dansk tapning.  

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil 31.december

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker). 

Why Not? rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus prosecco, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november

Contri Spumanti er kendt for billig spumante (ses i firmanavn). I dag ses dog mest friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!” -alle baseret på primitivo, lavet med kølig gæring og lagring sur lie. Disse vine hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto tættere på kælderen ved Garda.
Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske (med "kun" 14,5% alkohol mod 15% i den normale) i årgang 2019 fået hele 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". I dag ses 2020. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 
      Bruset er et godt køb for en ok prosecco med fint brus og behersket sødme (Extra Dry). Den hvide er en typisk anonym grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l).  

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu. 

      La Baume stammer tilbage til 1880, hvor den var en af regionens største vingårde, men ved besøg lægger jeg mest mærke til de australske spor i form af gigantiske tanke med fadkældre, hvor druer fra de over 200 hektar domæne bliver til vin. 

      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en lille invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien!  
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

Ségur 2018, Haut-Médoc... 69,-

Set i 2018, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november

En flot klassisk Médoc, som koster 170 kr i Tyskland (tilmed i mindre god årgang). Den nye etiket ses på 2018, en rigtig god årgang (men du kan af og til finde 2015 i Kvickly). 

      Kan nydes nu for sin frugt og fylde, men lukker nok snart ned og bliver mut og tør -og så skal den have 4-6 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 

      Slottet var engang ejet af markis Segur , det måske Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Ségur lavede sin vin på Lafite og Latour ´en række andre slotte. Men altså også ejede dette ydmyge slot nærmere byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Slottet har i mange år tilhørt familien Grazioli og ligger ret tæt på Lagune, 3.Cru. 

Ripasso "Villa Annaberta" Superiore... 69,-

godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.juni

Villa Annaberta er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 
      Brugsen tilbyder også Annaberta Amarone "Private Collection" (189, 5*), som er lidt fienre og ældre end den normale Amarone. Mne for mig ikke nødvendigvis bedre. 

Spier "P.S" grand reserve red... 50,-

2019, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.november 

Et blend af shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage skal have lagret 12 måneder i eg. Vinen bør være klasse over vintage og signature "Collection". Bedre end disse i samme joviale stil.  Også hvid, ej smagt. 

      Den begavede Rydberg giver 2019 ***** i Ekstrabladet med ordene: "Fyldig vin med en flot struktur, pæn intensitet med solbær, brombær, tobak og vanilje. Flot afslutning."  Tappet i Danmark, og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web. 

Lestissac, Crémant de Bordeaux... 2 fl: 119,-

Brut, godt KØB + **** (4/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil 31.12.
Dette skum kan ikke gøre nogen fortræd, men heller ikke begejstre. Nydeligt brus, let grøn, brut er bedst. Vinen er fra giganten GCFs Dulong, og GCF ejer også Calvet (som sælges af konkurrenten Salling-gruppe), og de to vine er formentlig identiske. 
      Calvet har pænere etiket, og den er på tilbud til47,50 (v 2), vil jeg købe den. Men stadig godt køb til 59,50! Men i sidste ende foretrækker jeg en Crémant fra Alsace eller Loire.

Prosecco Extra Dry "Isidora", Spumante... 59,-

**** (4/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil 31.12.
I skumvinenes verden er alt vendt om! "Dry" (Sec) er alt andet end tør, mens "Extra Dry" betyder let sødme. Det er ok med prosecco, for den svage sødme giver vinen lidt frugt Denne er rimeligt god med ren frugt og frisk smag -og behøver bestemt ikke aperol for at glide ned! Fair pris. Kommer fra stort kooperativ.

Pocas 2015 LBV Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 10.november
I udstyr kan Pocas virke lidt fersk og kedelig sammenlignet med de store Portvinshuse, hvor konger, grever og dona'er flokkes på etiketten! Men Pocas er stadig ejet og ledet af familien gennem 100 år.. 
      Deres LBV -Late Bottled Vintage- er en ganske lækker vin med overdådig frugt med let modning, men masser af bær, god fylde og balanceret, pæn lang smag. 90p/WineEnthusiast.  

Pocas 2011 Colheita Port... 139,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 10.november
Pocas er et af de få private familiehuse i dag og leverede før jævnt kedelig Port. Det er ved at ændre sig, og deres tawnies er flotte -som denne 2011. En herlig vin, som tilmed nok bliver endnu bedre med et par år efter tapningen. Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag.

      Colheita er en årgangs-tawny, navnet betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 7 år på fad før tapning, som efterlader evt bundfald i fadet.