Søg i 1200 opslag:

19/11/2022

Sydafrikansk topvin er billigst i Danmark!

Spier er fra Sydafrika, men du behøver ikke tage til Cape Town for at købe vinen. I deres webbutik (også på dansk) kan du købe topvinene 21 Gables og Creative Block, men de er billigere end i Coop! 

Endnu en flot række tilbud fra Superbrugsen og Kvickly. L'Oiselet viser, hvorfor Rhone er blevet favorit for vinnørder og -elskere, mens Carmel Mingot er et topkøb fra dansk-ejede Haux

      Et andet superkøb er argentinske OPI (35 er for lav pris!), mens Chile byder ind med topvinene Marea og Terrunyo samt den bourgogne'agtige Duette pinot noir

Bedste KØB: l'Oiselet Vacqueyras - Mingot de Haux Bordeaux - Spier "Signature" rød/hvid/rosé - 21 Gables - Spier 3 + 5 creative - OPI Barrel rød/hvid - Terrunyo carmenère - Marea pinot/chardonnay - 
Bedste KØB: 
Black Blaze "G.S.M." - Guv'nor rød/hvid - Indomita "Duette" pinot noir - Flaxbourne sauvignon blanc - Mateus rosé/hvid - Ibis Barbera d'Asti 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 89,-

2020 økologiskBedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Vacqueyras står i Bilka til 151 (godt nok 2 for 229). Den er ok for en vinkøbmand, men måler sig ikke med l'Oiselets økovin. Fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær. 2020 er nok mere mineralsk end 2019, men stadig med masser af styrke og fedme. Flot nu, men 2-3 år på flaske vil gavne. 2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet. 

     Vacqueyras (simpelt udtalt "Vakeras") ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! 

      Vacqueyras har lunere klima end de bedste dele af nabo Gigondas, dvs blødere, men måske lidt mindre distinkt vin. Groft sagt forenes her Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fuldfede og rene aroma fra Chateauneuf. 

Carmel Mingot de Haux, Cotes de Bordeaux... 45,-

set i 2019, bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det danske-ejede Haux. På bagetiketten kan du blive medejer af slottet! 

      Middelfyldig, ganske indbydende madvin, snert vegetabilsk og grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg kan vældig godt lide 2019 (mere end ældre år), som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de "små" Bordeaux'er jeg husker fra min ungdom. 

Black Blaze "G.S.M.", Frankrig.... 50,-

2019/20, godt KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 24.november
Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt -og kan sælges for rigelig avance og give tilfredse kunder! 
      Men køb 6 og få den til den rigtige pris. Slet ikke ulig Rhone-vinene her over -men næppe i klasse med Lirac.

Felix Solis "the Guv'nor" rød/hvid..  39,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

"Guv'nor" ("Husets Herre"?) kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin (tilbud 40 i Føtex og Bilka) og Mucho Más (tilbud 40 i Netto, 3 liter box 99 i Føtex). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. Den hvide er fyldig, meget frugtrig og slet ikke så klodset og tung som ventet fra det varme Mancha. Rigtig gode vine til denne pris. 

Spier -dagligvin og topvin!

Spier "Signature", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé

6 fl: 199, Bedste KØB + *** (3/5), 
Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Dette er en af de billigste dansk-tappede vine, og som sådan får du rigtig meget for pengene. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!  + ekstra sulfitter. Og en særdeles flot etiket.

Spier "21 Gables" pinotage, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Prisen er meget lav (international pris over 200!). ”21 Gables” er en af de bedste fra Coop’s sydafrikanske leverandør. 
      Pinotage har 6-7 år bag sig og bør nok nydes nu. Vinen har navn efter de 21 meget smukke hollandsk inspirerede gavle, der er på bygningen. 2016 fik 93p/Tim Atkin (for 4 år siden) og i 2020 5* i Ekstrabladet.  

Spier "Creative Block", rød/hvid... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. 
      Den røde 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den 
hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".
Brugsen tilbyder også Yellow Wood, et økologisk blend (2 fl. 99, 4*, rød/hvid/rosé). 

Sydamerikanske topkøb

OPI barrel selection rød/hvid... 35,-

cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler (foto, hvor han får pris af nestor Hugh Johnson). Hans Mascota er en nyere, måske lidt finere, tilføjelse (topkøb på tilbud lige nu til 50 kr), mens Unámine er en dyr (af og til for dyr) topvin. 
      Men OPI -især de røde- er rigtig god. Normalprisen 89,95 er alt for høj (steget 20% på et år), men tilbudsprisen er næsten for lav!  Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... 50,-

med Coop-appGodt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Et godt køb i en mild Bourgogne-stil! Chile har i det kølige Casablanca ved Stillehavet et perfekt klima til pinot såvel som chardonnay og sauvignon. Her ligger det smukke  Indomita, et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen).

      Vinen er let trods de 14% alkohol, men stadig rigtig god med typisk hindbærnæse og en vis elegance i eftersmagen. Nyere årgange har fået 89-90p/100 af lokale Descorchados. 


Terrunyo, carmenère... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. Begge har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet.      
      2019 Carmenère er for mig. 93p/Parker. Stadig ung, men magtfuld, fed og rig, med fine nuancer i duft og smag. Også set som 2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg giver 2016 5*, mens Parker svinger sig op på 92p.  

Marea syrah eller chardonnay, Leyda ... 89,-

økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november


En af Chile's nye "Cool Climate" vine laves af det private hus Luis Felipe Edwards. 
     Denne syrah 2020 har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Både 2019 og 20 fik 93p/Descorchados, Den pålidelige Rydberg giver i Ekstrabladet 2020 5*: "Mørk intens vin drevet af sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Flot koncentration men pakket ind af en fin syre. New World syrah som fungerer." 
       Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den er ikke så gumpetung som mange, men stadig til den bløde side. 

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Marlborough, New Zealand. Så god som den fra de store huse med fancy etiketter. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 
      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
      Flaxbourne har navn efter fårefarm, som blev købt af Peter Yealands, som startede sit firma i 2002. Huset er de sidste par år ejet af en elektricitetsgigant. Vinen bærer ikke hans navn, da den er tappet i Belgien, ikke på vingården.


Mateus rosé/hvid, Portugal... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

Mateus er en begyndervin, men markant mindre sød end i min ungdom. Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig smag, som balanceres af boblerne. Meget let drikkelig med beskeden  restsødme.
F
or 80 år siden blev den første Mateus tappet med målet om at nå dem, der ellers ikke drak vin. Det lykkedes, må man sige. 
       Man valgte en flaske ikke ulig den tyske bocksbeutel, mens etiketten prydedes af familiens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 

      Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.
       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (fra Hollies & CSN, på cover til album), Jimi Hendrix og siden 1999 en favorit for dronning Elizabeth II. Med 70 år på tronen tyder noget på, at vin er sundt! 

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.november

En vin fra Sarotto, men vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok god -har da fået guldmedalje i Berlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre      
      Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, rød barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Hardy’s Nottage Hill”, frit valg, kr/fl. v.3: 43,-

3 fl: 129, rød shiraz eller cabernet-shiraz, hvid chardonnay, Australia
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 24.november
De får 3* for pris, selvom vinen ærligt talt ikke er bedre end Stamp fra samme Hardy (i lillebror Coop365). Som koster 29. Men livet er for kort til polerede, krydrede vine som disse. De gør ingen fortræd, men de røde er ganske ok.