Søg i 1200 opslag:

15/11/2022

Om Pavens messevin og en flot Portvin!

Da min far var ung, var vinen fra Barcelona mest kopier af Portvin og Sherry, ofte solgt som Tarragona Port. Vinen blev lavet omkring Priorat, som leverede messevin til hele den katolske verden. 

I dag er Priorat en stærk rødvin, sådan lidt Chateauneuf'sk med en ekstra promille. Men der laves stadig Port og Sherry (som dog ikke længere må bære dette navn), og Paven henter stadig messevin i regionen, dog ikke fra det dyre Priorat, men fra naboen Terra Alta, hvor priserne er anderledes rimelige. 

      Den sjoveste vin fra Meny i denne uge er Massaluca fra netop Terra Alta, som kan ligne en Priorat. Den har ét problem. Når du kan få Priorat -originalen- til 70-80 kr, har du ikke lyst til at betale det samme for en Terra Alta. Men til 60 kr er vinen et ok køb. 

     Meny har også en god udgave af den ægte Portvin, Cockburn's LBV Port til blot 79,95. En rigtig god vin.  

Bedste KØB: -
Godt KØB: Massaluca garnatxa-samsó - Cockburn's LBV 2015 Port

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Spanien, godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 17.november

God vin fra "Det høje land", dvs. bjergene omkring bl.a. Priorat. Druerne er de samme, og vinen er en lille blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. Nyeste år får 90p/Guía Peñin, en ældre 2017 får følgende ord fra Skovenberg i Vinbladet: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 

Cono Sur Bicicleta rød, hvid, kr/fl v 3: 41,67

3 fl: 125, Chile, *** (3/5), Meny, indtil torsdag 17.november

Vinen med cyklen er ConoSur's gode basisvin,  meget fornuftig, rimelig pris, men ikke topkøb. 
Rød med nydelig frugt og lidt syre -ikke helt ren, men stadig en god madvin, hvid chardonnay med mere friskhed end mange.  

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 40,-

shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
*** (3/5)Meny, indtil torsdag 17.november

Kan bedre lide Bortoli's Heathcote, som har personlighed. Aus er en af basisvinene fra det store 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på over 80% af markedet). Huset leverer mest konsumvin fra det hede, tørre Riverinamen har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. 

Wynns Cabernet Sauvignon "Siding"... 110,-

Australien, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.november

I det kystnære Coonawarra er cabernet signatur-vinen over alle, hos Wynns især John Riddoch (opkaldt grundlæggeren i 1891) og Black Label. "Siding" er på et mere beskedent niveau, og jeg har kun smagt én gang (må være over 5 år siden), men skal være rigtig god.  

      Siding's har en grøn etiket, men der er ikke meget grønt over vinen, en middelfyldig, ganske frugtig vin med god dybde og balance.  

Cockburn's LBV 2015 Port .... 79,95 

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.november
En flot Portvin, sød, lækker, rig duft, god lang smag, som gør den egnet til moden ost og dessert med f.eks. svedske. En god LBV, dvs. Late Bottled Vintage. Cockburn er et af de mest kendte Portvinshuse, som i dag ejes af Symington (der også ejer Smith Woodhouse, DOWs og andre).

      Meny tilbyder også Baron de Vilar Reserve Port (79,95, 4*), herlig tawny, flaske på 50cl -svarende til 120 kr for 75cl flaske- så ikke topkøb, desværre.