Søg i 1200 opslag:

02/11/2022

En gigantisk eg og en god Portvin

Jeg kan vældigt godt lide Spier's "Giant Oak", som kan ligne en Bordeaux, blot uden de tørre og skarpe kanter. Måske er den for venlig og civiliseret, men hvor meget kan du forlange til 50 kr? 

Men ellers er der ikke meget spræl i Irma's "Blå Dage" indtil lørdag. Der er ok crémant fra Bordeaux og en god Dow's Port med årgang og et par gengangere som Sarotto's Barolo "Pezzole"... 

Bedste KØB: Spier "Giant Oak" organic - Dulong Crémant Brut + rosé - DOW's 2007 Colheita Port
Godt KØB: Gotas del Mar Godello - Falesco Garganega - Tesauro R - Barolo Pezzole Riserva - Barbaresco "Celti" - Tanqueray Gin

Spier "Giant Oak" organic, red blend... 50,-

øko, Coastal, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil lørdag 5.november

De fleste Spier vine er tappet i Danmark og er ok, men ikke inspirerende. Denne er bedre -måske fordi den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil tiltale alle, især måske prisen! 

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil lørdag 5.november

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned for mig, (men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! 
      Dulong ejes af giganten GCF, der også leverer Calvet (Bilka og Føtex), Alexis Lichine (Netto), Lestissac (Brugsen), Eschenauer og andre navne. Dulong har en vis tradition for bobler, da huset i en årrække ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! Druerne er ikke Champagnes pinot og chardonnay, men typisk for Bordeaux cabernet og semillon, som får brus efter den klassiske Champagne metode.

Falesco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 5.november 

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder rigtig god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til stamsild med eller uden rogn!

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 5.november 

Som landvin må vinen naturligvis ikke hedde Ripasso, så den nøjes med "R". En blid vin fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er faktisk slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

CT de Clave Do, Albariño, Rias Baixas, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399. *** (3/5)Irma og Mad.Coopindtil lørdag 5.november

Vinen kommer fra Terramagna, som har kontorer i lune Alicante's palmeprydede promenade og sælger vine fra Alicante, Jumilla og omegn. Men altså også en vin, som er groet 1000 km mod nordvest i det kølige Rias Baixas nær det våde, blæsende Atlanterhav 1000 km mod nordvest! Ej smagt og har ikke set anmeldelser. 

Gotas del Mar, Godello Ribeiro, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399. Godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coopindtil lørdag 5.november

En blødere tør godello, knap så frisk, men god længde. Årgang 2020 fik 89p/Gia Peñin. Denne vin er dog tappet i Galicien, men kommer dog fra det dansk-ejede Hammeken lidt nord for Alicante. Kun smagt én gang for 5 år siden. Godello er en af de lokale druesorter, som trives i Ribeiro's lidt lunere klima. 

Barolo Riserva 2014 "Pezzole", kr/fl v 6: 133,17

6 fl: 799, Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 5.november 
Kun en mindre del af Sarotto's vin er fra Piemonte, men de ejer faktisk denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn dybde. Lang afslutning. En Barolo til den tungere side men ganske flot, især til prisen."

      Irma tilbyder også Barbaresco Riserva dei Celti (6 fl. 599, 5* + godt køb), kun smagt én gang, men ganske ok, men mangler lidt frugt og fedme. Men god pris. 

Brunello "Cantina di Montalcino", kr/fl v 6: 149,83

6 fl: 899, **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 5.november 
2017 -en gavmild James Suckling giver denne 2017 93p/100 (mens han giver 2016 95p og 2015 94p, mens Parker nøjes med 90p til 2015). Forvent en kraftig, fast vin, der nok bør gemmes et par år, men bestemt ikke en vin, jeg vil købe 6 fl. 

DOW's 2007 Colheita Port... 139,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 5.november 

En meget flot årgangs-tawny fra Symington-familien. Deres tawny er ikke altid i top -modsat vintage- men denne årgangs-tawny er ganske flot, bl.a. 17,5p/20 fra Oldenburg, landets førende Portvinsmand, 92p/100 i Spectator samt 5* fra såvel Politiken som SmagpåVin. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 5.november 

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv), hvis du ikke vil op i Tanqueray's nr 10 med 47,3%. Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 

       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den som mange fancy ginmærker i Skotland -helt ok, da London Gin må destilleres overalt (også i Danmark), blot den er tør. Falstaff giver den 91p/100.