Søg i 1200 opslag:

31/10/2022

Historisk Chile hus og superb Port

Chile leverer rigtig god vin til rimelige priser. Både dagligvin -som Frontera herunder- men i dag er Men i dag er målet at kunne matche de bedste fra ikke mindst Californien. 

Det lange land er domineret af store vinhuse med Concha & Toro i(som leverer Frontera i Fakta), men nu er et andet stort hus kommet frem -Santa Carolina, som sælges gennem Rema1000. Vinene er gode, men mangler måske lige det sidste for at kunne matche Casillero del Diablo (Brugsen), Montgras (Føtex, Netto osv) og Undurraga (Føtex, Netto osv). Men Carolina's Assemblage Gran Reserva er nu en flot vin til en rimelig pris!  

      Samme Rema1000 byder iøvrigt på en 20 år gammel gammel Portvin, Kopke 2002, som er en værdig ledsager til de søde sager i de lange efterårsaftener. 

Bedste VIN: Kopke 2002 Colheita Port
Bedste KØB: Carolina Gran Reserva rød MontGras "De Vine" rød/hvid 
Godt KØB: 
Carolina Reserva rød/hvid - Cerro do Santo Douro - Kingpin rød/hvid - Frontera Chile rød/hvid

Carolina, Reserva, rød/hvid... 50,- 

Rød pinot noir, cabernet-sauvignon og carmenère, hvid sauvignon og chardonnay, rosé, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, fra søndag 30/10-lørdag 5.november

Bestemt ikke det store sus, især pinot og hvid sauvignon err rigtig gode til 50 kr. Grundlæggende ret simple vine, som nydes unge. De røde er lagret i "kontakt med eg", formentlig chips eller egestave i tanken, hvad der er ganske ok for mig. 

Pinot Noir fra kølige Leyda er nok bedst. Middel farve, herlig bærduft (hindbær), let til middel fylde, rund eftersmag med mere frugt. 

Cabernet følger lige efter sammen med carmenèrerig bærduft, let urtet, en snert grønt i carmenère, middel fylde med positiv eftersmag med let tørhed. Forgænger 2019 cabernet fik 87p/WineEnthusiast.

Hvid Sauvignon er tør, aromatisk, let, god syre, mens chardonnay fra Maule er mere neutral. Ikke just topkøb, desværre. Rosé er simpel, men ok, mangler lidt friskhed og aroma. 

      Santa Carolina er et af Chiles historiske firmaer (grundlagt 1875 af Luis Pereira og opkaldt efter hustru Carolina. Huset er med 25 millioner fl/år et af de store, om end markant mindre end Concha y Toro .

       Carolina (foto) ligger nær hovedstaden Santiago og fortjener et besøg med sine historiske kældre fra 1880erne, som er genåbnet efter barsk jordskælv i 2010. Jeg har gode minder især om topvinene (Herencia og Reserva de Familia, der fås i væld af udgaver), som jeg drak med glæde i 00erne. Huset er nu åben igen efter covid-19, hvis du skulle komem på de kanter. 

Carolina, Gran Reserva, rød/hvid... 59,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernet 2019hvid sauvignon 2021, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, fra søndag 30/10-lørdag 5.november

Noget bedre vin, som lagres i egefad, typisk 8 måneder. Begge røde fra  Cauquenes i Maule
Assemblage (80% malbec, 20% cabernet, uden kunstvanding). Ganske stærk, men ret blid, åben kødfuld duft med let krydderi, pænt lang. Flot nu, nok bedre om 1-2 år. Cabernet er lidt mere urtet, men også rigtig god, ret fast i smagen, så et år mere vil gavne vinen.  
Den hvide sauvignon har mere dybde end den almindelige, men er for mig ikke bedre.  

Santa Carolina Reserva Familia, cabernet... 79,- 

**** (4/5), Rema1000, fra søndag 30/10-lørdag 5.november

Smagt i 2018. Mere seriøs, mere eg (14 måneder), fra særligt parcel (Mariscal) i øvre Maipo. Dyb farve, god frugt med let modning, middel fylde, fast, noget syre i eftersmagen, lidt tør. Dagen efter stadig ung i eftersmagen, men en god ledsager til maden. 

Cerro do Santo, Douro Reserva... 79,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 5.november

Set i 2015. En slags 2.vin til Pégo, Amka's vingård. Vinen laves af den sydafrikansk vinmager, Wouter Pienaar på lokale druer som touriga nacional, tempranillo, tinta cao mv. 75% lagrer 8 måneder i eg, resten i stål. Har desværre ikke smagt vinen, som lyder spændende -og jeg tror, vinen har haft godt af lagring i7 år. Fik 6*/6 i Ekstrabladet i dec.21: "Jeg ville have gættet på en dyr højrebredsbordeaux, men den er portugisisk, bravo... Klasse!" God portugisisk rød er sjælden, så den får lige ekstra ros af mig også! 

Kopke 2002 Colheita Port... 199,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 5.november
Med 20 år bag sig en rigtig "meditationsvin", som man nyder kælderkold for sig selv -måske med lidt nødder eller endog chokoladekage til! Smuk farve, intens bouquet med både læder og tørrede frugter, flot lang smag. Excellent køb, ikke så fin som Maynard, men de ekstra år giver lidt ekstra!
      Kopke stammer tilbage til 1638 og anses af mange for det ældste Portvinsfirma af alle -men bortset fra det er Kopke et moderne firma, som ejes af den spanske bank, Sogevinus, som også ejer en masse firmaer med ofte samme adresse, bl.a. Feist, Hutcheson, Burmester og andre. 

1659, merlot eller chardonnay... 39,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 2.november, Sydafrika
Ikke smagt og ikke vin, jeg ofrer penge på. Jeg stoler dog ikke helt på min blide scanning af vurderinger, der nævner brændt smag, grøn stilk og andet ikke så pænt om den røde. Men sydafrikanere er i reglen gode til hvid, så måske er den hvide bedre.  

MontGras "De Vine" Reserva, rød/hvid... 42,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 4.november
"De Vine" er god til prisen, men ikke meget mere. Holder ellers meget af Montgras, der ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Etiketten viser et vinblad, hvis du ikke vidste, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Men vinene er rigtig gode til 42. Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio.

Kingpin rød/hvid, Spanien... 42,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 4.november
Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (typisk egechips eller egestave, der står i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé... 65,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 4.november

En ganske ok pris, men går hellere i Bilka, hvor prisen er 60 kr (v.6). Stadig lav pris: WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Masi sælger "Blomstermarken" som "superveneto", men vinen er for mig uforskammet kommerciel på den gode måde, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider. 
      Hvid Masianco på pinot grigio er bedre, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Hvid er Venezie landvin, dvs. fra druer, der kan komme hele vejen til Trieste!

 

Cremant Alexis Lichine, Bordeaux ... 65,- 

Brut hvid/rosé, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 4.november

Du kan få crémant til 47,50 i Føtex i disse uger. Navnet er Calvet, etiketten næsten flottere, vinen formentlig den samme, da de kommer fra samme kælder. Men ok til prisen! En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Alexis Lichine (1913-1989) skrev den første moderne vinbog (1952), stadig er værd at læse efter 70 år! Han blev pioner for vin med druenavn og aftapning på vingård. Lichine var født i Moskva, opvokset i USA, men boede og arbejdede det meste af livet i Bordeaux, hvor han ejede flere vinslotte og grundlagde huset, der i dag bærer hans navn. 
      I dag er huset kun et navn (af mange), ikke et vinhus i GCF, ejet af familien Helfrich i Alsace. I samme stald er navne som Dulong (Irma), Calvet (Føtex/Bilka), Louis Eschenauer, Cruse og andre, som også ses på en lignende crémant.

Cimarosa Merlot, Chile... 35,- 

** (2/5), Lidl, fra torsdag 3.november-30.november (tappet i Tyskland)
Til prisen en ok merlot med god, simpel  frugt, ret let, afrundet og uden det let vegetative grønne præg, som skæmmer en del Chile vin. 

Mr Fintons Gin, vodka eller rom... 79,- 

40% 50cl, **** (4/5), Lidl, fra torsdag 3.november (spotvare)
Meget flot udstyr og formentlig rigtig god kvalitet fra Eckert, et godt familie destilleri i Saarland. Både gin og vodka har fået bronze (85-89p) ved IWSC. Ikke smagt, desværre! 

Baraguà Ron Viejo... 109,- 

38% 70cl, **** (4/5), Lidl, fra torsdag 3.november (spotvare)

Bør være godt køb. Når det gælder alkohol, er jeg principielt ingen tilhænger af mærkevarer, så jeg vil bestemt ikke gå uden om denne rom, som er destilleret af sukkerrør i den dominikanske republik, som med Haïti udgør øen Hispaniola, udødeliggjort i Sebastians "Skatteøen"! Den skal være lagret 3 år -pænt længe i det tropiske klima- og rund og bouquetrig. Tappet i Spanien.  

Frontera Chile rød/hvid... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 2.november
Lillebror til Casillero del Diablo og i samme stil, blot uden eg. Rød cabernet er bedst, positiv frugt, fylde med lidt frugt til at dæmpe syren. Merlot ikke smagt, men tvivler på den. Chardonnay ganske god, ren aroma, tør smag. Sjovere end Gallo herunder! 


Gallo Family rød/hvid... 39,- 

** (2/5), Coop365, indtil onsdag 2.november
Basisvinen i Verdens største vinfirma. De har vine, der er langt værre, men dem vil jeg nødig smage. Den røde merlot er egentlig ikke værst, men ikke for en kræsen gane med sit let grønne aroma og spinkle, tynde smag. Den hvide er lidt bedre. Rosé har jeg ikke lyst til at smage.