Søg i 1200 opslag:

06/10/2022

40 fransk, men slet ikke færdig!

Føtex er svær at slå, når det gælder vine fra Italien. Men de franske er nu også ganske overbevisende. I denne uge en ganske god GSM vin fra Sydfrankrig samt ikke mindst klassisk Bordeaux fra St Emilion og St Estèphe. 

     Og så har de et par dage med 40% på en række franske vine. Frankrig er slet ikke færdig! 

Rabatten ydes på normalprisen -og hvad er den normale pris? Jeg vil købe den vidunderlige Mayne Pomerol, der står til 209,30 på Føtex' web. Men 5 minutter før deadline opdager jeg, at denne "normale" pris ikke er den normale pris (for det er en pris, du kan se i varehuset, hvis du læser det med småt). Så jeg måtte i hast fjerne "ugens vin" (men så sparede jeg de penge!). 

     Dvs den "normale" pris er en pris, som du slet ikke kan se! Næppe helt i tråd med markedsføringslovene, tror jeg.

     Blandt "40%" ses en næsten uhyggelig billig Gamay fra Georges Duboeuef, lidt Rhone, en naturvin fra Jamelles samt Vieux Gadet Médoc og Gravières de Marsac fra Margaux -begge i topåret 2019.  

     Men faktisk har Føtex mange gode vine -også efter lørdag. Foruden Vidal GSMGrand Cru og St Estèphe fra Bordeaux kan jeg anbefale pinot og riesling fra Heinrich Gies (lidt dyrere end dist, men stadig godt køb) og ikke mindst Kingpin, som er lidt af et fund til 40 kr! 

Bedste KØBVidal "G.S.M." - Kingpin rød/hvid - Tertre du Moulin Gr Cru St Émilion
Godt KØB: La Croix des Vignes St Estèphe - Heinrich Gies rød/hvid Pfalz - Cava Perelada brut - Asti + Prosecco Gemma

Vidal "G.S.M.", kr/fl v 12: 41,63

12 fl: 499Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober
Årgang 2009 var det første skridt for Guigal (der ejer Vidal-Fleury) uden for Rhone, da vinen købes ind i Languedoc. En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -"fyldig, men ikke meget andet". Men du kan næppe forlange mere til 41,63 kr 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober
Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (typisk egechips eller egestave, der står i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 99,-

2019, bedste KØB + ***** (5/5),  Føtex, indtil torsdag 13.oktober 
En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (som jeg ellers ikke roser). Men vinen er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

La Croix des Vignes, St Estèphe... 99,-

2017, godt KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 13.oktober  

Mørk, nydelig duft med pæn dybde, middel fylde, god længde, god karakter og bredde i smagen -flot nu, formentlig bedre om 2 år. 2017 er ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! 

      "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
        Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har været på Lestage i mange år, siden hun forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også 
det store Cartillon og andre ejendomme i Médoc, alle ejet af  ”Grands Crus de France”. 
      Et pompøst navn for 10-12 slotte, som ejes af det knap så ansete Grands Chais de France, som har tjent penge på konsumvin som JP Chenet (og Cromwell whisky og det, der er værre). 
      Men ejer Dietrich ønsker måske at ryste det dårlige ry af sig, for han laver faktisk ofte særdeles god vin på de slotte, som familien ejer (også la Baume i Languedoc (som jeg ofte køber i Brugsen). 

Heinrich Gies, rød/hvid Pfalz, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, tør, Riesling eller rød Spätburgunder, Tyskland 
Godt  KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober

Pfalz i Tyskland er Alsace forlænget op i Tyskland. Her er stjerner som Rings, men også vandbærere som Gies, for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten i Bad Dürkheim

      Bad Dürkheim er en malerisk, kurby ved foden af Pfalzer-skovene. Centrum er meget malerisk, som også kurparken. Og så kan du spise i Verdens største egefad, nu (middelgod) restaurant (foto). 

      En tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, en lille frugtsødme får aromaen helt op i næsen. En rigtig god madvin, men med en lille sødme også ok uden mad. 

      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, nogen styrke (13,5%), rund, pænt lang, stort set tør -slet ikke ulig Bourgogne og bedre end de billige, du kan finde. Og så er begge vine tappet på vingården, dvs. med lidt mindre filter og svovl -med en vis garanti mod forfalskning! 

Cava Perelada, brut, kr/fl v 2: 50,- 

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober
Brut har god frugt og ren, tør smag med lille syre . 
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus, som har base på slottet af samme navn tæt på Roses ved Costa Brava lige syd for grænsen til Frankrig. Men druerne kommer nok fra hele Spanien og er iøvrigt lavet i Penedès syd for Barcelona. Men godt køb! 

Asti "Gemma", Spumante, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober
Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (min flaske var tappet februar 2022 og meget ældre bør tapning ikke være). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Til samme pris le Arche Prosecco (2 fl. 100, 4*), mere end ok brus (Extra Dry = let sødme). Foretrækker nok Perelada brut, men prosecco'en har måske flere fans. 

 

Souveräner Malteser Ritterorden hvid/rød, kr/fl v 2: 79,50 

2 fl: 159hvid Grüner Veltliner, rød Zweigelt "Kommende Mailberg". Weinviertel, Østrig 

**** (4/5)Føtexindtil torsdag 13.oktober

Lidt for dyr til at være topkøb, men stadig værd at smage! En klassisk, frisk veltliner, tør, frisk og sprød, med typisk peber/bær aroma. Årgang 2020 gav 40.000 flasker, som fik 91p/A la Carte, måske gavmildt, men vinen er god. 
      Den røde Zweigelt er ikke smagt, men bør være en frugtrig, middel fyldig vin, enkel og ligefrem. Kan se, at den seneste årgang har fået 88p/Falstaff og 89p/A la Carte samt en guldmedalje. 

      Jeg elsker den historie-duftende etiket fra historisk 50 hektar vinslot i Mailberg 70 km nord for Wien nær den tjekkiske grænse. Slottet har i 875 år tilhørt ridderordenen af Malta -Malteserridderne (på Malta ser du også Dannebrog-kopien). På en væg kan læses et motto: "Optimus quisque" -"det bedste uanset hvad". Et godt mål, som dog næppe kan nås med den grønne veltliner!  

      Vingården drives af Lenz Moser, et af Østrigs største huse, som også leverer den fine Klosterkeller Siegendorf ved Neusiedler See, en af mine gamle favoritter.

      Området har et køligt, men solrigt og tørt klima, perfekt til veltliner-druen, der dækker 23 hektar, mens 10 hektar bruges til rød zweigelt.  

Tanunda "Triathlon"... 55,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15.september
Triathlon er sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon), bedre end husets standardvine, men ikke helt så fin som Barossa vinene.  

Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. Fås også som rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse.

Fransk -bedste tilbud med 40% *)

*N.B: Har haft svært ved at se normalpris på nogle vine, da rigtig mange vine er på tilbud og/eller "skarp" pris, så tilbud må tages med forbehold. Gælder ikke Champagne eller vine, der kun fås på web. 

Chateau Grands Champs, Bordeaux... 29,40*

2019, Bedste KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil lørdag 8.oktober  (49 -40%) 

Kan du få drikbar vin til 30? Ja, denne er endda god! Vinen er mørk, ganske kraftig, lidt rustik, fast og pænt lang -en typisk Bordeaux, men uden det grønne, som i 90erne gjorde Bordeaux så trist at drikke. God madvin nu, måske blødere om 2-3 år. Slottet ligger i Sainte Foy øst for St Émilion og syd for Bergerac. Vinen er tappet af det gode hus Ginestet. 
      Er prisen for lav? Ja, for du skal betale 20-25 kr mere for en sydfransker -Jamelles- på samme merlot-drue, som endda er bedre end dansktappet Maison de Chêne, p.t. på "tilbud" til 50 (6 fl. 300). Og det er latterligt! 

Vieux-Gadet, Médoc... 53,40*

2019, Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil lørdag 8.oktober (89 -40%) 

Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux, og 2019 er store år, en tak over 2016 og '18! Og et bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 
      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Nyd den nu for frugten -eller gem 2-4 år.  
      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

Gravières de Marsac, Margaux ... 131,40*

2019, Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil lørdag 8.oktober  (219 -40%) 

Føtex har fået solgt 2014, men glæd dig til 2019 -superb lige nu, men lukker ned inden et år og skal så nok have 3-5 år, før du drikker mere! Solid fylde, men også vis elegance, men især dybde i duft og eftersmag. En latterlig pris for god Margaux i topår.  

      Vinen er en af "2.vinene" fra La Tour de Mons og er også kendt som Marsac-Séguineau, som ejes af vinbøndernes egen bank, Crédit Agricole. I øvrigt samme ejer (og ejendom?) som Brugsens Tour de Laroze (fra Labégorce), som stadig sælges i en lidt kedelig 2013 til omtrent samme pris.  

Ch. du Mayne 2019, Pomerol... 171*

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.oktober (281 -40%)

På web står Mayne til 209 kr, men det er en "skarp" pris. Så jeg måtte i en Føtex for at se, at "normalprisen" er 283 kr!. Den er steget gevaldigt -måske for at kunne give 40% og stadig tjene på vinen!

      Mayne er en god Pomerol, og dem ser du sjældent under 200. Det er ikke Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne for én Pétrus. 2019 er en rigtig god vin, som med en tur i karaffel ikke faldt igennem sammen med 1981 Margaux og 2006 La Tour Carnet! 
      En fyldig vin med overdådig rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 
       Ejer Maurice Vigier laver god vin på det nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke har solgt ud til pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort!

Gamay, Georges Duboeuf... 33,69*

Bedste KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil lørdag 8.oktober

Duboeuf er suverænt det største hus for Beaujolais på godt og ondt. Denne vin er ikke Beaujolais, men en fransk vin lavet på samme gamay drue. Så tæt på Beaujolais, du kan komme, med herlig frugt og blød fylde med endnu mere frugt -til utrolig lav pris. 
      Druerne kommer formentlig ikke fra Beaujolais, men måske det lidt lunere Gaillac. Man kunne få den tanke, at det må være fristende at blande en smule af denne vin i hans Beaujolais-vine, hmmm! Men nyd denne vin, so mer herlig og lidt af et fund til denne pris. 

Les Jamelles "Minimalist" 0 svovl... 53,40*

Bedste KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil lørdag 8.oktober (89? -40%)

Et klassisk grenache/syrah Rhone blend fra Sydfrankrig -men skiller sig ud ved at være helt uden tilsat svovl. 

      Meget rig frugt, åben og indbydende, let krydret, blød fylde og pæn længde -lige til at drikke nu.
       Jeg kan godt lide Jamelles vinene, som er pleasere, men ikke uden personlighed.  At få den som naturvin, dvs. uden svovl, giver vinen lidt mere frugt -men kræver også at du lige checker tappedato. Vinen skal ikke gemmes, da den mangler svovlen, som tillader længere modning på flaske. 
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

Ch. de Mercey, Hautes Côtes de Beaune... 91,50

godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.oktober (152,50 -40%)

Jeg har stadig 2019, så jeg har ikke smagt den aktuelle 2020, men som årgang er den også god, selvom der var uendeligt lidt vin. 
      Dyb for Bourgogne, overdådig frugt af blåbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! Flot allerede nu. 
      For mig meget bedre end Føtex' Bourgogne fra Louis Latour. Og tilmed er prisen 25 kr lavere! 
       FotoMercey er et flot slot og vingård i Maranges syd for Beaune. Bl.a. ejes 22 hektar i den lunere del af Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet stammer fra 1500-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården har siden 1989 været forpagtet af Rodet (i dag ejet af Boisset).

P.S: Se også efter hvid Bourgogne, især Montagny (pris under 100 kr er god). 

Patient Cottat "the Pebble" sauvignon blanc... 59,40 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.oktober (99 -40%) 
Cotat med ét T er topnavn i Sancerre, modsat Cottat -med 2 x T. Vinen er heller ikke Sancerre. Men druen er samme, fine sauvignon, og vinen er tappet i Sancerre, af  Fournier, som leverer god Sancerre. Druerne koster dog kun en brøkdel af Sancerres, for de gror længere nede af floden Loire -uden for det dyre Sancerre. Ganske god, tør, med rig aroma af melon og tropefrugt og sprød friskhed med blid syre.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er rigtig gode. Du kan også få Fournier's fine Pouilly Fumé og Sancerre med 40%. De er også gode køb, især Fumé. 

Lirac, Auguste Bessac... 59,40

2020, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.oktober (99 -40%)

En klassisk Rhône fra et af de områder, du kan kalde "Crus", fordi de har deres egen appellation -der står ikke Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt. 
      Lirac har aldrig fået samme ry som Châteauneuf du Pape på den anden side af floden. Vinene er dog gode -denne er typisk med solid fylde, men også en intens frugt og en mineralsk friskhed og tørhed, som kan overraske. 2016 er flot nu. 
     Du kan få en kraftigere, mere frugtig, men mindre fin Plan de Dieu fra Bessac til samme pris, mens du må af med 65,40 for Rasteau, som er endnu kraftigere og tæt på Vacqueyras. Alle får 5*. 

Vacqueyras, Auguste Bessac....  83,40

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil lørdag 8.oktober (99 -40%) 

Årgang kan variere, set i 2018 og 19. Rigtig god uden at imponere, fyldig og rund, meget behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes et år eller to. Mere dybde og længde end Plan de Dieu. 

Vacqueyras (udtal: "Hvah-keh-ras") er et "Cru", dvs. del af Rhône's elite. Den ligner naboen Gigondas lidt, selvom vinen i reglen er lidt blødere, men ikke helt så kompleks. 

      Auguste Bessac har jeg smagt rigtig ofte -og det er rigtig gode vine til prisen. Jeg vil ikke betale 199 for Châteauneuf'en, 159 for Gigondas eller 129 for Vacqueyras! Huset kendes også som Caves des Papes eller Ozier.