Søg i 1200 opslag:

16/10/2022

Superb vin i Netto & Co.

Den nye årgang 2020 af San Felice's fien Chianti Classico er noget af en topscorer med 92p i det respekterede WineSpectator. Og den kan du få til blot 57 kr i Netto. 

Netto leverer ugens absolut mest spændende vine i discount afdelingen. Men... det er vine, du har mødt før i Føtex og Bilka. Dog lidt dyrere. 

     Den unge Classico er  trods de 92p lidt af en rå børste, mens der er anderledes fløjlsagtig smag i den superbe Trapiche Medalla -rød som hvid- mens den gamle vinnørd foretrækker en klassisk Grimont Bordeaux (som "kun" har fået 90p/100).

     Coop365 møder op med en klassisk Marlborough hvid sauvignon til blot 49, mens det sydfranske hjørne repræsenteres af Rema1000 (Paul Mas er altid god) og Fakta (100% Grenache). 

      Ugens sjældne gæst er (som ofte før) fra Lidl, der denne gang præsenterer den rød Plavac Mali fra Kroatien -en af stamfædrene til Zinfandel, såmænd. Plus en hvid Grasevina

Bedste KØBSan Felice Chianti Classico - Medalla malbec/chardonnay - Grimont 2019 Bordeaux - Paul Mas reserve rød/hvid - Southbank Marlborough hvid sauvignon -
Godt KØB: Winemakers rød/hvid Croatia - Villa Borghetti Bardolino rød/rosé + pinot grigio - Cava Recoda brut - Radio Boka rød/hvid/rosé - 100% Grenache "Detective" - Savanha "Mariella" rød/hvid

San Felice, Chianti Classico... 57,-


2020, bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 21.oktober 


Den unge Classico er rigtig god og laves i pæne mængder (knap 400.000 fl/år). 

      Nydelig fylde, positiv frugt med krydderi og urter,  pæn længde med diskret syre, der gør den meget egnet til mad. Måske endog bedre om 1-2 år. 

       Den unge 2020 er en værdig efterfølger til ældre årgange (2016 var nr 19 på Spectator's Top 100 med 90p/100) -ja 2020 får såmænd 92p/Spectator: 
"This supple red shows a core of cherry and plum fruit allied to olive, juniper and tobacco notes. Delivers well-integrated tannins and acidic structure, lingering nicely on the finish. Sangiovese, Colorino and Pugnitello. Drink now through 2030. 29,000 cases made". 
      Vinen laves af sangiovese (80%) suppleret med 10% hver af sjælden colorino og endnu mere sjælden pugnitello. 

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 57,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 21.oktober 

Trapiche er meget stort hus, som hver dag tapper 100.000 fl. Men vinene er gode -”Pure” og Oak Cask er svære at slå.

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl/år) fra de bedste parceller. Trapiche laver endnu bedre vin, men de allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 
       Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: 
"A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Aktuel årgang er nok 2020, som er lige så god og et superkøb.  

Grimont, Cadillac Bordeaux... 57,-

Godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 21.oktober 

Føtex og Netto har vist ikke fået solgt denne vin hurtigt nok, men det bør Netto kunder være glade for. En moderne flot Bordeaux. 

      Rund, fyldig, indbydende ren frugt, afrundet middellang smag, hvor frugten skjuler de klassiske tanniner, som sikrer holdbarhed og friskhed. 80% merlot, 20% cabernet. 2019 fik 90p/WineEnthusiast. Det er flot!

      Det nydelige slot ligger nær Cadillac (som har lagt navn til bil fra Detroit) langs Garonne floden syd for Bordeaux. Slottet var det første, som den dynamiske Yung familie købte, da de i 1958 vendte hjem træt af krigen i Algier. Siden købte de andre slotte, som jeg kan anbefale, bl.a. Grand Village (Kvickly og Brugsen) og Sissan (Irma, særlig egelagret udgave).  
     Men fælles for alle er modne druer og god kvalitet til en rimelig pris.

Winemakers rød/hvid, Croatia... 49,-

rød Plavac Mali 2020 Feričanci, hvid Grasevina 2021 Slavonia  

Godt KØB + **** (4/5), Lidl , indtil lørdag 22.oktober, norm: 59

Jeg siger (igen) tak til Lidl for at lade os møde vine, der kun sjældent ses i supermarkederne. Kroatien er et traditionelt vinland og nyder fint ry for vinen med det vidunderlige navn Grk! 

      Den røde Plavac (med efternavn Mali = små druer), som er en af de 2 fædre til Zinfandel/Primitivo druen (den anden er Dobričić, mest kendt fra den kroatiske kyst).  Plavac er en seriøs drue, denne er (ej smagt) nok mere mineralsk og bærpræget ´med blot 12,5% alkohol. Den gror i Feričanci øst for Zagreb, nær grænsen til Ungarn og Rumænien. 

      Den hvide Grasevina tappet af kælderen i Dakova, en af de store vinbyer i Slavonien, et vigtigt vinområde syd for Donau (også kendt som leverandør af træ til mange vinbødkere). 
      Vinen er ret neutral, tør, med vis friskhed, men uden særlig aroma og karakter, desværre! 
      Druen Grasevina kendes også som welschriesling (Østrig) og Lazki Rizling (i Slovenien -ikke Slavonien, det skal ikke være nemt!) I Italien har den navnt riesling italico -og ingen af dem har det ringeste at gøre med den ægte riesling! Men den bruges til lette bordvine, hvor bonden interesserer sig mere for udbytte end for kvalitet. Den slovenske Lazki Rizling var i 70erne populær i Danmark, men gik så totalt i glemmebogen. 

Villa Borghetti, Bardolino eller pinot grigio... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 22.oktober
Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren, ikke kunst, men god pop og behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé ChiarettoDet lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 
Den hvide pinot grigio til samme rimelige pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 
Til samme pris venlig rød Puglia ”La Passo” (kan få selv en pizza til at døse). 

Pasqua leverer også Morago rød/hvid (40, 3*?), (endnu) en rupasso-type på delvis tørrede druer. 

Paul Mas "Reserve" rød/hvid, ... 50,-

rød cabernet sauvignon elleer pinot noir, hvid viognier, Sydfrankrig
Bedste KØB + **** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 22.oktober

Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!

Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr. 

      Hvid Viognierfrugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejer. 
      Vinene er "Single Vineyards", måske fra domæner i samarbejde med den begavede Paul Mas. 

      FotoPaul Mas -her med døtrene for nogle år siden- er en dynamisk, begavet vinmager, der taler flydende engelsk med charmerende fransk accent efter mange år i England. Han bor i dag på familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers.
      Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet.

Southbank sauvignon blanc... 49,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 19.oktober
En typisk sauvignon med overdådig aroma af sød frugt, urt, passion og solbær. Frugten går igen i smag, som balanceres af sprød syre. Ikke det store sus -men for mig bedre end mange fra de helt store huse. Og til pris, der er svær at slå! 
      75% af al vin fra New Zealand leveres af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv) og franske Pernod-Ricard (Brancott, Montana mv.
      Et af de andre huse er Yealands, som har 20 år bag sig og et stort domæne ved Wairau i Marlborough. 
      Vinen laves af Natalie Christensenefterkommer efter de danskere, som fulgte i biskop og grundlovsfader Monrads fodspor efter nederlaget i 1864. Natalie's oldefar kom til New Zealand i 1871. De grundlagde bl.a. kolonien Dannevirke efter den gamle grænsemur, som i dag ligger i Sydslesvig.

Cava Recoda, brut...  45,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 19.oktober
Denne cava er i smag nok tæt på andre cavaer fra Coop, Gran Barón (Brugsen) og Vallformosa (Irma), som leveres af netop Vallformosa, et godt, men stort hus, som dog er markant mindre end gignterne Codorniu og Freixenet. 
       45 er en rigtig god pris, selvom druerne formentlig ikke  -helt legalt- kommer fra Katalonien selvom den er lavet her! Jeg har ikke smagt den, men den har fået 83p/100 af CellarTracker. Brut kan anbefales, men fås også som sød semiseco. 

Radio Boka rød/hvid/rosé... 35,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 19.oktober

Vinen er en af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 
      Den hvide verdejo er nok bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l). 

100% Grenache "Detective", Sydfrankrig... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Faktaindtil onsdag 19.oktober

Denne vin kan meget vel være et topkøb. Druen grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Vinen er stærk (15%), men med frugt, sagde en ven. Men ej smagt, desværre. 

Savanha Mariella's, rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5)Faktaindtil onsdag 19.oktober

For 3 uger siden var vinen på tilbud i Coop365, så nu er turen kommet til Fakta. Måske identisk med Savanha vinene i Brugsen, som dog ikke kaldes ”Mariella”. Rød med pæn fylde og frugt (”Juicy”, saftig kaldes den) af druerne pinotage, cinsaut og shiraz, rosé og hvid (mest af chenin blanc) er begge tørre, men ren i smagen. 
      Den mangeårige leverandør Spier står også bag disse basisvine. Ingen eg, tapning i Danmark.