Søg i 1200 opslag:

20/10/2022

Den vinøse Vuelta -spansk vin på 5 minutter!

Spanien er både et af Verdens mest spændende vinlande og samtidig kendt som den prisbevidste vinelskers foretrukne jagtmark.

Spanien er i areal det største vinland i Verden (1,4 mill ha), men kun nr 3 i mængde efter Frankrig og Italien. 4,5 mia. fl/år. Et tørt klima og ingen kunstvanding giver den lille høst. 
      Klima er lunt omkring Middelhavet, men ekstremt fastlandsklima inde i landet med hede somre og frysende vintre. Ved Atlanterhavet i nord er klimaet køligt og vådt.

Spanien på 30 sekunder: 

Rødvin domineres af druen tempranillo, som i kvalitet varierer fra jævn dagligvin til sublim stjernevin. Øst for Barcelona dominerer grenache ved floden Ebro,mens monastréll (mourvèdre) dominerer omkring Alicante. 
Hvidvin er sjældent på højde med de røde, præget af varmt klima, undtaget albariño i det kølige Galicien, verdejo ved Toro/Duero samt brus (Cava) omkring Barcelona. 
I syd dominerer hedvinene Sherry og Montilla, der kan være alt fra knastør til ekstremt sød.

1. Katalonien

Salget af den boblende Cava skaber formuer, som 3-4 store koncerner investerer i Penedés syd for Barcelona. Cava kan legalt laves af vin fra det meste af Spanien. 

Vine fra alle områder i regionen kan sælges som Catalunya, fra de mondæne Priorat 
og Montsant til baglandets Terra Alta og Costers de Segre. 
Hvor god vinen er, afhænger helt af talent og ambitioner på vingården.

N.B: Mallorca (+ Ibiza mv) leverer vine ikke ulig Katalonien og Alicante-området. En del på lokale druer som mano negro og callet, i dag uddøde på fastlandet.  

2. Aragón -fødested for Chateauneuf-druen

Det gamle kongerige har smukke Zaragoza ved Ebro som hovedstad. 
Druen garnacha (grenache) og carignan er født her. Tørt og ekstremt klima leverer rustik dagligvin 
i Cariñena, Campo de Borja og Calatayud. Bedre vine laves dog af gode vingårde. Op mod Pyrenæerne og Frankrig leverer Somontano lettere vine.

3. València, Alicante og Murcia -ny klassisk monastréll  

Syd for Katalonien er klimaet tørt og mildt -perfekt til druen monastréll (mourvèdre). Både supervin og god dagligvin under navne som Alicante, Utiel-Requeña, Yecla og Jumilla. Meget sælges legalt som València. Bobal giver rustik rosé og rød i València. Almansa er tæt på Alicante i stil. 

4. La Mancha -Verdens største vinområde

Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største område med over halvdelen af al vin fra Spanien -en god del destilleres dog til Jerez brandy. Rød laves mest af tempranillo. Valdepeñas, Ribera de Jucár leverer lignende vin. Kvaliteten er på vej op. Meget vin sælges som "landvin" Castilla eller blot bordvin. 

5. Sherry & Co.  -kræver tilvænning

Det varme klima i Andalucia er perfekt til den Sherry, der gror på hvid kalkjord ved Jerez. Vinen har en særlig smag, som kræver tilvænning -og måske derfor gå produktionen af vinen ned år for år. 
      Den fås som knastør Fino (eller Manzanilla), men er ofte sødet til dessertvinen Cream. Historisk leverede hele regionen lignende vine, som Montilla ved Còrdoba og Málaga
      Her laves også Spaniens traditionelle brandy, der ofte er sød og fyldig, blødere i Gran Reserva. 
      Men i dag leverer Ribera de Guadiana mod fyldig blød vin ikke ulig Alentejo på den anden side af grænsen i Portugal. 

6. Ribera del Duero & Co -Spaniens klassiske topvine

Ved floden Duero nær Valladolid, den gamle hovedstad, skabes fyldig rød tempranillo med virkelig race og kraft. Højt liggende marker leverer bedste vin. Toro mod vest leverer lignende vin, mens Rueda’s hvide verdejo kan være superb. Léon mod nord leverer lignende vin.

7. Galicia & Co -det "grønne" Spanien 

Syd for camino'ens endestation Santiago de Compostela laves vine ikke ulig Portugal’s Vinho Verde. Regnfuldt, køligt klima giver trods ofte højt udbytte nogle Spaniens måske bedste hvidvine på druen albariño (Portugals alvarinho) og godello. Bierzo mod øst leverer original rød af druen mencía. 

8. Rioja, Navarra -køligt klima giver flot vin

I læ af Baskerlandet laves elegant rød af tempranillo + lidt carignan og grenache. 
Rioja ligger omkring Logroño, mens navnet er Navarra i syd for Pamplona, kendt for Hemingway’s tyrefægterløb.