Søg i 1200 opslag:

28/10/2022

Topkøb i barbera, Rioja, malbec og brunello!

En rigtig god uge for Føtex, om ikke kun har crémant og god barbera foruden moden Rioja og Bordeaux foruden 30+ årig Portvin til fair pris. 

Samt også gode syde fra syd for Ækvator, bl.a. Matthews Road fra Australien, den herlige Quatro fra Chile, "Oak Cask" fra Trapiche (til latterlig pris). Og så skal nævnes ny årgang af Barolo + Brunello til uhørt pris (men check butik, da foto ses i avis, men ikke nævnes). 

      Sjovt nok er crémant billigere end prosecco, selvom prosecco modsat crémant ikke laves på den dyre Champagne-metoden. Og så er der også rigtig Champagne fra Jacquart og en "Ikke Mig" fra Stadil, der tjente formue på Hummel. 

Bedste KØB: Barbera d'Asti "Sori dei Mori" - Baron de Ley Rioja Reserva - Vieux Maurins, St Emilion Grand Cru - Brunello "Selva" *) - Montgras "Quatro" rød/hvid - Trapiche ”oak” rød/hvid - Tanunda "Matthews Road" rød - Crémant Calvet brut/rosé 

Godt KØBLa Tonnelle Haut-Médoc - Tanunda rød/hvid - Wolf Blass Yellow Label rød/hvid/brus - Gemma Barolo - Dr. Pauly rød/hvid - Champagne Jacquart "Mosaïque" - Smith Woodhouse Lodge Reserve Port - 1990 Presidential Port - Ventoux "Vidal-Fleury"

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

En grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende). Rustik snarere end poesi! Middel fylde,ganske stærk (14%), men frugtrig, friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Set i 2020, der nok er en værdig efterfølger til 2919 med 2 glas i Gambero Rosso + 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske som Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio ligger ca. 30 km øst for Barolo nær Nizza og er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Baron de Ley Rioja Reserva... 59,- 

Bedste KØB + ***** 5/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

Set i 2018, som jeg endnu ikke har smagt. Men vil tro, den er lige så god som forgænger 2017 med bl.a. 92p/JamesSuckling, 90p/WineEnthusiast mv. Og så koster den godt 80 kr i Spanien! 
      En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 
      Vinen er ofte på tilbud, men er som regel et sikkert valg. Føtex tilbyder også Faustino I Gran Reserva (115, 5*), stadig godt Rioja køb, men du kunne få den til 99 for et par uger siden hos en anden kæde. 

Vieux Maurins, St Emilion Grand Cru... 79,-

2 fl: 165, 2014bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
En flot vin fra god årgang, som nærmer sig modenhed. Senest solgt af Nemlig.com til 189 (dog 100 kr ved 6 fl), så 82 er en rigtig god pris! Ægteparret Goudal  har ledet vingården siden 1984 og leverede god merlot i mellemvægts klassen. 
       Men i 2013 blev Vieux Maurins det første kinesiske vinslot i Saint Émilion, da investorer fra riget i Midten, ledet af  Albert Tanvan, købte hus + 8 hektar vin (+ l'Estang i nabo Castillon). Michel Goudal fortsatte dog med at hjælpe til i kælder og mark. Ikke smagt siden -men er fuld af tillid! 
      Slottet ligger på det magre sand ved Maurins (med navn efter maurerne, der kom så langt mod  nord i den tidlige Middelalder) syd for St Émilion by. 

La Tonnelle, Haut-Médoc... 79,-

2 fl: 165, 2018godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

Jeg har ikke smagt denne vin i mange år og tror, den er bedre i dag. 2018 har fået 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot for denne prisklasse. Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 3-4 år endnu. Godt køb -men foretrækker Liversan i Bilka (2 fl. 119!).  

Montgras "Quatro" rød/hvid, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november0
Både rød og hvid fra det forbavsende gode Montgras er mix af 4 druer (heraf navnet)

Rødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône's syrah. Skal være lagret i små egefade et lille år. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 2019 fik 89p/100 i Spectator, meget flot for vin til så lav pris. 
Den hvide er for mig endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.

Trapiche ”oak” rød/hvid... 40,-
rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
Fås også i Bilka (godt køb, kr/fl 41,50 v 6: 249). 
Vinen har fået et Putin-hug op fra forårets 36 kr, men til 40 er den stadig måske markedets bedste køb.
      En mørk, fyldig malbec med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig. ’18 fik 90p/Descorchados, ’19 90p/Falstaff.
      Cabernet er lidt mere krydret i stil, men stadig flot. 2020 fik 90p/Descorchados og 86p/Decanter.
Pinot Noir smager ikke af pinot (= ikke Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret dufts.  
      Chardonnay -får 5*/6 af Rydberg i årgang 2020. Simpel ligefrem vin, men til prisen et rigtig godt glas.

Tanunda "Matthews Road", rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

Måske marginalt bedre end Yellow Label herover. Tanunda er et ambitiøst familiefirma, og det er gået så stærkt, at huset i dag må hente en stor del af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  

 

Tanunda rød/hvid, kr/fl v 6: 36,50

6 fl: 219, Australia, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 10.november
Rød cabernet-merlot er en meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og god til prisen. Den hvide chardonnay vil tiltale mange, men jeg synes, den er for kommerciel og uden zip. En lille medaillon på etiketten forsikrer dig om, at Tanunda er et 5* hus hos Halliday, Australiens førende vinkritiker. Denne rating skyldes ikke disse vine, der er tappet i England. 

 

Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid/brus... 55,-

rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, sparkling brut, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

Ganske god vin fra et af Australiens mest kendte huse med navn efter den ikoniske grundlægger, som ville lave vin, der gjorde stærke mæng svage og svage kvinder stærke! Det lever vinene bestemt ikke op til, men du får rigtig meget vin for 46,50 -ikke mindst den tørre sparkler, der næsten er for god til Aperol! 
      Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet'en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fyldeBruset er på pinot og chardonnay, nydelig frugt, pænt brus og ren smag -trods brut en meget lille sødme i eftersmag

      Foretrækker klart den gule etiket for Mindus Liberty (rød/hvid Australia, 55, 3*), som kunne fås i sommer til 39. Mingus var det gamle navn, måske fik protester fra Mingus jazz fans ændret det til Mindus? 55 er i overkanten, normalprisen 80 kr er optrækkeri. Dansk tappet. 

Penfold's Koonunga Hill rød/hvid... 75,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.november

Rød cabernet/shiraz i en fast, nogle vil sige stram stil med rig duft af urter og bær, som ofte har godt af et år eller to på flaske, men egentlig særdeles egnet til solid vintermad. Nydes kælderkold. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer (men kun smagt én gang). 
      Koonunga er en 93 hektar vinmark i det nordlige Barossa (godt 10 km fra Rowland Flat, hvor Jacob's ligger). En del af vinen herfra indgår nok i mærket, men bruges oftere til Penfold's topvine. Og Penfold's henter vine fra hele 200 forskellige druedyrkere over hele Australien. 

Brunello "Selva"... 105,-*

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 
Kender ikke aktuelt år, men 2015 fik 93p/Parker (Monica Larner. Ejer Nardi var en af de første udefra til at købe land i Montalcino, og i dag har man 80 hektar fordelt på 3 ejendomme. Datter Emilia leder vingården og leverer moderne, elegant vin, som ikke er så tannisk som mange, men stadig har solid fylde og frugt. *: Vinen ses på foto, men nævnes ikke i tekst. Vis evt tilbud i butik. 

Gemma Barolo... 105,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Føtex, indtil torsdag 10. november 

Gå efter 2018, men da kan nok stadig finde den knap så flamboyante 2017. 2018 er bedre trods regn i juni, takket være idéelt vejr op til høsten med lune dage og kølige nætter. 
      Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre. Vingården ejes af Silvano Piacentini (fra bl.a. le Arche) og administreres af sønnen, som gør et godt arbejde med vin fra 25 hektar i Barolo. 

Føtex tilbyder også Catena Malbec "High Mountain" (105, 4*), rigtig god, men bestemt ikke bedre end Trapiche Medalla malbec (ofte 59-69). Trapiche "Oak" herover til 40 kr er tæt på Catena'en!

Dr. Pauly rød/hvid... 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 
Priserne har fået et gevaldigt Putin-jump fra 33 for i foråret, men stadig excellent køb til 40. 

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House riesling er lige så god, med mere åben aroma. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god.
      Både riesling og spätburgunder druer kommer fra Rheinhessen, men tappes ved Mosel af Dr Pauly-Bergweiler. Huset har en god vingård her, som dog kun leverer ca. 50.000 fl/år -vil tro, at Salling-gruppen alene sælger mere af disse vine! 

Crémant Calvet, Brut eller rosé, kr/fl v 2: 47,50

2 fl: 95, bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 10. november 
Bordeaux. Etiketten er flot, vinen er ok standard crémant, men til denne pris et fund! 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
      Historien om Calvet er næsten bedre end vinen: i 1870 kom den første Calvet til Bordeaux for at sælge Rhône, i særdeleshed Hermitage, som var populær hos de andre vinhuse, som mente at Bordeaux ville smage bedre, hvis den blev blandet med lidt Hermitage. Dengang helt lovligt, men det fortsatte vist også, da det blev forbudt!       
      Med tiden blev Calvet et vigtigt hus, som også ekspanderer med smukt hus i Bourgogne. Efter nogle slemme år blev navnet i 2007 købt af GCF gruppen. GCF har også navne som Dulong (Irma), Alexis Lichine (Netto), og Louis Eschenauer (Vinmedmere). Så formentlig er Netto's Lichine crémant identisk med Irmas og denne vin. Men synes Calvet-etiketten er flottere!  

Prosecco "le Arche", Spumante, kr/fl v 2: 52,50

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 
Kunne fås til 40 kr i Netto for blot en måned siden, men 52,50 er stadig god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk -modsat Champagne -og crémant Calvet herover, som tilmed er billigere! 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 209,-

Brut (tør), godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 

Brut er en god Champagne, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Montaudon herover. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt. 
¨      Jeg har gode minder om Jackie, som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 

Champagne Stadil "Non Moi"... 349,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 

Christian Stadil har fået lavet denne Champagne af ukendt kælder. Cuvée af Pinot Noir (Ambonnay Grand Cru, siges det) og chardonnay, også grand cru. Blend fra 2016-18, brut. Nydeligt design. 
      Stadil kendes nok bedst for Hummel, og han tjener penge på det meste, måske også på denne vin (importeres af Champagnekælderen, som måske også tjener en smule -foruden leverandøren). Måske næppe bedre end Jacquart herover! Desværre ej smagt! Et genialt navn: "Non Moi", som Stadil siger: 

      "Fransk for anatta eller jeg-løshed. Proust sagde, at vi kun er i live, når vi er i le non-moi. Når vi mister følelsen af noget permanent og slipper vores ego og selvbevidsthed. Denne tilstand kan opnås gennem meditation eller sågar et glas champagne."

Smith Woodhouse Lodge Reserve Port... 85,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 

Denne vin var oprindelig en gammel tawny (sådan cirka 10 år!), men er i dag en rigtig god ruby lidt i stil med blød vintage. Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til dessert med chokolade eller en gammel ost. 
Smith Woodhouse er et af mærkerne under Symington (bl.a. DOW's, Graham, Warre osv). Huset leverer gode Ports (Kvickly har en superb Crusted Port). Denne er dog glimrende og ikke meget dyrere end en standard-Port. 

Presidential colheita 1990 Port, i trækasse... 259,- 

Godt KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil torsdag 10. november

1990 smagte jeg for nogle år siden, en rigtig god Port med rig bouquet, ret sød, men lang. Mærket er et af flere fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus, der leverer god tawny til en rimelig pris. Salling kalder det noget overdrevet et top-3-hus. 
      Føtex tilbyder også Menéres 2009 Colheita tawny50cl, 85, 5*, Føtex), meget flot kvalitet, fra Maynard, noget mere anset end Presidential.  

Ventoux "Vidal-Fleury" rød, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 319, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10. november

Ventoux er kendt mere for Tour de France end vinen, som ligner naboen Rhone, men til lavere pris. Denne vil mere. Check årgang -så helst 2020 eller 2019, men 2017 er også ok. Undgå ældre år,  ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og i dag ejer huset Vidal! 

Barefoot, rød/hvid/rosé... 55,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé, California

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 10. november 

De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde tør jeg ikke købe. Jeg er nok for kræsen.