Søg i 1200 opslag:

14/10/2022

Danmarksmester i stigende vinpriser?

Når en vin kan stige 33% på 7 måneder, kan det være svært at skyde hele skylden på Putins krig. Derfor må Bilka og Føtex være stærke kandidater til titlen som Danmarksmester i stigende vinpriser... 

De store kæder har ofte brugt Putins krig som undskyldning til at sætte priserne op, og mesteren i denne disciplin er måske Føtex og Bilka, siger den ubestridte dommer (også kendt som vinnørden). 

      Et klassisk eksempel er de tyske vine fra Dr Pauly. der indtl 17. marts (da Putins krig var ny) kunne fås til 33,17, mens prisen herunder er 44,83 (begge priser v køb 6 fl). En 33% stigning på 7 måneder. 

      Og jeg kan slet ikke følge med de stigende priser. Da begge kæder på det seneste har haft 40% rabat på hhv fransk og italiensk vin -på normalprisen- havde jeg svare problemer med at finde ud af, hvor høj normalprisen var. Men den var heftigt meget højere end sidste år! 

     Ugens tilbud i Føtex og Bilka er især italiensk Amarone & Co. Vinene er mainstream, der vil gøre alle tilfredse uden at begejstre (og da især ikke en vinnørd som mig). 

Bedste KØB: -
Godt KØB: 
Silvano Piacentini Ripasso - Amarone Classico Righetti - Francois Martenot pinot + chardonnay - Amarone "le Arche" - Vanitá rød/hvid

Dr Pauly Riesling eller pinot noir, kr/fl v 6: 44,83

6 fl: 269, hvid Noble House sødlig riesling, tør riesling eller rød pinot noir, Tyskland 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27.oktober
Disse vine kunne fås til 33,17 i marts (også ved køb 6), så det tog 7 måneder at sætte prisen 33% op. Lidt af en rekord. 
      Når det er sagt, er alle 3 vine mere end ok til prisen -ikke mindst den tørre riesling, som jeg holder meget af med rig frugt, sprød syre, let til middel fylde -god appetitvækker. Også den sødlige Noble House er rigtig udmærket til et glas i utide, da syren holder sødmen i skak og får aromaen frem
      Den røde er ikke smagt siden foråret, men husker en god aroma og lidt spinkel, men nydelig pinot-karakter. Alle 3 vine er tappet ved Mosel, mens vinene er hentet i det billigere Rheinhessen. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav. Foretrækker egentlig vinene fra Syditalien herunder: 

Vanitá rød/hvid... 59,-

rød Primitivo Puglia og Nero d'Avola Sicilia, hvid Pecorino Chieti, Italien 
øko, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.oktober

Frugtig rød, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien. 
Kraftigere, men stadig ganske balanceret rød fra Puglia med nydelig bærfrugt. 
Hvid er en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i topform efter  længe at være anset for uddød. 

      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. Men vin er ikke så profitabel som modetøj, så p.t. ejes huset af en amerikansk fond, Platinum.
      Farnese leverer god vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Cava Codorniu "Clasico", brut... 59,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27.oktober

Bestemt ingen stor cava, men den tørre 
brut vil ikke skuffe som velkomstglas til en konfirmation! Fint brus med middel bobler, åben frugt, ret let og simpel, men med god syre, der giver sprød friskhed. Du kunne få den til 40 kr op til nytår 2021 og 50 så sent som i august, så Putin (og måske Salling?) har noget at svare for her. Men kort sagt godt 50% stigning på under 2 år. Her kan DSB slet ikke være med! 

Silvano Piacentini Ripasso... 59,-*

*: kræver Føtex+ app
Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 27.oktober
Ugens eneste vin i Føtex og Bilka, der nærmer sig "best buy". Trist. Ikke smagt de sidste par år, men huskes som en middelfyldig, tør, frugtig Ripasso, som jeg bedre kunne lide end de overvægtige, svulmende Rubens'agtige amaroner. En udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (99 for amarone i Bilka) i spidsen. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 27.oktober
Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone, så du får trods alt god vin til 109 (som kun er 10% højere end sidste år). 

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Francois Martenot, pinot eller chardonnay, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, godt KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 27.oktober
Martenot har postadresse i Bourgogne (21 som postnr), men selvom druen og flasken antyder det, er vinen ikke Bourgogne. Martenot er et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André og Martenot (+ i Netto Garnier med samme pinot og chard). 
      Vinen er, som prisen antyder, fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Simple landvine, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren.