Søg i 1200 opslag:

09/10/2022

Flot vin til lav pris i discount markederne

Netto holder vinfest med gode vine, hvor prisen begejstrer mere end smagen -dvs lave priser på vine, som tiltaler de fleste! 

Og både le Arche Prosecco og Hécula er superkøb til 40 og 30 kr, og du får næppe bedre Champagne end Montaudon til 125. 

      Jeg er glad for discount kæderne, for mens den såkaldte "normalpris" ofte er for høj hos de store kæder, sørger Netto, Coop365 og andre for, at prisen kommer (lidt) ned. Til gavn for konkurrencen. 

      Bouteilley i Coop365 (og ofte også Fakta) og Lidl's Barossa shiraz er begge rigtig gode glas til overraskende lave priser. 

Bedste KØB: Prosecco "le Arche" Spumante - Hecula Organic Yecla Faustino I, Rioja Gran Reserva - Champagne Montaudon brut - Bouteilley Côtes de Bordeaux  

Godt KØBMucho Más rød/hvid/rosé - le Arche Ripasso  - Talisker Malt Whisky - Hardy's Stamp rød/hvid/rosé - Sergio rød/hvid Sicilia - Shiraz Barossa Valley Lidl 

Prosecco "le Arche", Spumante... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
En god prosecco til en god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

Hecula Organic, Yecla... 30,-
øko. Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Til 30 kr et fund til kraftige retter, serveret kælderkold. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men vinen er for fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af husets mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke helt vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men tiden har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021.

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2011Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
Vinen er ofte på tilbud, men altid værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr). 
     2011: 93p/Guía Peñin: "Cherry, garnet rim; Aroma: balanced, ripe fruit, spicy, fine reductive notes; Flavour: good structure, flavourful, round tannins, balanced". 
      Dvs. en værdig efterfølger til 2009 (93p/WineEnthusiast) og 2010 (93p/Guía Peñin, 91p/WineSpectator).

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 40,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober

Stadig ok pris, men har fået et 15% hop op fra 35 i februar. Den røde er Masi's forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne ret dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 

      Den hvide er arketypen på italiensk pinot grigio af druer hentet i hele TriVenezie regionen (som går helt til grænsen til Slovenien!). Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og frisk. Og godt køb.  

Mucho Más, Spanien rød/hvid/rosé... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober

Glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Fås også som en god aromatisk tør hvid og rosé (ej smagt).  
      "Meget Mere" minder i smag til forveksling om "the Guv'nor" (Coop) og KingPin (Føtex og Netto) og leveres af samme Felix Solis. Más fås også i 3 liter box (99 i Bilka næste uge), som er noget mere anonym.  

      Til samme pris Tanunda cabernet-shiraz og chardonnay (40, 3*), en forglemmelig, men helt ok Oz vin. 

le Arche Ripasso Valpolicella... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Ganske ok og godt køb. 

Til samme pris også Silk & Spice Portugal, let sødme trækker ned (50, 3*) og My Way (måske Frank Sinatra's vej, men ikke min) og Codorniu (god cava clásico, 50, 3-4*) 

Ventoux 2017 "Vidal-Fleury"... 50,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 14.oktober

Blev solgt i Føtex i april til 41 kr, men 50 er også en god pris. Ventoux er mere kendt for Tour de France  end vin, som er i stil med (og til lavere pris end) anden Rhone. Denne vil dog mere. Ny 2017 er sjovere end 2016 (smagt 1 gang),  ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Da Guigal var kongen af Côte Rôtie, så købte han sin gamle læreplads, der i dag fungerer som alternativ etiket til Guigal. 

Champagne Montaudon, brut... 125,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
Kunne fås op til nytår til 99, men 125 er stadig en mere end lav pris. Den får ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard (88p/i 2019), mens en engelsk guide finder den et godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Vinbladet gav den 6*/6 (for 4 år siden).    
      Denne Champagne vil tiltale mange -tør, ret let og frisk, nydelig frugt, lidt ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt.         
      Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon (pga amerikansk særtold, corona og andet) nok tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer! Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin. 


Talisker "Skye" Single Malt Whisky... 175,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
En lidt yngre udgave af den normalt Talisker, som forener Islay's medicin med højlandets tørv. Dvs. mindre medicin og tørv, men stadig masser af aroma og styrke (45,8%). 
      Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen ´kan i dag nås med bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
     Den velkendte Drambuie (whisky, honning mv) har tilnavnet "Spirit of Isle of Skye", da den oprindelig blev skabt af en skotsk prins på Skye i 1745. 
      Netto tilbyder også den fine Tanqueray "no. Ten" Gin (179, 4*), som er klart bedre end den almindelige -og rigtig gode gin, ikke kun pga 47% alkohol! 

Château Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-

2019, bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 12.oktober 
En Fakta-favorit er nu på tilbud i Coop365. Meget anderledes end tidens sødlige appassimento'er! En ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux, god frugt og middelfyldig, rank smag, som faktisk har en vis elegance. Lidt tilbageholdende, men lover godt! 
      Og så er vinen god til mad -og bliver bedre med endnu et par år på langs. Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er op mod 100 kr (WineSearcher). 

      Årgang kan variere, men er 2019 i min Coop365, en stor årgang med fyldige, afrundede vine med ret indbydende frugt. 
      Foto: Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er anderledes lav. Slottet ligger blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. 

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 12.oktober 

Hardy's er et traditionsrigt hus (1853), som er en væsentlig del af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 
      Ret ligegyldige, men ok vine, hvis eneste berettigelse er den lave pris og en tør smag, der gør dem drikbare. 

Monte Ory Chardonnay, Navarra.. 40,-

Godt KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 12.oktober 

Mere frisk end mange, ret letbenet, neutral aroma, god syre og rank friskhed. Mindes den som tør, men det er nogle år siden, jeg smagte denne nordspanier sidst. Vinen laves af Manzanos, et familiehus, som er vokset voldsomt de senere år takket være korrekte vine til lave priser. Siglo Saco er et andet mærke fra huset, som også ses i både Coop365, Fakta og Brugsen. 

Sergio rød/hvid Sicilia.... 40,-

øko. Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 12.oktober 
Har ikke smagt denne vin tappet af stort hus i Toscana. Vinen var oprindelig en primitivo fra Puglia, men eer nu et blend fra Sicilien, rød på nero d'avola, syrah og merlot, hvid på cataratto (lokal, neutral drue) og chardonnay. 
      Har fået den anbefalet af kyndig ven. Den røde skal være ganske fyldig, rund, men med bær og fine tanniner, tør. Den hvide skal også være tør og frisk -og mere kan du knap forlange i denne prisklasse! 

Shiraz, Barossa Valley, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, godt KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 15.oktober (aftappet i Tyskland)

Smagt i årgang 2017, men smager stadig frisk. Åben frugtig næse med lidt krydderi, fyldig, blød, pænt lang -meget flot til prisen. Barossa er et af de fine områder i Australien, nord for Adelaide. Meget bedre end Lidl's australske Cimarossa vine.

Aix en Provence "Cinq Rameaux"... 69,-

*** (3/5), Lidl, indtil lørdag 15.oktober. 

For dyr, synes jeg. Set i 2019 og 20, smagt i 2019. Åben frugt, nydelig, middel fylde, tør og præcis, men mangler sprødhed. 2019 er godt år, men efter 2 år på flaske har den mistet den primære frugt, er blødere, men uden meget bouquet, desværre. 
      Aix en Provence er i reglen lidt billigere end Provence. Lyserød vin er ofte ikke så god gr varmere somre, men kan ofte være gode køb. 

Vinding Montecarrubo "Uno su Mille"... 149,-

øko. **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 15.oktober  

Smagt i 2019. Jeg holder meget af Peter Vinding-Diers, som var en stor inspiration for mig i årene omkring 1980, hvor jeg boede hos ham på Rahoul et par uger. Hans arbejde med både Rahoul, Padouen og siden la Grave osv er epokegørende og har sikret ham en plads i vinens historie (og så har han også lært andre mere end mig -ikke mindst nevøen Pingus!). 

      Til denne pris bør vinen have 5*, men det kan jeg ikke helt. Men en rigtig god rød, dyb, med intens krydret frugt, kraftig og lækker, afrundet, god blød tannin, men den mangler lige den sidste kompleksitet. Suk! 

      I dag bor han sammen med hustruen Susie på Montecarrubo i en udslukt vulkan i bjergene mellem Catania og Syracusa. Jorden er stenet, og det passer godt til syrah druen.