Meny tilbyder i denne uge noget så sjældent som Champagne fra én vingård -såkaldt "slots-Champagne"- modsat 90% af al Champagne, som laves af store huse.
Vinen kommer fra lille vingård med blot 8 hektar, som tilmed er delt mellem 9 forskellige kommuner! Vinen er næppe i top, men sjov at smage -og så er prisen rimelig.
Meny har sin rigelige andel af Rip'Amarone og Appassimento, hvor vinen tørrer (eller blot høstes sent, knap så dyrt). Har smagt flere af udgaverne fra Meny hos venner, for jeg gider ikke spilde mine 21 ugentlige genstande på vine som disse, lavet af druer, som lige så godt kan få lov at tørre videre til rosiner! Men Meny har også spændende vine som Champagne Claude Moussé, vin fra ét domæne, som desværre nok ikke er i top. Det samme gælder Brancott fra New Zealand, der har æren af at være den første fra New Zealand til at sælge såvel hvid sauvignon (1979) og rød pinot (nogle år senere).
Men prøv også Cameleon fra Argentina og Hérédita fra Rhone.
Godt KØB: Brancott Sauvignon Blanc - Casalforte Ripasso - Champagne Claude Moussé brut - Hérédita Cotes du Rhone - Dr Loosen Riesling Mosel
Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober
Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift.
Brancott, Sauvignon Blanc... 59,95
Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes fornuftigt nok udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk både god og et godt køb.
Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien.
Champagne Claude Moussé... 169,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober
Jeg har kørt gennem den lille flække, Monthelon nær Pierry syd for Épernay, men aldrig set dette lille domæne med 8 hektar fordelt på ikke mindre end 40 parceller i 9 forskellige landsbyer, dog mest omkring Monthelon.
Familien har ejet det gennem 5 generationer og begyndte at sælge deres vin i 1970. Denne vin er Tradition, husets unge vin, lavet af 75% af den sorte drue, pinot meunier, som passer godt til den lidt tunge, kølige jord omkring Moussy og Monthelon + 25% chardonnay. Da skallerne fjernes før gæring, bliver vinen hvid. Den tappes med lidt gær og får sit brus på flaske.
Har desværre ikke smagt vinen, men forvent en frugtig (lidt æble), middelfyldig Champagne med fint mousse og ren eftersmag.
Familien har ejet det gennem 5 generationer og begyndte at sælge deres vin i 1970.
Har desværre ikke smagt vinen, men forvent en frugtig (lidt æble), middelfyldig Champagne med fint mousse og ren eftersmag.
Hérédita Cotes du Rhone... kr/fl v 2: 69,50
En klassisk Rhone af de gode på grenache (70%) -giver frugt og styrke- og syrah (30%), farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-3 år. Vinen får pæn rating, senest 89p/100 fra WineEnthusiast til 2020.
Den ekstremt travle og i enhver hensseende monumenta vinmager Philippe Cambie (foto), døde sidste år. Han hjalp kooperativet Princes med denne vin. Jeg mødte Cambie første gang for over 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Kælderen har i flere år lavet rigtig gode vine fra knap 600 hektar, heraf 80-90 i selve Chateauneuf. Meny skriver, at vinen kommer fra vinstokke "lige uden for Chateauneuf du Pape". Måske, men da 90% af kooperativets vinmarker er uden for dette område, er "lige uden for" nok lidt elastisk. Nogle af kælderens bedre vine laves i Vacqueyras og Cairanne 20-30 km væk, dvs ikke lige uden for!
Meny skriver, at vinen kommer fra vinstokke "lige uden for Chateauneuf du Pape". Måske, men da 90% af kooperativets vinmarker er uden for dette område, er "lige uden for" nok lidt elastisk. Nogle af kælderens bedre vine laves i Vacqueyras og Cairanne 20-30 km væk, dvs ikke lige uden for!
Casalforte Ripasso, Valpolicella... 59,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktoberVinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men her loves gode takter! 2019 fik guld på Mundus Vini, en udstilling for supermarkedsvin. Vinen laves på klassisk vis. En lille del lagres i eg. Vinen er ikke helt tør (7g/l), dvs. intens bærfrugt, middel fylde, middel lang smag.
Meny tilbyder også en cava fra kooperativet i Negrar, som skal være stedet, hvor ripasso først blev lavt. Hmmm. Vinen er lidt dyrere -og nok meget tæt på ripasso i Lidl8 der sælger en ripasso fra samme kælder.
Dr Loosen Riesling Mosel... 59,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober
Loosens riesling er fra Mosel modsat den fra nabo Dr Pauly (bor i samme skønne Bernkastel), som henter sin riesling i det billigere Rheinhessen. En lys og let vin med rig aroma af blomst, sprød og frisk med sødmen balanceret af fast syre. Årgang 2020 og 21 er ikke smagt -hverken af mig eller kritikerne- men 2019 får 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. Dr Ernst Loosen var med sin "Dr L Riesling" pioner for salg af druevine. Dr L kommer ikke fra domænet (100.000 flasker fordelt 30+ vine). Faktisk sælges 10 gange så meget alene af Dr L -og alene til USA! Tyskland køber også en sjat (som også Danmark). Dr L laves af druer eller vin købt ind fra andre vingårde.
Gwurztraminer Alsace, Dopff & Irion... 79,95
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober
Dopff & Irion var en af de første jeg smagte fra Alsace, og dengang før 1972 blev vinen tappet i Danmark! Så jeg har en svaghed for navn -og etiket. Jeg har dog ikke smagt deres traminer i mange år. Men huset ejes i dag af det gode kooperativ i Pfaffenheim, så mon ikke vinen har typisk rosenaroma og let sødme?
Engang var Dopff & Irion et stolt familiefirma på "Château de Riquewihr", som konkurrerede med Hugel og endnu en Dopff om at være byens mest kendte vinhus.
I dag er Dopff & Irion blot et navn, ejet af kooperativet i Pfaffenheim. Men byens selv! Riquewihr er en vidunderlig perle, som -med fuld ret- tiltrækker rigtig mange turister, omtrent som Kaysersberg og et par andre. Se bare fotoet! Byen er ganske lille og ligger ved foden af det fine Schoenenbourg (som sandelig er "wunder schön"). Indtil september skal du nok komme først eller sidst på dagen, men hellere i oktober og måske i december til et julemarked i Alsace!
Dopff & Irion var en af de første jeg smagte fra Alsace, og dengang før 1972 blev vinen tappet i Danmark! Så jeg har en svaghed for navn -og etiket. Jeg har dog ikke smagt deres traminer i mange år. Men huset ejes i dag af det gode kooperativ i Pfaffenheim, så mon ikke vinen har typisk rosenaroma og let sødme?
Engang var Dopff & Irion et stolt familiefirma på "Château de Riquewihr", som konkurrerede med Hugel og endnu en Dopff om at være byens mest kendte vinhus.
I dag er Dopff & Irion blot et navn, ejet af kooperativet i Pfaffenheim.