Søg i 1200 opslag:

08/10/2022

Ugens bedste vinkøb: Frankrig i top!

En rigtig god uge for alle os, der holder af vin og ser budgettet truet af både dyrere benzin, varme og gas -for slet ikke at tale om de stadig dyrere madvarer. 

Brugsen dominerer totalt ugens vine fulgt af Netto, mens ellers gode kæder som Meny, Fakta og Rema1000 røg ud lige før deadline. 

      I denne uge er Frankrig tilmed  i top med 8 vine -akkurat som den vanlige topscorer Spanien. 
Spanske Torres er særligt interessant med tilbud på den klassiske Sangre de Toro ("Tyreblod") i reserva udgave samt Gran Coronas, der ikke er ulig den vin, som for alvor satte Spanien på vinens verdenskort i 1977. 
      I Frankrig er det Rhone vinene Rasteau og Vacqueyras, som fortjener en plads i indkøbskurven. Irma's Morel Rhone er også værd at smage. 
      Og så har vi en sjælden gæst i form af Moldova og Portugal blandt "Ugens bedste Vinkøb". 
      Alle vine er tappet i produktionområdet -ofte af ejeren- medmindre andet er nævnt (typisk tapning i England, Tyskland og Danmark). 

8 vine fra Frankrig 


Château Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-
2019, 
**** (4/5), Coop365, indtil onsdag 12.oktober
En Fakta-favorit er nu på tilbud i Coop365. Meget anderledes end tidens sødlige appassimento’er! En ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux, god frugt og middelfyldig, rank smag, som faktisk har en vis elegance. Lidt tilbageholdende, men lover godt!
      Og så er vinen god til mad -og bliver bedre med endnu et par år på langs. Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er op mod 100 kr (WineSearcher).
      Årgang kan variere, men er 2019 i min Coop365, en stor årgang med fyldige, afrundede vine med ret indbydende frugt.
      Foto: Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er anderledes lav. Slottet ligger blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift.

Cotes du Rhone, Pierre Henri Morel, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299**** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 12.oktober
Denne Rhone er ikke smagt og ret ny i Morel’s voksende sortiment, men ligner den Morel’s Signargues eller moderhus Chapoutier’s Belleruche, er den et sikkert Best Buy til denne pris.
      Pierre Henri Morel var i årrække leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -fra Chapoutiers kældre i det sydlige Rhône (Chapoutier er også ejer). Huset køber vin udefra som Meffre, Guigal og andre. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har alle været flotte (og gode køb).

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83

6 fl. 299**** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 12.oktober
Sydfrankrig. Den klassiske etiket har lånt lidt fra Louis Latour -og druerne stammer fra Bourgogne, men gror i Languedoc (en god del af Latour’s vin stammer dog også fra Sydfrankrig).
      Vinene har et nydeligt ”køligt” præg og skal da også komme fra Limoux regionen syd for Carcassonne.  
     Begge vine er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med en vis elegance og god balance mellem frugt og blødhed.

l’Abbaye 2017, Haut-Médoc, kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.oktober
En ganske flot Bordeaux tæt på topkøb, som er unik ved at være 100% merlot -ret sjældent i Médoc’s ”Cabernet-land”.
      L’Abbaye har navn efter et kloster fra 1000-tallet. Kirkens ejendomme blev solgt på auktion efter den franske revolution til familien Skinner fra Bordeaux. Det blev anerkendt som Cru Bourgeois.
2017 gav moden merlot -en fyldig, afrundet vin med god frugt, som dog har Bordeaux’sk fasthed. Flot allerede, men vil nok have godt af 2-3 år endnu.  
Domaine l’Oiselet, Vacqueyras... 79,-
2020 økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.oktober

Klassisk Rhone -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær. 2020 er nok mere mineralsk end 2019, men stadig med masser af styrke og fedme. Flot allerede, men 2-4 år på flaske vil nok gavne. 2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet. Ikke smagt, men både 2016 (92p/Parker), 18 og 19 var klassisk Rhone.
     Vacqueyras (simpelt udtalt ”Vakeras”) ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! 

Rasteau domaine les Evigneaux... 79,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.oktober
Har ikke smagt dette ret nye Cru i Rhone, men Rasteau leverer magtfuld vin lidt i stil med nabo Cairanne og Chateauneuf, dvs normalt uden den elegance, du finder i en Gigondas.
      Evigneaux skal dog også være elegant, for jeg stoler på de 92p/WineEnthusiast og 17,5p/Oldenburg, som 2017 fik. Aktuel årgang kan være 2019 og 20, begge gode år.

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 99,-

2019, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober
En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet’en. Vnen er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

Champagne Montaudon, brut... 125,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
Kunne fås op til nytår til 99, men 125 er stadig en meget lav pris. Den får ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard (88p/i 2019) og 6* i Vinbladet (for 4 år siden). En engelsk guide finder den et godt køb til £ 25 (200 kr) i Tesco.   
      Denne Champagne vil tiltale mange -tør, ret let og frisk, nydelig frugt, lidt ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt.        
      Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende ”M” mere end selve Champagnen. Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i ’00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin.

Superkøb fra Spanien
Hecula, Yecla... 30,-
Set i 2020, økologisk, Spanien 
Bedste KØB + 
*** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kraftige retter, serveret kælderkold. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel, selv om vinen er ren monastréll.
      Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke helt vinen holder kvaliteten fra ældre årgange, men jeg er måske (igen) forkert på den, for 2019 fik 5* i Gastro sept 2021.

Guv’nor rød/hvid..  39,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober
”Guv’nor” (”Husets Herre”?) kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin (Føtex og Bilka) og Mucho Más (Netto) -også i pris. En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. Den hvide er fyldig, meget frugtrig og slet ikke så klodset og tung som ventet fra det varme Mancha. Rigtig gode vine til denne pris.

P.S: Vinene ligner meget Mucho Más i Netto (40, 4*) og KingPin i (Føtex/Bilka, 40, 4*). Mucho Más er dog mindre god i 300 cl box (99 i Føtex).  

Sangre de Toro, reserva... 39,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
En næsten uhyggelig pris -vinen koster 80-90 kr i Spanien! Smager som en blød, kraftig Rhone, måske lidt for civiliseret!  Fyldig, afrundet, meget poleret, men alligevel med karakter og en moden, nydelig bouquet. En god allrounder, der nok appellerer mere til amarone-fans end til Barolo-folket. Garnacha, syrah og cariñena med et år i egefad. Jeg nød den kælderkold til lammekotelet.
      ”Tyreblod” var Torres’ første vin på flaske (1954), fulgt nogle år senere af Coronas og siden andre! Den almindelige udgave er en ok dagligvin, men denne ”seleccion especial” er bedre.

Cava Perelada, brut, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.oktober
Brut har god frugt og ren, tør smag med lille syre .
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus, som har base på slottet af samme navn tæt på Roses ved Costa Brava lige syd for grænsen til Frankrig.

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober  
Etiket og navn er identisk med den 1970, som vandt Gault-Millau’s legendariske vin olympiade i 1977 foran bl.a. Latour. Og vinen er måske endda lige så god! Udgaven fra 1970 sælges i dag som Mas La Plana og er bedre end nogensinde, men slet ikke af Latour-klasse længere (og heller ikke så dyr, typisk omkring 300).
      Gran er modsat de fleste Torres vine stadig fra ”Penedès”, dvs egnen omkring Mas la Plana, hvor den gærer og lagrer i imponerende kældre! Og den er rigtig god -mørk, fyldig, pænt lang blød smag med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og 1-2 år på flaske.  

Celeste, Ribera del Duero... 69,-

***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Torres’ afdeling i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en letbenet Duero, men flot og indbydende! Og en god pris. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken ”Cielo”, ”Himlen”!’’ 2018 fik 90p af både Peñin og Spectator, 2016 fik 93p/100 af den ofte gavmilde James Suckling.

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2011, Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
Vinen er ofte på tilbud, men altid værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello’er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr).
     2011: 93p/Guía Peñin: ”Cherry, garnet rim; Aroma: balanced, ripe fruit, spicy, fine reductive notes; Flavour: good structure, flavourful, round tannins, balanced”.
      Dvs. en værdig efterfølger til 2009 (93p/WineEnthusiast) og 2010 (93p/Guía Peñin, 91p/WineSpectator).

Italien ikke glemt!  

Prosecco ”le Arche”, Spumante... 40,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 14.oktober
En god prosecco til en superpris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide.
      Prosecco er ved at overtage Asti’s plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk.

Piccini, Chianti Riserva... 45,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Piccini’s Riserva er bestemt ikke stor Chianti, men en kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig!
     Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer hver 10. flaske herfra, plus en masse andre vine. Vingården er vokset til 200 hektar (heraf 70 i Chianti), som sælges under vingårdens navn, ikke Piccini.

Amarone ”le Arche”... 89,-

*** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober
Jeg er grundlæggende træt af amarone. ”Amaro” betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men til prisen for du meget vin -masser af frugt og blødhed. Men husk at nyde den kælderkold for at holde alkoholen i skak.

Sforzato Valtellina ... 129,-

Triacca ”San Demenico”, Italien
Bedste VIN + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 12.oktober
Noget så bizart som en amarone på nebbiolo. druen fra Barolo, groet på nogle isolerede superstejle terrasser et par stenkast fra Alpernes mest mondæne skisport resort!
     Valtellina er et ganske lille historisk område (4-5 millioner fl/år) nord for Milano og Como søen langs grænsen til Schweiz repræsenteret af det mondæne St Moritz.
      For et par uger siden var jeg igen til en stor Valtellina smagning og lærte (igen) at holde af de ret lyse vine med den fine frugt og (med alderen) en indbydende bouquet.
      Topvinen var sforzato hos alle de 12-13 vingårde, 100% nebbiolo, som er tørret 60-90 dage og siden lagret et par år i eg og siden på flaske. Udbyttet er lavt, 500 g/kv.m, eller godt 30 hl/ha. Et lille udbytte for arbejdet på de stejle skråninger!
      En stærk (15,5%) vin med dyb farve og en rig aroma med kirsebær and anden stenfrugt, magtfuld, overdådig med rosin og mandel, meget lang, tør (0,7 g/l) -men med magtfuld, men blid tannin under frugten.  En ”meditationsvin”, som de siger i Alperne! Set i 2016, som fik 92p/Parker, men 2017 er på vej (gem et par år).  

Europas sjældnere vine... 

Dream, Moldova, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød Pinot Noir, hvid Riesling (tappet i Tyskland) 
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober
Vinene er fra Moldova, dvs. i fredstid blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry.
       Vinene er tappet i Tyskland og burde være helt ok, især den hvide. Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: ”Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed”.

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-*

*: Kræver app og medlemskab af Bilka Wine Club, Portugal
**** (4/5), 
Bilka, indtil torsdag 20.oktober
Vine fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional.
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes.
Burmester Colheita 2005 Port... 149,-
***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 12.oktober

Et rigtigt godt køb for en 17 år gammel Port -og glæd dig over, at den samme vin har stået til 279,95 hos Fleggaard. Så grænsehandel er ikke altid billigst (men Fleggaards pris er også høj).
      En smuk ravgylden farve, rig bouquet af nøder og frugt, fyldig og lang, blød og sød. Med rette rost i flere guider, bl.a. de maksimale 6 stjerner i Ekstrabladet og 17,5/20 fra Oldenburg, der om nogen kender sin Portvin! Perfekt til en dessert med chokolade eller tærte med frugt. Men også gerne alene, med eller uden kaffe og cigar! 

Ny Verden: Chile og Argentian i top! 

La Mascota, rød, hvid, rosé... 39,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, rosé malbec, Argentina
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Tør næsten ikke skrive det: Men for lav pris for så god vin, som er en klasse over den i øvrigt også gode OPI, skabt af Rodolfo Sadler og baseret på vingården af samme navn (+ masser af vin fra naboer).
      Chardonnay (2002: 87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab’en.
      2021 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, 2021 malbec får 90p af samme guide.
      Rosé laves af malbec, 2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat.

 

Aliwen reserva rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé, Chile
**** (4/5), 
Bilka, indtil torsdag 20.oktober
Ligefrem vin med god frugt, afrundet smag og pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for en svær drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men god friskhed og aroma, trods opvæksten i det lune Maipo. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb.
      Aliwen er indiansk mapucho sprog for ”Helligt Træ”, som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha.

Shiraz, Barossa Valley, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89**** (4/5),Lidl, indtil lørdag 15.oktober (aftappet i Tyskland)
Smagt i årgang 2017, men smager stadig frisk. Åben frugtig næse med lidt krydderi, fyldig, blød, pænt lang -meget flot til prisen. Barossa er et af de fine områder i Australien, nord for Adelaide. Meget bedre end Lidl’s australske Cimarossa vine.


Spier ”P.S” grand reserve rød/hvid... 49,-
rød og hvid blend, Sydafrika (tappet i Danmark)
**** (4/5), 
Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage skal være en klasse over Vintage og Signature ”Collection”. 12 måneder i eg. 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: ”Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning.” 2020 ikke smagt.
      Spier er en stor leverandør til Brugsen, men udvalget er svært at overskue. På Spier’s egen web (som kan dansk!) er der ret få vine. Men på mad.coop.dk er der hele 40 (!) forskellige Spier vine.