Søg i 1200 opslag:

07/10/2022

God dagligvin, men hvor er de store vine?

En truende regning på el og gas har måske fået Bilka til at glemme de rigtig gode vine, du også kan finde i hypermarkedet. I hvert fald er den nye tilbudsavis præget af billig vin -en del af dem dog rigtig gode! 

Men jeg ser bort fra Mucho Más (3 liter box, 99, 4*, rød/hvid, Spanien) og Drostdy Hof (3 liter box, 99, 3*, rød/hvid), som er ganske godkendt for en vin i plastikpose (men det siger ikke så meget). 

      Alligevel falder Bilka noget igennem, synes jeg, når man sammenligner med konkurrenter som Kvickly, Superbrugsen, Irma samt Meny. 

      Men jeg ved, at Bilka -akkurat som Meny- har mange andre tilbud end dem, der optræder i tilbudsavisen. De kan variere fra butik til butik (jeg købte i dag Pio Césare Barbera d'Alba til 50 og Niepoort LBV Port til 125). 

Bedste KØB: Porta 6, Lisboa rød/hvid/rosé* - Trapiche ”Pure” rød/hvid/rosé
Godt KØB: Aliwen reserva rød/hvid/rosé - Banrock Station Reserve rød/hvid -  le Arche Amarone - Champagne Jacquart "Mosaïque"

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-*

*: Kræver app og medlemskab af Bilka Wine Club
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober

Vine fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. 

Trapiche ”Pure” rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279rød malbec, hvid sauvignon og rosé, Uco Argentina 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober

Du kunne købe vinen til 40 kr for 2-3 uger siden i lillesøster Føtex (og her var du ikke tvunget til at købe 6, selvom det er en god idé!). ”Pure” er uden lagring i eg og hentes druerne i Uco, et særligt (godt), højt liggende del af Mendoza ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd).  
Rød har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  
      Den hvide har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig


Aliwen reserva rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober
Ligefrem vin med god frugt, afrundet smag og pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for en svær drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men god friskhed og aroma, trods opvæksten i det lune Maipo. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb. 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239, godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober
Jeg bliver næppe vild med disse vintyper vine, men kvaliteten er god. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 

      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen akkurat som Kumala herover) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.  

Amarone "le Arche", Valpolicella... 89,-

Godt KØB + *** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober 
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men til prisen for du meget vin -masser af frugt og blødhed. Men husk at nyde den kælderkold for at holde alkoholen i skak. 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 199,-

Brut (tør), godt KØB + ****  (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.oktober
En god Champagne brut, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Montaudon. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vine fra de store huse, på godt og ondt. 

¨      Jeg har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bollinger og Molly er Moët), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen også et godt ry og får 3* af Juhlin. 
      Montaudon kan kaldes en 2.vin, mærket laves i samme kælder og fra samme druer. Og et bedre køb til 129 i Netto denne uge. 
   Foto: I 2009 flyttede Jacquart til Brimont, et palads fra 1897, som før da var hovedsæde for Ruinart. Som jeg besøgte i 1986, da min far fik en orden i Champagne!